Pratite nas

Događaji

Papa Franjo imenovao je redovnika, fratra kapucina, fra Ivicu Petanjaka, novim krčkim biskupom.

Objavljeno

na

To je jedini redovnik među biskupima koji samostalno vode biskupiju (pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić je isusovac) i očito je da Papa želi unijeti živost imenovanjem još jednog redovnika u hrvatski episkopat.

­Očito se radi o izričitoj želji Svetoga oca da se unese novi duh u Crkvu u Hrvatskoj i da se ona približi ljudima, jer će to novi krčki biskup sigurno učiniti, tj. biti među ljudima. Bit će još iznenađenja – rekli su nam u Crkvi, najavljujući nova biskupska imenovanja za Gospić, Šibenik i Vojni ordinarijat, koja slijede nakon Krka.

Na umirovljenje dosadašnjeg krčkog biskupa mons. Valera Župana čekalo se gotovo godinu i pol dana, a vrtjelo se nekoliko imena krčkih svećenika, od kojih su neki bili gotovo sigurni da će upravo oni biti imenovani Županovim nasljednikom. No, papa se odlučio za iznenađenje i na otok osim doveo svećenika izvan krčkoga klera i još k tome – redovnika.

IVICA paternjakFra Ivica Petanjak rođen je 29. kolovoza 1963. u Đakovu, Đakovačko­osječka nadbiskupija, u katoličkoj vjerničkoj obitelji u župi sv. Mihaela u Drenju. Srednju školu pohađao je u Osijeku (1978­1982), a potom je stupio u kapucinski novicijat u Karlobagu.

U međuvremenu odlazi na odsluženje vojnog roka i po povratku dovršava novicijat i polaže privremene zavjete 4. studenoga 1984. Iste godine započinje studij teologije na KBF­u u Zagrebu. Doživotne zavjete položio je u Franjevačkom redu manje braće kapucina 4. listopada 1988., a za svećenika je zaređen 24. lipnja 1990. u Zagrebu. Nakon ređenja bio je zamjenik odgojitelja i prefekt sjemeništaraca u Varaždinu (1990­ 1991) te župni vikar i bolnički kapelan u Splitu (1991­1995). Na Papinskom sveučilištu
Gregoriana studirao je crkvenu povijest (1995­2002) i godine 2002. obranio doktorsku radnju “Michelangelo Bosdari da Ragusa OFMCap., Predicatore, diplomatico, uomo di governo e guida spirituale (1653­1729)” (“Mihael Božidarević iz Dubrovnika, OFMCap. Propovjednik, diplomat, čovjek uprave i duhovni vođa (1653 – 1729)”). Od 2002. do 2005. služio je kao magistar bogoslova u Zagrebu.
Službu provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića obnašao je od 2005. do 2011.

Služio je zatim kao župnik župe Gospe Lurdske u Rijeci i odgojitelj postulanata (2011­2014), te od kolovoza 2014. kao gvardijan u  Osijeku i provincijalni  definitor – javila je Ika.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Branimir Bradarić

Polaganjem vijenaca na grobnom mjestu gdje je pokopan na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a potom  prigodnim programom na Trpinjskoj cesti danas je obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre.

Blago nije zaboravljen i hvala svima na tome. O njemu je puno toga rečeno i izgovoreno ali koliko god da je izgovoreno malo je rečeno koliko su oni dali za Hrvatsku.

Blago je prije svega bio čovjek koji nije mrzio nikoga, pomagao je uvijek. Bio je častan i pošten čovjek koji je bio na raspolaganju domovini i koji je pokazao kako se ona ljubi, brani i gine – rekao je Tomislav Zadro sin Blage Zadre.

Dodao je i kako je pet mjeseci poslije na Kupresu poginuo i sin Robert Zadro kao i da je to očigledno bila cijena obitelji Zadro za domovinu koju bi platili opet kada bi morali.

Zadovoljan sam kako Hrvatska danas izgleda i kakvu su je stvorili Blago Zadro i ostali branitelji. Oni su dali svoje živote za nju, a mi moramo nastaviti raditi da ona bude još bolja – istaknuo je Tomislav Zadro.

Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić rekao je kako je o Blagi Zadri sve već rečeno kao i da je njegova smrt bila početak kraja obrane Vukovara.

– O Blagi je sve već rečeno. Kako sreće da je više takvih ljudi. On je od običnog čovjeka postao veliki ratnik. Treba ga zauvijek pamtiti – rekao je Josić.

Obljetnici je nazočio i ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved koji je rekao kako je Zadro dao ogroman doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske.

Polaganjem vijenaca istoga dana obilježena je i obljetnica pogibije bojnika Alfreda Hilla koji je bio prvi zapovjednik Vojne policije u 204. Vukovarskoj brigadi.

 

Mate Bulić sa sinovima generala Blage Zadre pjeva pjesmu poginulom heroju Vukovara (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Premijerno prikazan “Boj za Novi Farkašić”

Objavljeno

na

Objavio

Dva dana trajala je herojska borba za Novi Farkašić – od 17. do 19. listopada 1991. nazvana bitkom nad bitkama.

Tada je, naime, zaustavljen prolazak JNA prema Sisku i dalje prema Zagrebu.

Uoči obljetnice HRT je snimio dokumentarni film “Boj za Novi Farkašić”. Premijerno je prikazan sinoć u Domu hrvatske vojske.

Bitka za Novi Farkašić jedna je od važnijih pobjeda u Domovinskom ratu, tridesetak hrvatskih branitelja oduprlo se brojno nadmoćnijem neprijatelju.

S pomoću bogate arhivske građe HRT-a redatelj Zdravko Mustać, scenarist Tomislav Šulj i producenticaSunčana Hrvatin Kunić napravili su velik posao koji je važan kako bi se doznala potpuna istina o Domovinskom ratu.

Ovaj film bit će prikazan već sutra u 21 sat na Prvom programu Hrvatske televizije.

facebook komentari

Nastavi čitati