Pratite nas

Religija i Vjera

PAPA FRANJO: ‘Prije osuđivanja pogledajte se u ogledalo’

Objavljeno

na

Pogledaj se u ogledalu, ali ne da se šminkaš kako se ne bi vidjele bore. Ne radi toga, već da se vidiš kakav si. Zašto vidiš trun u oku brata svojega, a gredu u svojem oku ne vidiš?

Prije osuđivanja drugih treba pogledati u ogledalo da vidimo kakvi smo mi – potaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jučerašnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je istaknuo da se Božji sud od našega razlikuje po Božjem milosrđu, a ne po Božjoj svemogućnosti.

Jedino Bog smije suditi, stoga ako ne želimo biti suđeni, ne trebamo osuđivati druge – istaknuo je papa Franjo u propovijedi usredotočenoj na odlomak iz Evanđelja. Svi mi želimo da nas na Posljednjem sudu Gospodin blagonaklono gleda, da zaboravi sva zla koja smo činili u životu – rekao je papa Franjo.

Isus nas naziva licemjerima kada osuđujemo druge

Stoga, ako neprestano osuđuješ druge, istom ćeš mjerom biti suđen – kazao je papa Franjo dodajući da Bog traži od nas da se gledamo u ogledalu. Pogledaj se u ogledalu, ali ne da se šminkaš kako se ne bi vidjele bore. Ne radi toga, već da se vidiš kakav si. Zašto vidiš trun u oku brata svojega, a gredu u svojem oku ne vidiš?

Ili kako možeš reći svome bratu: Daj da izvadim trun iz tvojega oka dok je greda u tvojem oku? Kako nas Gospodin naziva kad tako činimo? Samo jedna riječ: licemjere, najprije izvadi gredu iz svojeg oka, i tada ćeš dobro vidjeti izvaditi trun iz oka svoga brata – kazao je Papa.

Molitva umjesto suđenja

Iz evanđeoskoga odlomka je razvidno da se Gospodin malo ljuti, naziva nas licemjerima kad se stavljamo na Božje mjesto. Zmija je uvjerila Adama i Evu da to učine: „Ako budete jeli s ovoga stabla, bit ćete kao Bog“. Oni su htjeli zauzeti Božje mjesto – primijetio je papa Franjo te dodao:

Zbog toga je vrlo ružno suditi. Samo Bog može suditi, samo On. Na nama je da ljubimo, da budemo samilosni, da za druge molimo kad vidimo da stvari ne idu dobro, ali i s njima razgovaramo: ‘Ali, poslušaj, vidi… možda’ Ali nikada suditi, nikada. Ako sudimo, onda je to licemjerje – ustvrdio je Sveti Otac.

Našem sudu nedostaje milosrđe, samo Bog može suditi

Kada sudimo, stavljamo se na Božje mjesto; a naš je sud siromašan, nikada ne može biti istinit. A zašto naš sud ne može biti kao Božji? Možda zato što je Bog svemoguć, a mi ne? Ne, odgovorio je Papa, već jer našem sudu nedostaje milosrđe. Kad Bog sudi, sudi s milosrđem – rekao je Papa potičući:

Danas razmišljajmo o ovomu što nam govori Gospodin: ne sudite, da ne budete suđeni; mjerom kojom sudimo, nama će se suditi, i treće, gledajmo se u ogledalo prije osuđivanja. Ovaj je učinio ovo, onaj ono… ‘Ali, čekaj trenutak…’, pogledam se u ogledalo i potom razmislim. U suprotnom bit ću licemjer, jer se stavljam na Božje mjesto, a i stoga jer je moj sud bijedan, nedostaje mu nešto vrlo važno što Božji sud ima, nedostaje mu milosrđe. Neka nam Gospodin pomogne shvatiti te stvari – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati