Papa ukinuo latinski jezik

0

Papa Franjo je odlučio da latinski više ne bude službeni jezik prilikom svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu.

Ta odluka, donijeta je na početku prvog radnog dana dvotjednog sinoda, na kojem sudjeluje više od 200 biskupa iz čitavog svijeta, predstavlja potez raskida sa prošlošću, navela je agencija Reuters.
Kako je priopćeno, službeni jezik sinoda bit će talijanski.U prošlosti na takvim sastancima latinski je bio službeni jezik koji se pojavljivao na dokumentima, a i neki od sudionika su govorili na tom jeziku.
Papa Benedikt je prije dvije godine uspostavio odjel za promociju učenja i upotrebe latinskom jezika u rimokatoličkoj crkvi i šire.

latin-inscriptionKada je 11. veljače 2013. godine objavio da se povlači, papa Benedikt je priopćenje pročitao na latinskom.

Samo jedan od novinara koji je to slušao u novinarskoj sobi Vatikana razumio je o čemu se radi, navela je britanska agencija.
Skup biskupa trajat će dva tjedna, a na njemu će se raspravljati o temama kao što su obitelj, brak i razvod.

Na skupu će biti preispitano katolički nauk o obitelji, što bi moglo dovesti do promjene stava crkve prema braku, zajedničkom životu i razvodu.

Papa se uoči početka skupa obratio desetcima tisuća vjernika okupljenih na Trgu Svetog Petra u Rimu i pozvao sudionike sinode da “oslušnu ritam našeg vremena” i modernog života.

facebook komentari