Papa proglasio svetima pastire iz Fatime Francisca i Jacintu

2

Dvoje malih portugalskih pastira, Francisca i njegovu sestru Jacintu, proglasio je svetima papa Franjo u portugalskom svetištu Fatimi gdje im se, po katoličkom vjerovanju, prije sto godina ukazala Djevica Marija. Nakon što se poklonio nad njihovim grobovima, papa je izgovorio ritualnu formulu proglašenja svetim na portugalskom, popraćenu pljeskom stotina tisuća vjernika okupljenih na platou svetišta.

Francisco i Jacinta, preminuli od španjolske gripe u dobi od deset i devet godina, postali su najmlađi sveci u povijesti Katoličke crkve koji nisu umrli kao mučenici.

Treća vidjelica Lucia dos Santos, rođakinja Francisca i Jacinte, umrla je 2005. u 97. godini, a postupak njezine beatifikacije je u tijeku.  Papa Franjo je u Portugal doputovao u petak poslijepodne, a navečer je u Kapeli ukazanja u Fatimi molio u tišini. Na platou u središtu fatimskog svetišta dočekalo ga je mnoštvo od 400.000 hodočasnika, koje je u poruci mira pozvao da mu pomognu “srušiti sve zidove”.

Djevica Marija se pojavila u šest navrata od svibnja do listopada 1917. Jacinti, Franciscu i Luciji. Otkrila im je poruku podijeljenu na tri “tajne” koje je Katolička crkva ocijenila proročkim u povijesti 20. stoljeća. U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika u središnjem dijelu Portugala, stiglo je i 2000 novinara, 2000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika koji se nadaju čudesnom ozdravljenju.

facebook komentari