Pavković: Josipovićevo otvoreno pismo je obični pamflet

3

To je pravi put! – viče dr. Ivo Josipović. A ako je to “pravi put”, što je bilo onda unatrag pet godina? Bilo je iznimno dovoljno vremena da svatko, a poglavito predsjednik države, pokaže što zna i umije.

Tjedan dana prije izbora, Josipović se obratio pismom hrvatskoj javnosti s naslovom: Tko zaista nudi promjene i zajedništvo za boljitak?

To su na žalost mnogi doživjeli kao običan pamflet, koji mu ne će donijeti ni jedan glas.

U tom pismu aktualni predsjednik (nadamo se još samo do nedjelje) uz ostalo se pita: Što su stvarni problemi Hrvatske?, pa potom cinično dodaje – “Tko je gdje bio 1941. ili 1945.? Čija bista stoji na Pantovčaku?”.

Josipović kaže da su ta pitanja namjerno podmetnuta da se kampanja pretvori u politički cirkus!

Kao prvo, tko je podmetnuo ta pitanja? Ivo Josipović! On se nema što pitati nakon jednog mandata: što su stvarni problemi Hrvatske? Imao je dovoljno vremena za rješavanje stvarnih problema, ali nije učinio ništa. Obilazio je partizanske derneke, divio se partizanskim kapama i dobar dio mandata potrošio na svoju, osobnu propagandu. A, to gdje je tko bio 1941. ili 1945, stvarno ne zanima nikoga, već: tko je gdje bio 1991.? Očekivali smo odgovor na to pitanje, ali Josipović ga zaobilazi. Naime, kad su drugi ginuli za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, ovaj je čovjek navodno svirao klavir, što je nastavio i u vrijeme kad je obnašao časnu dužnost predsjednika Republike. Možda i stog razloga nije imao “vremena” pojaviti se na nekoj sjednici Vlade Republike Hrvatske ili u zastupničkim klupama Hrvatskog sabora te njima reći (kad je trebalo) koji je pravi put! Ono što nam je čitavo vrijeme nudio bio je neki krivi put, koji je vodio u Banja Luku i Beograd, umjesto u Europsku uniju (EU). Čitavo je vrijeme bio posvećen i “borbi” između ustaša i partizana, tako da je posve “zaboravio” i na hrvatske stradalnike i branitelje, koji se, gle čuda, uopće i ne spominju u ovom pismu, odnosno pamfletu.

pravi putZanimljivo je da se ovim pismom Josipović obraća “javnosti i naciji”, dok se prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman uvijek obraćao “Hrvatima i Hrvaticama”, kao što to uvijek čini i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Sad moli da se “okrenemo pravim društvenim problemima”. A što se čekalo do sada? Iz godine u godinu smo propadali, a gospodin Ivo je svirao klavir te pio šampanjac s Miloradom Dodikom i čelnicima srpske politike, koji su početkom devedesetih bili izravni sudionici agresije na Republiku Hrvatsku.

Danas po ovom čovjeku koji silno želi i dalje biti na vlasti, a kojem je politički uzor Vesna Pusić (sic!), Hrvatsku opterećuje pet velikih tema (čujte sad ovo!): Otuđenost i bahatost elita (političke elite, kaže, same sebe nedemokratski biraju u strankama i na izborima.), rascjepkana i centralizirana država, nejednakost i kriminal (po njemu državni sustav proizvodi nepravdu i kriminal!?) te trošenje budućnosti i život na kredit.

Sad pred izbore, Josipović veli da nije dovoljno ako se godinama samo konstatira loše stanje, jer onda rastu nemoć i bijes. Pa, što je radio zadnjih pet godina? Zar smo zaboravili? Baš on je neprestano “konstatirao loše stanje”, ali na način da se ne zamjeri prije svega onima u Vladi Republike Hrvatske. Za to “loše stanje” okrivljuje osamnaest godina vlasti HDZ-a i sedam SDP-a, pa ističe: Kad nisu vlade provele strukturne reforme učinit ću to ja! Kako? Njegov je odgovor da će to uspjeti novim Ustavom kao temeljnim pravnim aktom kojim se definiraju najvažnije reforme u našem društvu.

Oni koji se malo razumiju u to, kažu, smiješno i žalosno.

A smiješno i žalosno je već “lociranje” prve velike teme: “Otuđenost i bahatost elite”. Na koga je tu mislio? Na hrvatske stradalnike i branitelje koji se smrzavaju u šatoru ispred Ministarstva branitelja ili pak na preko tristo tisuća ljudi koji su u ovrhama, ili na jadne umirovljenike koji sve više kopaju po kantama za smeće? Tko su te bahate elite? Je li to možda Vesna Pusić, koja si naručuje zrakoplov Vlade kao “sok na tržnici”? Možda je u bahatu elitu svrstao i Roberta Ježića, kojem se sudi za korupciju, a koji je financirao njegovu prvu predsjedničku kampanju (a vjerojatno i ovu)?

U zaključku svog otvorenog pisma-pamfleta, ovaj kao ni jedan hrvatski političar zaštićen kao “medvjed”, ističe (čujte sad pak ovo): da na svim ovim velikim temama njegova protukandidatkinja (ne navodi joj čak ni ime!) i njena stranka izvor su problema, a ne rješenja te da je aktualno vodstvo HDZ-a protiv svake od pet važnih reformi.

A u tom pamfletu ima i ova rečenica (da se rasplačeš): Svi znamo da nam iz postaje odlazi posljednji vlak…

Stoga ponovno treba birati Ivu Josipovića da se divi partizanskim kapama, pleše srpska kola te da nas odvede na “pravi put” drumovima Srbije i Crne Gore!

Jesmo li se za to borili?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Kamenjar.com

facebook komentari

 • Zagreb

  Ivu Josipovića se mora jasno i nedvosmislano okarakterizirati kao neprijatelja Republike Hrvatske i
  hrvatskog naroda u cjelini. Ustavne promjene koje on sprema, Hrvatsku bi pretvorile u nekakvu federaciju regija što je udar na njenu teritorijalnu cjelovitost i u konačnici bi značile njenu demontažu i
  njeno uništenje kao države. Sve je to u skladu sa njegovom anti-hrvatskom i pročetničkom politikom

  u ovih pet godina njegovog mandata. Zato ovi izbori imaju dalekosežnu povijesnu važnost.

  • Lilith

   Prozrijeli smo njegove planove i politiku koju provodi! Najbolje bi mu bilo da se lagano i u miru ‘umirovi’!