Pratite nas

Vijesti

Partija opet ‘udara’ po katolicima – promjenom Ustava žele sprječiti Hrvate da se izjasne kako doživljavaju brak

Objavljeno

na

[quote]Partija Zorana Milanovića navodno ozbiljno razmišlja da u Saboru predloži promjenu Ustava kojim bi se odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu! SDP-ovci ovaj skandalozni potez pravdaju činjenicom da je neprihvatljivo Ustavom definirati brak kao zajednicu žene i muškarca.[/quote]

Partija Zorana Milanovića navodno ozbiljno razmišlja da u Saboru predloži promjenu Ustava kojim bi se odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu.

Pokažu li se točnima informacije koje su iz visokog izvora SDP-a došle do novinara bio bi to neviđeni skandal. Svima je naime jasno, bio bi to SDP-ov ‘obračun” s vjernicima ove zemlje i pokušaj sprječavanja referenduma na kojem bi se Hrvati izjasnili jesu li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Bila bi to također i neviđena prijevara naroda, s obzirom da je građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ u dva tjedna skupila više nego dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

SDP-ovci ovaj skandalozni potez pravdaju činjenicom da je neprihvatljivo Ustavom definirati brak kao zajednicu žene i muškarca, odnosno da je nemoguće na referendumu odlučivati o pitanjima koja se smatraju temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

Pokušat će zato mijenjati, odnosno dopuniti ustavnu odredbu koja definira referendum. U prijevodu, SDP-ovci i njihovi koalicijski partneri mogli bi iskoristit to što nisu precizno definirane teme o kojima se na referendumu može odlučivati.

Iz udruge ‘U ime obitelji’ još prije dva dana poslali su pismo predsjedniku Josipoviću u kojem ga obavještavaju da će će u petak 14. lipnja Hrvatskom saboru predati Zahtjev za raspisivanje referenduma s više od 710 tisuća potpisa građana. Može se međutim dogoditi da će inicijativa za dopunu Ustava biti pokrenuta prije nego zahtjev Udruge uopće dođe pred Sabor.

Jedina dobra vijest je ta da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Ogluše li se HDZ-ovci na ovakve želje partije, bit će to nemoguća misija!

Sve navedeno ne iznenađuje previše ako se uzme u obzir da Milanovićeva Vlada od samog početka inicijative ‘U ime obitelji’ nije imala sluha za tu temu. Unatoč brojnim uvredama, napadima i ponižavanjima koja su volonteri trpjeli prikupljajući potpise, nisu dobili zaštitu vladajućih.

S druge strane, oko splitskog Gay Pridea koji se financira iz džepova građana, stvorila se neviđena strka. Split se preko noći našao pod opsadom policije, građani koji nisu podržali paradu homoseksualaca bili su prisiljeni napustiti grad.

Povorkom su zato u subotu, 8. lipnja, smjelo i ponosno splitskom Rivom prošetali neki članovi Kukuriku koalicije, poput Vesne Pusić, Arsena Bauka i samog splitskog gradonačelnika, Ive Baldasara.

[toggle_box title=”Pismo inicijative ‘U ime obitelji’ predsjedniku Josipoviću – klikni” width=”Width of toggle box”]
U Zagrebu, 6. lipnja 2013.
Poštovani gospodine Predsjedniče,
Željeli bismo Vas izvijestiti kako će Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ u petak, 14. lipnja Hrvatskom saboru predati Zahtjev za raspisivanje referenduma zajedno s više od 710 000 potpisa birača RH.
Slobodni smo Vas podsjetiti da još nismo dobili odgovor na pismo koje smo Vam uputili 28. svibnja 2013. Vjerujemo kako Vam je poznato da referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?
Budući da Vam je, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske (čl. 94. st. 2.), povjerena briga za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti, zamolili bismo Vas da nedvosmisleno poručite javnosti i drugim tijelima državne vlasti o pravnoj snazi referenduma kao najizravnijeg oblika neposrednog odlučivanja građana Republike Hrvatske.
Postoji, naime, više državnih dužnosnika koji posljednjih dana javno iskazuju kako bi za promjenu Ustava, nakon što referendum bude proveden u skladu s Ustavom RH i Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje: Zakon o referendumu), bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru RH radi promjene Ustava.
Time se, bez zadrške, ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu – da je odluka donesena na referendumu obvezatna. Isto tako, možda još i značajnije, na taj se način predlaže zatiranje osnovnih polazišta Ustava RH (čl. 1. st. 2. i 3.) – da vlast proizlazi iz naroda, te da narod odlučuje, osim putem izbora svojih predstavnika (Hrvatski sabor itd.), i neposredno, putem referenduma, kao klasičnog instrumenta demokracije.
Uvažavajući gore izneseno i zabrinutost građana za ispravno djelovanje državne vlasti, sukladno Ustavu i zakonima u Republici Hrvatskoj, molimo Vas za ulaganje dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnog značaja odluke donesene na državnom referendumu.
S poštovanjem,
Za Organizacijski odbor Građanske inicijative ‘U ime obitelji’, Željka Markić, dr. med.
[/toggle_box]

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati