Papa Franjo dolazi u Sarajevo 6. lipnja ove godine

4

Odluka o dolasku Pape stigla je samo nešto više od mjesec dana nakon što ga je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao u BiH.

papa čović

Papa Franjo posjetit će Sarajevo 6. lipnja ove godine, ekskluzivno saznaje Večernji list. Odluka o dolasku Pape stigla je samo nešto više od mjesec dana nakon što ga je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao u BiH.

– Želim najaviti da ću u subotu 6. lipnja, ako će Bog dozvoliti, otići u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine – kazao je papa Franjo tijekom današnjeg angelusa na Trgu sv. Petra, te je zamolio da se već od danas moli za to njegovo putovanje. Neka pohod “onim dragim narodima bude ohrabrenje katoličkim vjernicima”, te da “pridonese učvršćivanju bratstva i mira”, kazao je papa Franjo.

Papa Franjo htio je i prošle godine u lipnju doći u BiH. Međutim iz sigurnosnih razloga to je odgođeno. Još jedan posjet pape nije se dogodio iz istih razloga. Naime, u želji da  zaustavi rat prije nešto više od dva desetljeća Papa Ivan Pavao II je 1994. planirao “turneju” u Sarajevo, Zagreb i Beograd.  Budući da se odlazak u Beograd nije mogao ostvariti, Papa je po svaku cjenu želio doći u opkoljeni glavni grad BiH.

Međutim i tada je iz sigurnosih uvjeta taj posjet otpao. Moglo se samo u Zagreb. Ostat će upamćen po impresivnoj prvoj posjeti Hrvatskoj. Nakon toga papa Ivan Pavao II, a potom i Benedikt XVI  posjetili su sve regije u Hrvatskoj i BiH. Bili su i u Zagrebu, Dalmaciji (Dubrovnik, Split, Solin), Istri (Krk, Rijeka), Zagorju (Marija Bistrica), Slavoniji (Vukovar, Đakovo, Osijek). U BiH papa je posjetio Republiku Srpsku (Banja Luku) i Bosnu (Sarajevo).

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Barbara

  Odlična vijest,to je prilika koja se ne propušta!

 • Agromentum

  Muslimani u BiH možda spontano prepoznaju da su posjeti Pape i u njihovom interesu. Nerazumljiva je tvrdoglavost Srpske pravoslavne crkve i političara u Srbiji koji su do sad sva moguća opravdanja pronalazili.

  • srka

   Covjek pravo zbori…ze ne vidim u cemu bi bio problem njegove posjete glavnom gradu BiH.

   by Srka®

   • Agromentum

    Da, pravo zbori. Čitam prije par dana, napravljena istraživanja i ankete u Austriji među imamima. Negdje oko 80% imama su ili skloni ili podržavaju ekstremizam. Pa se ne treba čudit’ ako dođe do nekih stvari… 🙁