Papina poruka svim muškarcima

1

Manila Prepares For The Arrival Of Pope Francis

Papa poručio muškarcima: Slušajte žene, ne budite ‘mačo’.

“U današnjem društvu žene imaju mnogo toga da nam kažu. Ponekad smo mi muškarci previše mačistički nastrojeni. Ne dajemo prostora ženama, ali one su sposobne da stvari vide iz različitog ugla. Žene mogu da postave pitanja koja mi muškarci ne možemo da razumijemo”, rekao je poglavar Vatikana.

[ad id=”40551″]


Danas ujutro više desetaka tisuća osoba došlo je ispratiti Papu na putu za zračnu luku, a on je okupljenima poslao poljubac prije ukrcaja u zrakoplov koji će ga vratiti u Rim.

Sa 78 godina čini se da je papa Franjo dobro podnio neumjeren ritam putovanja po provinciji i brojne susrete s vjernicima.

Argentinski papa dijeli s Filipincima jezik španjolskih kolonizatora koji su evangelizirali filipinski arhipelag od 16. stoljeća. Središnji događaj njegova putovanja bila je velika završna misa u nedjelju u parku Rizal u Manili koja je privukla najmanje šest milijuna ljudi, po vlastima.

Po filipinskim vlastima, prethodni rekord za papinsko okupljanje u svijetu datira iz 1995., kad je Ivan Pavao II. okupio pet milijuna ljudi, također na Filipinima.

Papa je oduševio Filipince među kojima svaki četvrti živi s manje od 60 američkih centa na dan, osuđujući očitu nejednakost i korupciju.

Uputio je brojne apele u korist tradicionalne obitelji, osuđujući “relativizam”, “podmukle prijetnje” i “konfuziju” oko braka i seksualnosti u zemlji sa 100 milijuna stanovnika od kojih je 80 posto gorljivih katolika. Kritika je to na mjere predsjednika Benigna Aquina koji je u ime kontrole rađanja među najsiromašnijim stanovništvom proslijedio parlamentu zakon koji dopušta distribuciju prezervativa te poduku o metodama obiteljskog planiranja u školama.

Stotine tisuća žena podvrgava se ilegalnim pobačajima svake godine na Filipinima, a brojne žene i muškarci žive zajedno bez vjenčanja dok je razvod zabranjen.

U subotu je papa Franjo posjetio Tacloban i susreo se s preživjelima nakon tajfuna Haiyan (7300 mrtvih i nestalih u studenom 2013.) od kojih mnogi više od godinu dana poslije žive u posvemašnjoj bijedi.

Ranije je u Šri Lanki, većinom budističkoj zemlji sa sedam posto katolika, papa Franjo pozvao je na dobru međuvjersku kohabitaciju te u potragu za istinom o pokoljima počinjenima tijekom 30-godišnjeg sukoba između vojske i tamilskih ustanika.

U Vatikanu uočavaju da se središte gravitacije svijeta pomaknulo prema Aziji, a puno pozornosti privlači Kina koja je u punoj ekspanziji. Papa je za boravka u Južnoj Koreji izrazio veliko poštovanje spram kineske “mudrosti” te izrazio spremnost da otputuje u Kinu ako komunističke vlasti koje ograničavaju prava katolika dopuste kleru da “vrši svoju dužnost”. (hina/kamenjar.com)

facebook komentari

  • Herceg-Bosna

    heheheh e moj papa, da oće muški slušat,,,