Pratite nas

Religija i Vjera

Papina poruka tjedna, 27.01.2015.

Objavljeno

na

Papa Franjo: Isus želi jedinstvo kršćana

Isus želi da kršćani budu ujedinjeni, kazao je papa Franjo tijekom angelusa (25. siječnja), a uvečer istoga dana je u bazilici Sv. Pavla Izvan Zidina predvodio završno slavlje molitvenoga tjedna za jedinstvo kršćana. Zajedno s predstavnicima različitih Crkvi i crkvenih zajednica okupili smo se (u bazilici Sv. Pavla) kako bismo snažno molili Gospodina da ojača naše zauzimanje za puno jedinstvo svih kršćana, kazao je Papa.

„Ružno je to što su kršćani podijeljeni. Ali Isus nas želi ujedinjene, želi samo jedno tijelo. Podijelili su nas naši grijesi, i povijest; zbog toga moramo mnogo moliti kako bi nas sam Duh Sveti ponovno sjedinio. U Kristovu se srcu susreću ljudska i božanska žeđa, i žeđa za jedinstvom”, kazao je Franjo tijekom angelusa i naglasio kako ono što je Isus želio jest jedinstvo svih ljudi! Vrag je, to znamo, otac podjela, on uvijek razdvaja, potiče ratove, čini mnogo zla, dodao je Papa.

Istaknuo je kako je Krist živa i djelotvorna Riječ u povijesti koja gasi žeđu našega nemirnog srca. „Isus je ispunjenje božanskih obećanja, jer je Onaj koji čovjeku daruje Duha Svetoga. On je živa voda koja gasi žeđu našega nemirnog srca, žednoga života, ljubavi, slobode, mira; žednoga Boga.

Postajući čovjekom našu je žeđu učinio svojom, i to ne samo žeđu za materijalnom vodom, nego ponajviše žeđu za punim životom, slobodnim od ropstva zla i smrti”, kazao je Franjo.

Zajedničko zauzimanje u najavljivanju Evanđelja omogućava prevladavanje svakog oblika proselitizma i napasti za natjecanjem. Svi smo u službi jedinog i istog Evanđelja, kazao je Franjo u bazilici sv. Pavla.

„Jedinstvo kršćana se stvara u hodu, nikada se ne zaustavlja”, kazao je Franjo. Toliki sporovi među kršćanima, naslijeđeni u povijesti, mogu se prevladati stavljajući po strani svako polemičko ili apologično držanje. Potrebno je „zajednički prihvatiti ono što nas ujedinjuje”, kazao je Papa i naglasio kako jedinstvo kršćana neće biti plod „rafiniranih teoriskih rasprava u kojima će svatko pokušati uvjeriti drugoga u vrijednost vlastitog stajališta”, već je potrebno „susretati se pod vodstvom Duha Svetoga, koji usklađuje različitosti i prevladava sukobe”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati