Pratite nas

Događaji

Papa u Strasbourgu: EU treba prigrliti Balkan

Objavljeno

na

Papa Franjo je u  sjedištu Europskog parlamenta i Vijeća Europe u Strasbourgu održao govor.

– Mnogi danas imaju dojam da je Europa postala “baka”, ne više plodna i živahna, ali od vas tražim da radite kako bi Europa ponovo pronašla svoju dušu – poručio je papa Franjo i pozvao na “izgradnju Europe koja se ne okreće oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskog bića i oko neotuđivih vrijednosti”.

– Posljednjih godina, dok se Europska unija širila, raslo je nepovjerenje dijela građana prema institucijama koje smatraju dalekima, zaokupljenima usvajanjem pravila koja su percipirana kao neosjetljiva prema individualnim građanima, ako ne i potpuno štetna. Uglavnom nailazimo na opći dojam zamora i starenja, (na dojam) Europe koja je sada “baka”, ne više plodna i živahna. Posljedično, velike ideje koje su nekoć nadahnule Europu djeluju kao da su izgubile svoju atraktivnost, i da su zamijenjene birokratskim tehnikalijama institucija – rekao je papa Franjo.

Iako kritičan u svojoj analizi trenutnog stanja Unije, na početku svoga govora naglasio je da, kao pastir, želi uputiti poruku nade i ohrabrenja svim građanima Europe.

– To je poruka ohrabrenja da se vratimo čvrstim uvjerenjima utemeljitelja Europske unije, koji su imali viziju budućnosti utemeljene na sposobnosti da se radi zajedno u premošćivanju podjela i izgradnji mira i suradnje između svih naroda ovog kontinenta. To je politički projekt u čijem temelju se nalazilo povjerenje u čovjeka. Ne toliko čovjeka kao građanina ili ekonomskog subjekta, nego u čovjeka, u muškarca i ženu kao osobe koje imaju transcendentno dostojanstvo, rekao je papa Franjo.

 – Transcendentno dostojanstvo čovjeka znači da ima prirodnu sposobnost da razlikuje dobro od zla. Po mome mišljenju, jedna od najčešćih bolesti u Europi danas je usamljenost, svojstvena za one koji nemaju vezu s drugima. To posebno vrijedi za starije, koji su često prepušteni vlastitoj sudbini, i također za mlade kojima nedostaju jasne referentne točke i mogućnosti za budućnost. To vidimo i među mnogim siromašnima u našem društvu – naglasio je Sveti Otac.

U govoru je spomenuo i zemlje Balkana “za koje bi ulazak u EU bio odgovor na čežnje za mirom u regiji koja je patila tijekom ratova u prošlosti”. Spomenuo je i problem ilegalnih imigranata koji traže spas u Europi.

– Mora postojati zajednički odgovor na pitanje migracije. Ne možemo dozvoliti da Mediteran postane golemo groblje – rekao je papa Franjo.

U obraćanju europskim zastupnicima spomenuo je i poljoprivredu.

– Trebamo voljeti zemlju i poštivati je jer mi nismo njezini gospodari, mi smo njezini čuvari. Ali često ne čuvamo zemlju, ne poštujemo je, često nas vodi oholost dominacije posjedovanja i iskorištavanja. Poštovati okoliš ne znači samo da moramo paziti da ga ne uništavamo. To također znači i koristiti okoliš na dobrobit. Mislim ovdje na poljoprivredu. Milijuni ljudi na svijetu umiru zbog gladi dok se na tone hrane svakodnevno bacaju s naših stolova – rekao je papa Franjo, podržavši i alternativne izvore energije kao način očuvanja okoliša.

Sveti Otac spomenuo je i radnike.

– Radu treba dati dostojanstvo. To znači da se fleksibilnost tržišta treba naći u sprezi s onim što je važno za razvoj radnika kao ljudskog bića. To znači također definirati socijalni kontekst kojem neće biti cilj da iskorištava ljude, nego će ljudima kroz posao jamčiti mogućnost da osnuju obitelj i da prehrane djecu – rekao je papa Franjo.

Tijekom kratkog, četverosatnog posjeta Strasbourgu nisu predviđene vjerske aktivnosti. (MM/Hrsvijet)

kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati