Parlament Španjolske priznao državu Palestinu

0

Parlament Španjolske jednoglasno je prihvatio rezoluciju koja je upućena vladi o priznanju države Palestine.

Glavna stranka u opoziciji, Socijalistička stranka Španjolske (PSOE) je ranije pokrenula inicijativu o priznavanju države Palestine.

U tekstu rezolucije koji je prihvaćen u utorak u parlamentu Španjolske, nakon određenih izmjena koje je tražila vladajuća Narodna partija (PP), traži se “priznavanje države Palestine”.

U tekstu rezolucije koja je upućena vladi navodi se da se “prema međunarodnom pravu prizna država Palestina”.

Inače, riječ je neobvezujućoj rezoluciji koju je predstavila socijalistička opozicijska stranka.

U tekstu rezolucije se dodaje da bi priznanje Palestine kao države doprinijelo sigurnosti obje strane, ali i jačanju mira.

“Inicijativu o suverenoj državi Palestini trebala bi prije svega podržati i Europska unija, ali i cijela međunarodna zajednica”, navodi se u preporuci parlamenta Španjolske.

Ministar vanjskih poslova ŠpanjolskeJose Manuel Garcia Margallo je nakon zasjedanja u parlamentu izjavio kako bi trajno rješenje izraelsko-palestinske krize doprinijelo miru i stabilnosti cijelog Bliskog Istoka.

Inače, ova inicijativa dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je britanski parlament 14. listopada prihvatio s 274 glasa za i 12 protiv neobvezujući prijedlog da se prizna država Palestina. Prijedlog nema praktičnog značaja jer ne obvezuje britansku vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Do sada je Švedska jedina europska zemlja koja je priznala Palestinu tijekom članstva u EU. Osim Švedske, Palestinu je priznalo još sedam članica EU-a, ali prije ulaska u Uniju. To su Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Malta i Južni Cipar. Inače, Palestinu kao neovisnu državu je priznalo više od 130 zemalja svijeta. (EPA/N1)

facebook komentari