Pratite nas

Vijesti

Pavković: Prvo ocrnili Sačića, pa povukli optužnicu

Objavljeno

na

Što se to događa u Državnom odvjetništvu (DORH), poglavito kad su u pitanju hrvatski branitelji? Stječe se dojam da pojedini njihovi činovnici žele slušati “zapovijedi” onih koji su trenutačno na vlasti, a drugi da se tome oštro protive.

SACIC_374822S1Naime, svako malo optuže i nekog od Junaka hrvatskog Domovinskoga rata, pa se “igraju” s njim kao s lutkom na koncu. Na taj način šalju i upozorenje ostalim hrvatskim braniteljima, osobito pojedinim predsjednicima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, urednicima pojedinih portala, nezavisnim novinama i drugima, da ih vrlo lako može stići “bič božji”, samo ako ne budu “igrali” (kao medo) po “pravilima.

Eto, u vrijeme kad je Haaški sud donio nepravednu i neodrživu presudu u svezi tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, DORH je brže-bolje, kao što smo pisali i protestirali, podigao optužnicu za ratni zločin u selu Ramljani, koji se navodno dogodio 1995. i to ne protiv onih koje smo tužili i optužili da su izvršili genocid, dakle srpskog okupatora, već generala Hrvatske vojske, čovjeka s najvišim činom u hrvatskoj policiji, junaka koji je prošao sva bojišta i koji je iz obrambenog rata izašao kao invalid – Željka Sačića. Zajedno s njim (ponovno) su optužili i još jednog istaknutog hrvatskog specijalca, bivšeg pripadnika ATJ Lučko Franju Drlju, kojeg je sud zbog ovog što mu opet stavljaju na teret nepravomoćno oslobodio. No, sada čitamo i ne možemo vjerovati- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske povlači manjkavu (sic!) optužnicu protiv ova dva Junaka Domovinskoga rata te pokreće postupak razrješenja Županijske državne odvjetnice Željke Pokupec. Ona je navodno kriva što od ove očito politički montirane optužnice zasad ne će biti ništa, pa pod hitno treba naći drugu osobu koja će to “bolje” i “profesionalnije” odraditi.

Željko Sačić izjavio je za HRT da je optimist te da uopće ne dvoji da će protiv njega itko više podnijeti bilo kakvu optužnicu za ratni zločin jer je kaže, nevin, te da nema nikakvih činjenica za kazneni progon. “Čist sam, nevin, hrabar, požrtvovan, branitelj i osloboditelj hrvatske Domovine”, poručio je Sačić i zahvalio obitelji, suborcima i svim ljudima koji su ga podupirali.

Glasnogovornica DORH-a je pak izjavila kako povlačenje optužnice ne znači i obustavu postupka ili odustajanje od kaznenog progona, već da će Županijsko državno odvjetništvo provesti dodatne potrebne dokaze “kako bi došlo do sljedeće državnoodvjetničke odluke”.

U to uopće ne sumnjamo. Međutim, i onda i sada pitamo: kada će DORH ili neke druge slične službe također po tzv. zapovjednoj odgovornosti, kao što u svezi tim progone nevinog Sačića, početi izvide, optuživati, pa i zatvarati (Sačić je čak dva mjeseca bio i u pritvoru!) najviše dužnosnike bivše zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA), pa sve do onih koji su zapovijedali zločinačkim srpskim i crnogorskim postrojbama te domaćim izdajicama, ratnim profiterima i dezerterima? Kad će biti optužen neki agresorski vojnik ili građanin srpske nacionalnosti zbog prikrivanja ratnih zločina? Kad će se podići neka optužnica protiv onih koji su ubijali i masakrirali nevine Hrvate i poput životinja sahranili ih u jednu od 143 dosad otkrivenih masovnih grobnica u Domovinskome ratu? Kad će odgovarati netko za oko 8000 nevino ubijenih Hrvata? Za zločine u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, Saborskom, Zadru, Dubrovniku, Kninu, Osijeku, Vinkovcima, Županji, Iloku, Karlovcu, Petrinji, Sisku i brojnim drugim gradovima i mjestima? Kad će biti podignuta optužnica protiv onih koji su Hrvate trpali u logore, i to ne samo u Hrvatskoj? Kad će i hoće li ikada DORH podići optužnicu i protiv onih koji su na desetine tisuća Hrvata protjerali iz bosanske Posavine (i ne samo protjerali, već i ubijali)? Hoće li napokon netko odgovarati za srušene bolnice, katoličke crkve, dječje vrtiće, škole…? Kad će biti podignuta optužnica protiv nekog od agresora koji je otuđivao sve i sva po Hrvatskoj i hrvatsko blago nosio u Srbiju, Crnu Goru ili Republiku Srpsku?

