Pratite nas

Događaji

Papina poruka svim muškarcima

Objavljeno

na

Manila Prepares For The Arrival Of Pope Francis

Papa poručio muškarcima: Slušajte žene, ne budite ‘mačo’.

“U današnjem društvu žene imaju mnogo toga da nam kažu. Ponekad smo mi muškarci previše mačistički nastrojeni. Ne dajemo prostora ženama, ali one su sposobne da stvari vide iz različitog ugla. Žene mogu da postave pitanja koja mi muškarci ne možemo da razumijemo”, rekao je poglavar Vatikana.

[ad id=”40551″]


Danas ujutro više desetaka tisuća osoba došlo je ispratiti Papu na putu za zračnu luku, a on je okupljenima poslao poljubac prije ukrcaja u zrakoplov koji će ga vratiti u Rim.

Sa 78 godina čini se da je papa Franjo dobro podnio neumjeren ritam putovanja po provinciji i brojne susrete s vjernicima.

Argentinski papa dijeli s Filipincima jezik španjolskih kolonizatora koji su evangelizirali filipinski arhipelag od 16. stoljeća. Središnji događaj njegova putovanja bila je velika završna misa u nedjelju u parku Rizal u Manili koja je privukla najmanje šest milijuna ljudi, po vlastima.

Po filipinskim vlastima, prethodni rekord za papinsko okupljanje u svijetu datira iz 1995., kad je Ivan Pavao II. okupio pet milijuna ljudi, također na Filipinima.

Papa je oduševio Filipince među kojima svaki četvrti živi s manje od 60 američkih centa na dan, osuđujući očitu nejednakost i korupciju.

Uputio je brojne apele u korist tradicionalne obitelji, osuđujući “relativizam”, “podmukle prijetnje” i “konfuziju” oko braka i seksualnosti u zemlji sa 100 milijuna stanovnika od kojih je 80 posto gorljivih katolika. Kritika je to na mjere predsjednika Benigna Aquina koji je u ime kontrole rađanja među najsiromašnijim stanovništvom proslijedio parlamentu zakon koji dopušta distribuciju prezervativa te poduku o metodama obiteljskog planiranja u školama.

Stotine tisuća žena podvrgava se ilegalnim pobačajima svake godine na Filipinima, a brojne žene i muškarci žive zajedno bez vjenčanja dok je razvod zabranjen.

U subotu je papa Franjo posjetio Tacloban i susreo se s preživjelima nakon tajfuna Haiyan (7300 mrtvih i nestalih u studenom 2013.) od kojih mnogi više od godinu dana poslije žive u posvemašnjoj bijedi.

Ranije je u Šri Lanki, većinom budističkoj zemlji sa sedam posto katolika, papa Franjo pozvao je na dobru međuvjersku kohabitaciju te u potragu za istinom o pokoljima počinjenima tijekom 30-godišnjeg sukoba između vojske i tamilskih ustanika.

U Vatikanu uočavaju da se središte gravitacije svijeta pomaknulo prema Aziji, a puno pozornosti privlači Kina koja je u punoj ekspanziji. Papa je za boravka u Južnoj Koreji izrazio veliko poštovanje spram kineske “mudrosti” te izrazio spremnost da otputuje u Kinu ako komunističke vlasti koje ograničavaju prava katolika dopuste kleru da “vrši svoju dužnost”. (hina/kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati