Pavković: Ne prodajite odličja, ako ste ih zaslužili

0

Mnogi su već zaboravili kako je svojedobno Stjepan Mesić, žalosni predsjednik Republike Hrvatske, u dva mandata, “slučajno” bacio u smeće Spomenicu Domovinskog rata, koju mu je dodijelio dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik.

No, u zadnje vrijeme sve smo više svjedoci da hrvatski branitelji ponovno na sajmovima ili pak preko interneta prodaju odličja, zahvalnice, pa i ratne odore. Cijena? Prava sitnica! Tako Medalju Oluja 95. možete kupiti po 200 kuna, Spomenicu Domovinske zahvalnosti od 185 do 450 kuna, a Spomenicu Domovinskog rata čak i po 50, ali i manje kuna. Žalosno je što se to događa, što to čine vojnici pobjedničke vojske. Onaj tko prodaje odličja sigurno ih nije zaslužio, bez obzira što će netko reći da ima i takvih koji su došli “do zida”, pa im je potrebna svaka kuna za puko preživljavanje. Vjerojatno ima i onih koji su nakon Domovinskog rata ostali razočarani, poglavito kad su vidjeli da su visoka ratna odličja primili i razni športaši, misice, dezerteri, kamatari, pjevači te ljudi ala pupovac i stanimirović (svaka čast izuzecima) i brojni drugi koji ih po nikakvom kriteriju nisu zaslužili. Stoga bi bilo dobro da se javno objavi i registar odlikovanih, tim prije što ratnih odličja, očito, ima kao “kovanog novca”. Tako primjerice ministar branitelja Predrag Matić koji je u Domovinskome ratu bio običan vojnik (neki kažu dezerter i mobilizirani) ima više i veća odličja nego Blago Zadro, Mile Dedaković i Branko Borković, dok o ljudima poput Junaka Domovinskog rata, legendarnog Marka Babića i ne govorimo, jer je on baš po odličjima na dnu dna, iako je bio uz rame generalu Blagi Zadri. Činjenica je također da ratni Vukovar još uvijek nema živog generala, iako se u tom gradu vodila istinska i teška borba za Hrvatsku. Jednom riječju, većina onih koji su se borili za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu nikada nije lošije živjela nego danas, pa i otuda to nezadovoljstvo i protest i u svezi prodaje “svega” što ih podsjeća na dane pobjede i slave.

Međutim, na internetu možete naći i prodaju partizanskih odličja i priznanja. Tako Partizansku spomenicu možete kupiti za 80 eura, a razna Brozova odličja “bratstva i jedinstva” i po 10 eura. Najviše se nude na prodaju razna odlikovanja koja su dodjeljivana za vrijeme SFRJ, kao što je orden JNA sa zlatnom zvijezdom, medalje za vojne zasluge i drugo. To na određeni način možemo i “prihvatiti”, jer uistinu je sramota imati u svom domu odlikovanje zločinačke JNA, koja je ubijala i masakrirala nevine i rušila sve što je hrvatsko.

Mediji pišu da preko interneta vrlo lako možete kupiti i odjevne predmete iz Drugog svjetskog rata, poput “gestapo mantila”(takve stvari najviše prodaju Srbi). Tako u objašnjenju baš ovog oglasa stoji da je odjevni predmet donesen iz Poljske, iz logora Auschwitz, a prodavatelj nadodaje i ovo: “Mantil je 90 odsto vremena bio u ormaru tako da je stanje odlično. Debela, teleća, teška boks koža, ekstra kvalitetna, ekstra šivena s obzirom da se ništa nije promenilo ili raširilo. S ozbiljnim kupcem mantil može da se nosi na bilo kakve provere ili slično. Na mantilu fale dva dugmeta na levom rukavu i fali etiketa. Lako može da se proveri kod stručnjaka i bez etikete, ne mogu da nađem orginalnu etiketu, to je namerno skinuto”, stoji u objašnjenju.

Pa, tko voli, neka – izvoli!

[ad id=”40551″]

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

facebook komentari