Connect with us

Reagiranja

Pavković: Josipovićevo otvoreno pismo je obični pamflet

Published

on

To je pravi put! – viče dr. Ivo Josipović. A ako je to “pravi put”, što je bilo onda unatrag pet godina? Bilo je iznimno dovoljno vremena da svatko, a poglavito predsjednik države, pokaže što zna i umije.

Tjedan dana prije izbora, Josipović se obratio pismom hrvatskoj javnosti s naslovom: Tko zaista nudi promjene i zajedništvo za boljitak?

To su na žalost mnogi doživjeli kao običan pamflet, koji mu ne će donijeti ni jedan glas.

U tom pismu aktualni predsjednik (nadamo se još samo do nedjelje) uz ostalo se pita: Što su stvarni problemi Hrvatske?, pa potom cinično dodaje – “Tko je gdje bio 1941. ili 1945.? Čija bista stoji na Pantovčaku?”.

Josipović kaže da su ta pitanja namjerno podmetnuta da se kampanja pretvori u politički cirkus!

Kao prvo, tko je podmetnuo ta pitanja? Ivo Josipović! On se nema što pitati nakon jednog mandata: što su stvarni problemi Hrvatske? Imao je dovoljno vremena za rješavanje stvarnih problema, ali nije učinio ništa. Obilazio je partizanske derneke, divio se partizanskim kapama i dobar dio mandata potrošio na svoju, osobnu propagandu. A, to gdje je tko bio 1941. ili 1945, stvarno ne zanima nikoga, već: tko je gdje bio 1991.? Očekivali smo odgovor na to pitanje, ali Josipović ga zaobilazi. Naime, kad su drugi ginuli za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, ovaj je čovjek navodno svirao klavir, što je nastavio i u vrijeme kad je obnašao časnu dužnost predsjednika Republike. Možda i stog razloga nije imao “vremena” pojaviti se na nekoj sjednici Vlade Republike Hrvatske ili u zastupničkim klupama Hrvatskog sabora te njima reći (kad je trebalo) koji je pravi put! Ono što nam je čitavo vrijeme nudio bio je neki krivi put, koji je vodio u Banja Luku i Beograd, umjesto u Europsku uniju (EU). Čitavo je vrijeme bio posvećen i “borbi” između ustaša i partizana, tako da je posve “zaboravio” i na hrvatske stradalnike i branitelje, koji se, gle čuda, uopće i ne spominju u ovom pismu, odnosno pamfletu.

pravi putZanimljivo je da se ovim pismom Josipović obraća “javnosti i naciji”, dok se prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman uvijek obraćao “Hrvatima i Hrvaticama”, kao što to uvijek čini i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Sad moli da se “okrenemo pravim društvenim problemima”. A što se čekalo do sada? Iz godine u godinu smo propadali, a gospodin Ivo je svirao klavir te pio šampanjac s Miloradom Dodikom i čelnicima srpske politike, koji su početkom devedesetih bili izravni sudionici agresije na Republiku Hrvatsku.

Danas po ovom čovjeku koji silno želi i dalje biti na vlasti, a kojem je politički uzor Vesna Pusić (sic!), Hrvatsku opterećuje pet velikih tema (čujte sad ovo!): Otuđenost i bahatost elita (političke elite, kaže, same sebe nedemokratski biraju u strankama i na izborima.), rascjepkana i centralizirana država, nejednakost i kriminal (po njemu državni sustav proizvodi nepravdu i kriminal!?) te trošenje budućnosti i život na kredit.

Sad pred izbore, Josipović veli da nije dovoljno ako se godinama samo konstatira loše stanje, jer onda rastu nemoć i bijes. Pa, što je radio zadnjih pet godina? Zar smo zaboravili? Baš on je neprestano “konstatirao loše stanje”, ali na način da se ne zamjeri prije svega onima u Vladi Republike Hrvatske. Za to “loše stanje” okrivljuje osamnaest godina vlasti HDZ-a i sedam SDP-a, pa ističe: Kad nisu vlade provele strukturne reforme učinit ću to ja! Kako? Njegov je odgovor da će to uspjeti novim Ustavom kao temeljnim pravnim aktom kojim se definiraju najvažnije reforme u našem društvu.

Oni koji se malo razumiju u to, kažu, smiješno i žalosno.

A smiješno i žalosno je već “lociranje” prve velike teme: “Otuđenost i bahatost elite”. Na koga je tu mislio? Na hrvatske stradalnike i branitelje koji se smrzavaju u šatoru ispred Ministarstva branitelja ili pak na preko tristo tisuća ljudi koji su u ovrhama, ili na jadne umirovljenike koji sve više kopaju po kantama za smeće? Tko su te bahate elite? Je li to možda Vesna Pusić, koja si naručuje zrakoplov Vlade kao “sok na tržnici”? Možda je u bahatu elitu svrstao i Roberta Ježića, kojem se sudi za korupciju, a koji je financirao njegovu prvu predsjedničku kampanju (a vjerojatno i ovu)?

U zaključku svog otvorenog pisma-pamfleta, ovaj kao ni jedan hrvatski političar zaštićen kao “medvjed”, ističe (čujte sad pak ovo): da na svim ovim velikim temama njegova protukandidatkinja (ne navodi joj čak ni ime!) i njena stranka izvor su problema, a ne rješenja te da je aktualno vodstvo HDZ-a protiv svake od pet važnih reformi.

A u tom pamfletu ima i ova rečenica (da se rasplačeš): Svi znamo da nam iz postaje odlazi posljednji vlak…

Stoga ponovno treba birati Ivu Josipovića da se divi partizanskim kapama, pleše srpska kola te da nas odvede na “pravi put” drumovima Srbije i Crne Gore!

Jesmo li se za to borili?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Kamenjar.com

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Reagiranja

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Published

on

By

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

facebook komentari

Continue Reading

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Published

on

By

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Continue Reading