Pratite nas

Religija i Vjera

‘Papa Franjo je neugodno iznenađen, mediji su mu izvadili riječi iz konteksta’

Objavljeno

na

Zamjenik vatikanskog državnog tajnika i bliski suradnik Pape nadbiskup Angelo Becciu izjavio je za dnevni list Avvenire kako je Papi žao zbog zabune koje je izazvala medijska interpretacija negovih riječi

“Papa Franjo je iznenađen time što su njegove izjave, u kojima se koristio jezikom svakodnevice, mediji izvadili iz konteksta”, rekao je za talijanski dnevni list “Avvenire” nadbiskup Angelo Becciu, zamjenik vatikanskog državnog tajnikA i bliski suradnik Pape.

Kako je Becciu objasnio, Papi je najviše žao što je takva interpretacija njegovih riječi izazvala zbunjenost i povrijeđenost kod obitelji s više djece, pa je među ostalim i zbog toga njima uputio potporu u katehezi na jučerašnjoj Općoj audijenciji. Podsjetimo, Papa je u zrakoplovu kojim je letio iz Manile za Rim, upitan o povezanosti siromaštva i brojne populacije na Filipinima rekao:

“Neki katolici misle kako biti dobar vjernik znači ponašati se, oprostite na usporedbi, poput zečeva”.

Becciu je dodao kako mediji propuštaju istAKnuti kontekst u kojem je to Papa rekao i u kojem je spomenuo encikliku Humane Vitae i shvaćanje odgovornog roditeljstva kako ga ona navodi.

“Papine riječ treba shvatiti u tom smislu, da čin prokreacije ne može kod ljudi biti vođen nerazumnim instinktom, nego je plod odgovornosti ukorijenjenoj u ljubavi i sebedarju. Nažalost, suvremena kultura ima tendenciju miješati autentičnu ljepoti bračne ljubavi, sa svim negativnim posljedicama”, rekao je nadbiskup.

Kada je Papa govorio o “troje djece u obitelji”, mislio je na minimalan broj potreban za prirast stanovništva, na što upozoravaju i sociolozi i demografi. Nije mislio, kako tvrde mediji, da je to broj koji je savršen za broj djece. Papa dobro zna kako je “svaki kršćanski bračni par pozvan na to da u svijetlu milosti, po duhovnim i razumskim kriterijima, spozna koliko djece treba imati”.

Nadbiskup je naglasio kako je Papi jako žao zbog zbunjenosti koju je izazvala medijska interpretacija njegovih riječi. Nije mu padalo na pamet, kaže Becciu, podcijeniti ljepotU i vrijednost obitelji s više djece. Zato je to i ponovio u jučerašnjoj katehezi. Ponovio je tako učenje iz enciklike Humanae Vitae Pavla VI., što je učinio i na Filipinima nazivajući svog prethodnika “prorokom”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati