Pratite nas

Iz Svijeta

Pariz: deseci tisuća prosvjednika protiv eutanazije

Objavljeno

na

Prema procjeni organizatora, 45.000 ljudi sudjelovalo je u nedjelju u Parizu u “mimohodu za život” i protiv “prijetnje eutanazije”, nekoliko dana nakon parlamentarne rasprave o tom osjetljivom pitanju.

“Nije na nama da odlučujemo tko će živjeti, a tko ne”, rekla je Isabelle, bivša medicinska sestra koja je došla s obitelji. Odlučeno je da će ovaj deseti mimohod, koji se inače organizira protiv pobačaja, dići glas protiv “ozakonjenja postupaka u svrhu eutanazije”, pošto je francuski parlament u srijedu raspravljao o tome pitanju.

Ta je rasprava bila prva etapa prije nego parlament u ožujku bude raspravljao o odgovarajućem zakonu.

Socijalistički predsjednik Francois Hollande prije pobjede na izborima 2012. obećao je pravo na “medicinsku pomoć radi dostojanstvenog završetka života”. Socijalistička vlast se nada da će o tome postići konsenzus s oporbom.

Još u srijedu je više stotina prosvjednika protiv eutanazije izašlo na ulice u Parizu i u drugim francuskim gradovima.

Eutanazija je dopuštena u trima europskim zemljama, Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu. Švicarska je ozakonila potpomognuto samoubojstvo, kada osoba sama uzima smrtonosnu dozu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Aleksandar Vučić: Naše zračne snage jače su od svih zemalja bivše Jugoslavije zajedno

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vojska te zemlje sa svojih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno

To je u razmjerima Mađarske, mjerimo se s puno bogatijim zemljama – rekao je Vučić uoči posljednjih priprema za svečanost Sloboda 2017. u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu i prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Vučić je rekao da Srbija polako ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske, a najavio je i da im iduće godine stiže još šest helikoptera.

Kada čuvate vojnu neutralnost i kada čuvate slobodu svoje zemlje, morate biti snažni – rekao je Vučić. Slobodi 2017. nazočit će i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, priopćilo je Ministarstvo obrane Srbije.

Ruskom ministru u beogradskoj će zračnoj luci Nikola Tesla biti priređen svečani doček, a najavljen je njegov sastanak s ministrom obrane Srbije Aleksandrom Vulinom.

Premda još nema službenih najava, Šojgu će se, prema saznanjima beogradskih medija, sastati i s Vučićem. Šojgu je, navode mediji, uz protokolarno polaganje vijenaca na spomenik oslobodiocima Beograda i spomenik sovjetskom vojniku na novom groblju, zatražio od domaćina da mu omoguće posjet hramu Svetog Save i razgovor s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

>> VELIKI PROBLEMI S POJAČANJEM SRPSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

facebook komentari

Nastavi čitati