Pratite nas

Religija i Vjera

Papina poruka tjedna, 10.02.2015.

Objavljeno

na

Papa Franjo: Svećenikom ne može biti zlostavljatelj djece

Želja za izbjegavanjem skandala ne može biti prioritetnija od zaštite djeteta koje je zlostavljao svećenik pedofil, napisao je papa Franjo u pismu koje je (5. veljače) uputio predsjednicima biskupskih konferencija i ravnateljima ustanova posvećenog života. „Ne mogu biti svećenicima oni koji zlostavljaju maloljetnike”, napisao je Franju. Tim pismom srušio je mentalitet prikrivanja, koji traje desetljećima, afera sa svećenicima pedofilima.

Franjo potiče na „punu i pažljivu suradnju” s Papinskim povjerenstvom za zaštitu djece, koje je osnovao u ožujku prošle godine, s ciljem poboljšanja pravila i postupaka za zaštitu maloljetnika. Za vrijeme susreta s osobama koje su doživjele spolno zlostavljanje od strane svećenika, „mogao sam izravno i snažno osjetiti težinu njihove patnje i jakost njihove vjere”, napisao je Franjo i naglasio kako treba iz Crkve iskorijeniti „pošast spolnog zlostavljanja maloljetnika i otvoriti put prema pomirenju i izlječenju onih koji su bili zlostavljani”.

Papa je uputio pismo biskupskim konferencijama u povodu prvog sastanka članova Povjerenstva za zaštitu djece.

„Obitelji moraju znati da Crkva ne štedi napore u zaštiti njihove djece i imaju pravo obratiti joj se s punim povjerenjem, jer je ona sigurni dom”, napisao je Franjo i naglasio kako se upravo zbog toga „ne smije dati prioritet bilo kojem drugom načinu razmatranja, bilo koje bio on prirode, kao što je na primjer želja da se izbijegne skandal, jer nema mjesta u službovanju za one koji zlostavljaju maloljetnike”.

Biskupi moraju provjeriti u župama i drugim crkvenim institucijama jamči li se sigurnost maloljetnika i ranjivih osoba. Papa je pozvao pastire i odgovorne u redovničkim zajednicama da se susretnu sa žrtvama i njihovim bližnjima, jer su to dragocjene prilike za slušanje i traženje oprosta od onih koji su puno propatili. Inače, u Povjerenstvom za zaštitu djece su i jedna ženska i jedan muškarac, koji su kao djeca bili žrtvama svećenika pedofila.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati