Papa Franjo slavi 80. rođendan!

0

Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece. Otac mu je bio talijanski imigrant pa stoga ima i argentinsko i talijansko državljanstvo.Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Završio je također i humanističke studije i filozofiju. Nadbiskupom Buenos Airesa imenovan je 28. veljače 1998., a Sveti Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 21. veljače 2001.

Tijekom te službe zbog putovanja javnim prijevozom i stanovanja u iznajmljenom stanu umjesto u biskupskoj palači zaslužio je nadimak “kardinal siromašnih”.

Za poglavara Katoličke Crkve izabran je 13. ožujka 2013. godine.

Ovaj 266. papa ujedno je i prvi papa iz Latinske Amerike, prvi papa isusovac i prvi papa koji je uzeo novo papinsko ime nakon točno 1100 godina.

Govori španjolski i talijanski, a služi se i njemačkim jezikom. Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač premda od djetinjstva ima poteškoća s plućima.

Svojom pristupačnošću i osobitim načinom komunikacije papa Franjo osvaja srca ljudi diljem svijeta.

Blagoslovljen ti rođendan Sveti Oče!!

facebook komentari