Takva i slična pitanja mogli bi nabrajati u nedogled.

Pa, nije valjda jedino general Branimir Glavaš kriv za ratne zločine u Osijeku, tim više što je on branio, a ne napadao svoj grad.

Veljko Marić, hrvatski branitelj, već pet (od dvanaest) godina trune u srpskom logoru. I to za nedokazani zločin koji je navodno počinjen u Hrvatskoj!

Međutim, nije Veljko Marić usamljeni slučaj. Nitko ne želi javno iznijeti podatak koliko je dosad hrvatskih branitelja osuđeno, i gdje sve služe kazne.

Velika većina srpskih i inih ratnih zločinaca je amnestirana, ili su jednostavno, kao četnici na kraju II. svjetskog rata, kad su vidjeli da gube, prešli na drugu, pobjedničku stranu.

Ili, kako to da jedan Veljko Džakula baš ništa ne zna o okrutnom srpskom logoru Bučje, a dr. Vojislav Stanimirović baš ništa o nestalima u Vukovaru?

Ali, za to hrvatske službe, na primjeru Sačića i sličnih, dobro znaju tko su bili “hrvatski ratni zločinci” (zar MUP Hrvatske nije ponudio i novčanu nagradu i niz drugih pogodnosti onome tko izda generala Gotovinu?)

Generali Sačić, Gotovina, Markač i Glavaš imaju više godina provedenih u ratu za oslobođenje nego svi njihovi progonitelji rada u državnoj službi!

No, u Hrvatskoj se navodno progone hrvatski branitelji i domoljubi (SDP-ovci bi rekli “nacionalisti”) i za djela koja “nemaju veze” s njihovim angažmanom u svezi borbe za prava ljudi koji su bili prvi kad je trebalo, pa se izmišljaju (da izmišljaju) optužnice samo da ih se ocrni, da se kaže- eto, takvi su hrvatski branitelji!

Stoga se događa da čim neki bivši branitelj tobože nešto učini, odmah bude “prva” vijest u informativnim emisijama ili pak na prvim stranicama režimskih novina.

U svemu tome nema slučajnosti.

Pa, ni u ovome što se trenutačno događa sa generalom nad generalima – Željkom Sačićem.

[ad id=”40551″] [/ad]

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

BUJANEC: JE LI OVO AUTOR SVASTIKE NA POLJUDU?!

Objavljeno

na

Objavio

Maxportal

Miljenik ljevice, frend Ostoje Rankovića i Zoke Milanovića, vedeta N1 televizije Sanjin Španović – pozdravlja visoko uzdignutom desnicom!

EVO GA! Frend Ostoje Rankovića pozdravlja nacistički…

Notorni Sanjin Španović vodi emisiju na jugo-lijevoj N1 televiziji i piše za Rašetin Express. Prijatelj je s Babićem i drugim Imbexovcima… Drugovi su mu Arsen Bauk, Bojanče Glavašević, Miralem Mršić, Danica Sapasović, Željko Jovanović… Ugošćavao je Zorana Milanovića i Ivu Josipovića, a sada vidimo fotku na kojoj pozdravlja visoko uzdignutom desnicom. Inače, radikalni je protivnik pozdrava ZDS.

Ahahahaha! Kaže “bio sam mlad”… A ne, ne Španoviću, nisi bio baš tako mlad. I Beljak Krešica kaže da je imao “samo 27” kada je provaljivao u automobile i krao ljudima autoradije… Ja sam bio maloljetan kada sam se na maskenbalu neprimjereno slikao i to mi jugo-ljevičari nikada nisu oprostili jer nisam htio izdati Hrvatsku, a vi koji ste nepodopštine radili kao nešto stariji – vama se sve oprašta jer sada radite za gazde koji ne vole našu zemlju.

Drago mi je da se ‘svastičari’ ovako otkrivaju i da je sada mnogo jasnije s kakvim provokatorima imamo posla. Baš me zanima koji drug je sljedeći gost na N1 kod Španovića – Milanović, Josipović, Bauk ili Glavašević? Ili možda Ostoja Ranković?! Halo Špan, kak’ će te se pozdravljat – sa “Smrt fašizmu” ili ZDS?! Ili je tebi možda draže ovako, na njemačkom ‘SH’…

P.S. Ima još slikica, pustili smo jednu s prvim bijelim, kad Španu već toliko smeta moje “bijelo”… Za početak! Komentirao je Velimir Bujanec na facebooku.

BUJANEC: “Kad vidim ove provokacije ne bi me začudilo ni da je s Ostojićem organizirao crtanje svastike na Poljudu.”

Redakcija Maxportala u posjedu je kompromitantne fotografije poznanog lijevog novinara Sanjina Španovića urednika i voditelja emisije Veto na N1 televiziji i suradnika tabloida Express koji uređuje Boris Rašeta. Španović u društvu nogometnih navijača s visoko uzdignutom desnicom pozdravlja nacistički Sieg heil!

Kompromitirajuća fotografija navodno je nastala na jednom od gostovanja hrvatske nogometne reprezentacije, najverojatnije na Islandu, a neslužbeno smo doznali da ima još fotografija s gostovanja Vatrenih u Španjolskoj

Neposredno nakon što je Maxportal dobio spornu fotografiju Španovića s visoko uzdignutom desnicom, redakciji  javio se urednik i voditelj Bujice Velimir Bujanec koji nam je ustupio još jednu fotografiju.

Doduše, ova Bujancu nije sporna, nije sporna ni za širu javnost, ali mogla bi biti za samog Španovića, njegove prijatelje Arsena Bauka, Bojana Glavaševića i Željka Jovanovića.

Na njoj Španović pozira ispred hrvatske zastave na kojo je grb s prvim bijelim poljem, a upravo je Španović Bujanca prozivao  zbog promocije takve zastave.

Usput smo Velimira Bujanca pitali za komentar sporne fotografije na kojoj Španović pozdravlja nacističkim pozdravom:

“Interesanto je  kako veliki prijatelj Matije Babića i Indexa, novinar N1 televizije i član stožera Anke Mrak Taritaš pozdravlja nacističkim pozdravom i visoko uzdignutom rukom, a da ga ni jedan ljevičarski medij zbog toga nije prozvao. Baš me zanima kako će sada reagirati Ranko Ostojić, jer poznato je da je upravo Španović njegov veliki promotor i prijatelj na Facebooku

Tko zna možda baš ovakvi likovi koji provociraju s uzdignutim rukama, a zapravo su dio ljevičarskog paraobavještajnog podzemlja, stoje i iza crtanja svastike na Poljudu”, oštar je Bujanac.

Na pitanje ruši li ova fotografije Španovićevu vjerodostojnost kao novinara, Bujanec odgovara:

“Kad vidimo fotografiju ekstremno lijevog novinara koji visoko diže desnu ruku, što drugo možemo zaključiti nego da je provokator!? Zašto bi vjerovali Španoviću i Ostojiću da nemaju veze sa svastikom na Poljudu!?”

Bujanec se prisjetio i što su njemu radili nakon jedne sporne fotografije:

“Mene je cijela ljevica, očekivano, osudila radi jedne fotografije od koje sam se ogradio, koja je nastala na maskenbalu i u vrijeme kad sam bio maloljetan, a Španović na ovoj fotografiji baš i nije tako mlad.

Riječ je o dvostrukim kriterijima jer ako izdaš Hrvatsku onda smiješ pozdravljati nacistički, i to će ti biti oprošteno, a ako se ogradiš od neke mladenačke gluposti, ali ostaneš na hrvatskom putu, to ti nikada neće oprostiti.

Sjetite se i Drage Pilsela, ‘bacao’ je kamenje na sinagogu u Argentini, a sada je najveći pljuvač Hrvatske i prijatelj notornog Ive Josipovića.”

Za kraj Bujanec je dodao:

“Osm Pilsla i Španović je prijatelj Ive Josipovića, seksistički je vrijeđao hrvatsku predsjednicu, prijatelj je Danice Spasović i najradikalnijeg krila SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem i Bojanom Glavaševićem. Sjetite se samo da je upravo Španović bio kolovođa kampanje protiv Davora Bernardića, a ovdje pozdravlja nacističkim pozdravom. Naravno da neće”,  kazao je Bujanec i za kraj naglasio:

“Opće poznata stvar da je Španović jedan od glavnih kreatora kampanje protiv Hrvatskog nogometnog saveza i čelnika Dinama Zdravka Mamića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te čelnika braniteljskih udruga Đure Glogoškog i Josipa Klemma.

Španović pljuje po HOS-u i Josipu Šimuniću zbog pozdrava Za dom spremni, a ovdje diže ruku i pozdravlja nacistički. Ma zamislite vi provokatora.

On se  s Matijom Babićem i Indexom gotovo natjecao tko će više uvrijediti branitelje koji su prosvjedovali u Savskoj, a sad ga vidimo na slici s nacističkim pozdravom” kazao je Bujanec, uz napomenu da ima još kompromitirajućih fotografija novinara Sanjina Španovića, piše Maxportal

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati