Papa Franjo upozorio da pohlepa uništava obitelji i međuljudske odnose

  0

  Pohlepa, privrženost novcu, uništava osobe, obitelji i odnose s drugima – ustvrdio je Sveti Otac u današnjoj propovijedi na Svetoj Misi u domu sveta Marta.

  Papa je pozvao na življenje siromaštva, ali ne poradi samog siromaštva, nego da se bogatstvom, koje nam Bog daje, služimo pomažući potrebnima.

  Komentirajući prispodobu iz Evanđelja, kako neki čovjek moli Isusa da mu pomogne pri diobi s bratom, Papa se osvrnuo na odnos prema novcu. To je svakodnevni problem. Kolike su obitelji uništene zbog novca: brat protiv brata, a otac protiv sina… A prvo što privrženost novcu učini, jest uništenje. Kad je neka osoba privržena novcu, uništava sebe i obitelj. Novac uništava! Istina je, zar ne? Novac služi za dobra djela, za napredak čovječanstva, ali, ako je srce privrženo novcu, onda razara osobu – objasnio je papa Franjo.

  Isus u Evanđelju govori o bogatašu, koji razmišlja o gomilanju bogatstva, a ne o bogaćenju u Bogu. Isus je opomenuo da se držimo daleko od pohlepe: u pohlepi za novcem se krije zlo. Gomilanje novca vodi idolopoklonstvu i uništava odnos s drugima. Nije novac zlo, nego pretjerana žudnja za novcem, što se naziva pohlepom, odnosno bolešću. Pohlepa je u konačnici oruđe idolopoklonstva, ovo je vrlo važno, jer ide oprečnim putom od onoga koji nam je Bog odredio. Sveti nam Pavao veli da je Isus Krist, koji je bio bogat, za nas postao siromašan da nas svojim siromaštvom obogati. To je Božji put: poniznost, poniziti se da možemo služiti. Pohlepa, naprotiv, vodi osobu drugačijim putom: Ti, siromašan čovjek, zbog ispraznosti se praviš Bogom. To je idolopoklonstvo – ustvrdio je Papa dodajući:

  Isus stoga izgovara vrlo oštre riječi protiv pohlepe za novcem; veli da se ne može služiti dvojici gospodara: ili Bogu ili novcu. Veli da se ne trebamo previše brinuti o sebi jer Bog zna što nam je potrebno i poziva nas da se pouzdano predamo Njemu, koji čini da cvjetaju poljski ljiljani i koji hrani ptice nebeske. Bogataš iz prispodobe misli samo na bogatstvo, ali Bog mu govori: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?’. Ovaj put oprečan Božjem putu, ludost je jer udaljuje od života, uništava ljudsko bratstvo među ljudima – zaključio je papa Franjo,prenosi Radio Vatikan.

  Gospodin nam pokazuje pravi put: nije to put siromaštva poradi siromaštva. Ne! Nego put je to siromaštva kao sredstva ili načina, da Bog zaista bude Bog, jer je On je jedini Gospodin, a ne zlatni idol. A sva dobra koja posjedujemo, Bog nam ih daje da unaprjeđujemo svijet, da čovječanstvo ide naprijed, da pomažemo drugima. Neka nam danas u srcu ostane Gospodinov naputak: Pozorni budite i čuvajte se svake pohlepe, jer ako netko i živi u obilju, život mu nije u onome što posjeduje – zaključio je Sveti Otac.

  facebook komentari