Papa Franjo: Držim da je troje djece dobar broj

0

– Potrebno je odgovorno roditeljstvo, a ne da se razmnožavamo kao zečevi. Odgovorno roditeljstvo ne znači da se ne trebaju rađati djeca, već da se odgovorno planiraju. Neki drže da bi kršćani trebali biti kao zečevi, odgovarajući na taj način na pitanje o enciklici Humanae vitae pape Pavla VI. kojom je zabranjena kontracepcija – kazao je papa Franjo novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim nakon sedmodnevnog pohoda Šri Lanki i Filipinima.

Ispričao je slučaj jedne majke koja je rodila sedam puta, i to svaki put uz carski rez. Kazao je kako je to neodgovorno ponašanje majke jer su djeca mogla ostati bez nje. – Držim kako je imati troje djece dobar broj – kazao je Franjo.

Ideološka kolonizacija

Na novinarsko pitanje o slobodi izražavanja i slobodi vjeroispovijesti, papa je kazao da je potreban oprez, a ne provociranje.

– Teoretski možemo kazati da se ne smije nasilno odgovoriti na uvredu, na provokaciju. Možemo kazati i ono što je u evanđelju, da trebamo pružiti drugi obraz. No, ljudi smo i oprez je vrlina suživota među nama. Ja ne mogu provocirati, stalno vrijeđati neku osobu jer postoji opasnost da ona nepravedno reagira. Zbog toga kažem da sloboda mora biti praćena oprezom – objasnio je papa Franjo svoju izjavu kako onaj tko mu opsuje majku može očekivati udarac šakom.

Franjo je obiteljima u Manili govorio i protiv „ideološke kolonizacije“.

– To nije novost. To su činile i diktature u prošlom stoljeću kada su djeci nametale svoju doktrinu. Pomislite samo na balille (u vrijeme fašizma u Italiji učenici su morali ući u balille, organizaciju fašističke mladeži) ili na Hitlerovu mladež… Kolonizirali su narod. Kada se nametnu ideje carskih kolonizatora, pokušava se narodu izbrisati njegov identitet – kazao je Franjo i preporučio čitanje knjige „Gospodar svijeta“ Hugha Bensona, objavljene 1903. godine.

Govoreći o korupciji, papa je rekao da se korupcija lako ugnijezdi u institucijama jer one imaju više uloga, šefova i zamjenika šefova…

Korupcija u Crkvi

– Svaka institucija može popustiti korupciji. Korumpirana osoba stvara korumpirane poslove i korumpirano vlada, a to znači da krade narodu. Najveće su žrtve siromašne osobe. Korupcija je svjetski problem – rekao je Franjo. Ispričao je kako je 2001. pitao šefa kabineta jednog predsjednika vlade, za kojeg se držalo da nije korumpiran, koliko pomoći koju šalju u unutrašnjost zemlje stiže do destinacije, a on mu je odgovorio – 35 posto. Papa se osvrnuo i na korupciju u crkvenim institucijama.

– Kada govorimo o korupciji u Crkvi, govorimo o korumpiranim osobama ili crkvenim institucijama koje upadnu u korupciju. I ima takvih slučajeva – kazao je Franjo i ispričao kako su mu 1994., kada je postao zamjenik biskupa u četvrti Flores, dvojica dužnosnika jednog ministarstva predložila da će mu dati novac za siromašne. Uplatit će mu oko 400.000 dolara na jedan račun, od kojih će siromašnima dati pola, a pola uplatiti na njihov račun. Rekao im je kako u vikarijatima nema računa, već kako trebaju uplatiti novac u nadbiskupiju, i to s potvrdom. Otišli su neobavljena posla.

– Zapamtimo: grješnici da, korumpirani nikada – poručio je papa Franjo.

facebook komentari