Connect with us

Hrvatska

Pavao Miljavac: Stav HGZ-a da se tijekom kampanje ne razgovara s čelnicima političkih stranaka

Published

on

Stav Hrvatskog generalskog zbora je da se tijekom kampanje ne razgovara s čelnicima političkih stranaka, rekao je šef HGZ-a Pavao Miljavac.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon sastanka s braniteljima, kako doznaje Jutarnji list, imao je namjeru sastati se i s generalima. Kako ističu neki od generala, upravo je mogućnost održavanja tog sastanka, a ne slučaj Damira Krstičevića, bio jedan od glavnih razloga što je prošli petak održan izvanredni sastanak Hrvatskog generalskog zbora.

Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac, pak, kazao je jučer da je na sastanku bilo više tema, te da je jedna od njih bio i zahtjev iz SDP-a.

Zahtjevi stranaka

Sastali smo se, među ostalim, da bismo raspravili i o zahtjevima političkih stranaka.

Točno je da me je telefonski kontaktirao bivši ministar obrane Ante Kotromanović te mi kazao kako je razmišljao o tome da Milanović razgovara s generalima.

Odgovorio sam mu kako ne mogu sam odlučiti te da moram sazvati Upravni odbor.

Poslije mi se više nisu javili – rekao nam je Miljavac. Dodao je kako je stav HGZ-a da se tijekom kampanje ne razgovara s čelnicima političkih stranaka.

Zamolba SDP-a stigla je vjerojatno zbog toga što se Hrvatski generalski zbor ranije sastao sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, ali to je bilo u srpnju, prije nego što je počela kampanja – kazao je Miljavac.

Još neki od sudionika kazali su nam da je glavna tema sastanka bio mogući susret s Milanovićem, te da su generali odbili razgovor s predsjednikom SDP-a.

Dogovoreno je, doznajemo, da se sastanak s Milanovićem ipak održi, ali tek nakon parlamentarnih izbora.

General Krešimir Ćosić obrazložio je jučer zašto nisu bili za održavanje tog sastanka.

Hrvatski generalski zbor je ostao i ostaje otvoren za ozbiljne rasprave o ozbiljnim društvenim temama koje duboko zadiru u nacionalnu sigurnost RH, te posebno za one koje se odnose na masovne optužnice koje dolaze iz Sarajeva i Beograda protiv hrvatskih branitelja.

Međutim, svakako ne jedino i isključivo u funkciji predizborne kampanje pojedinaca te posebno ne na neprimjeren način. Na žalost, političke improvizacije kao i nekontrolirane izjave i poruke koje su izišle u javnost sa sastanka Milanovića s predstavnicima braniteljskih udruga, Josipom Klemmom iDražimirom Jukićem, svakako nisu bile prilog rješavanju ovih ozbiljnih društvenih problema, nego su naprotiv bile krajnje neproduktivne – kazao je Ćosić.

Izvori sa sastanka kažu kako je zahtjev iz SDP-a uslijedio nakon Milanovićeva susreta s braniteljima i nakon što je u javnosti objavljena snimka tog razgovora.

Možda je Milanović time htio popraviti stvari, ali nama ne treba da se produbljuje takva vrsta rasprava koje su opasne po državu i vode u ozbiljne probleme sa susjedima s kojima bi se trebao voditi ozbiljan dijalog. Nastavak takvih razgovora za nas je rizičan i neprihvatljiv – rečeno je na tom sastanku

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Published

on

By

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading