Papina poruka tjedna, 27.01.2015.

0

Papa Franjo: Isus želi jedinstvo kršćana

Isus želi da kršćani budu ujedinjeni, kazao je papa Franjo tijekom angelusa (25. siječnja), a uvečer istoga dana je u bazilici Sv. Pavla Izvan Zidina predvodio završno slavlje molitvenoga tjedna za jedinstvo kršćana. Zajedno s predstavnicima različitih Crkvi i crkvenih zajednica okupili smo se (u bazilici Sv. Pavla) kako bismo snažno molili Gospodina da ojača naše zauzimanje za puno jedinstvo svih kršćana, kazao je Papa.

„Ružno je to što su kršćani podijeljeni. Ali Isus nas želi ujedinjene, želi samo jedno tijelo. Podijelili su nas naši grijesi, i povijest; zbog toga moramo mnogo moliti kako bi nas sam Duh Sveti ponovno sjedinio. U Kristovu se srcu susreću ljudska i božanska žeđa, i žeđa za jedinstvom”, kazao je Franjo tijekom angelusa i naglasio kako ono što je Isus želio jest jedinstvo svih ljudi! Vrag je, to znamo, otac podjela, on uvijek razdvaja, potiče ratove, čini mnogo zla, dodao je Papa.

Istaknuo je kako je Krist živa i djelotvorna Riječ u povijesti koja gasi žeđu našega nemirnog srca. „Isus je ispunjenje božanskih obećanja, jer je Onaj koji čovjeku daruje Duha Svetoga. On je živa voda koja gasi žeđu našega nemirnog srca, žednoga života, ljubavi, slobode, mira; žednoga Boga.

Postajući čovjekom našu je žeđu učinio svojom, i to ne samo žeđu za materijalnom vodom, nego ponajviše žeđu za punim životom, slobodnim od ropstva zla i smrti”, kazao je Franjo.

Zajedničko zauzimanje u najavljivanju Evanđelja omogućava prevladavanje svakog oblika proselitizma i napasti za natjecanjem. Svi smo u službi jedinog i istog Evanđelja, kazao je Franjo u bazilici sv. Pavla.

„Jedinstvo kršćana se stvara u hodu, nikada se ne zaustavlja”, kazao je Franjo. Toliki sporovi među kršćanima, naslijeđeni u povijesti, mogu se prevladati stavljajući po strani svako polemičko ili apologično držanje. Potrebno je „zajednički prihvatiti ono što nas ujedinjuje”, kazao je Papa i naglasio kako jedinstvo kršćana neće biti plod „rafiniranih teoriskih rasprava u kojima će svatko pokušati uvjeriti drugoga u vrijednost vlastitog stajališta”, već je potrebno „susretati se pod vodstvom Duha Svetoga, koji usklađuje različitosti i prevladava sukobe”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari