Pratite nas

Parlament FBiH bez predsjedatelja, čeka se nova koalicija

Objavljeno

na

Kolegij Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je prihvatio ostavku Fehima Škaljića na dužnost predsjedatelja tog tijela no potpuno je neizvjesno hoće li se i kada moći izabrati njegov nasljednik na ovoj dužnosti iako je izjašnjavanje parlamenta o tome najavljeno za 21. siječnja.

Škaljić je ostavku podnio početkom tjedna obrazloživši je odlukom Saveza za bolju budućnost (SBB) čiji je član da istupi iz parlamentarne većine u kojoj je bio od ljeta 2012. godine zajedno sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) te sa HDZ BiH i HDZ 1990.

Škaljić je izjavio kako je ostavka rezultat činjenice da suradnja sa SDP-om nije dala očekivane rezultate pa se SBB povlači u oporbu.

[quote]Moja je ostavka neopoziva“, kazao je Škaljić novinarima u Sarajevu no istaknuo je kako je važno da entitetski parlament nastavi raditi jer je to u općem interesu. [/quote]

Dodao je i kako će SBB ubuduće djelovati kao “konstruktivna oporba”.

Većina koju su u parlamentu FBiH činile četiri stranke nije identična onoj u izvršnoj vlasti jer vladu FBiH čine ministri iz SDP-a te Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke “Radom za boljitak” (NSRzB) kao i nekoliko bivših i sadašnjih članova Hrvatske stranke prava (HSP) koja se u međuvremenu podijelila.

Rezultat je to činjenice da nije uspio SDP-ov pokušaj iz 2012. godine da u vladu uvede SBB i dva HDZ-a pa je nastavljena neka vrsta kohabitacije suprotstavljenih stranačkih blokova što svo vrijeme značajno otežava rad vlade.

Za izbor novog predsjedatelja Zastupničkog doma bit će potrebno okupiti 50 od ukupno 98 zastupnika što niti jedna stranka ne može učiniti sama. Najavljene su međustranačke konzultacije uz naznaku kako bi novi predsjedatelj ponovno trebao biti iz reda bošnjačkog naroda, prenosi Hina.

Tome se međutim protivi HDZ BiH držeći kako ova pozicija treba pripasti Hrvatima.

Poznato je kako je predsjednik vlade FBiH iz reda bošnjačkog naroda kao i predsjednik Vrhovnog suda pa bi sukladno tome imenovanje kandidata (za predsjedatelja Zastupničkog doma) iz bošnjačkog naroda bilo protivno ustavu“, izjavio je predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Marinko Čavara.

bljesak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati