Pavković. Srbija pustila krvnike s Ovčare, ali ne i nevinog Veljka Marića

0

Kad se general Branimir Glavaš vratio iz Bosne i Hercegovine, gdje je bio u zatvoru, u Osijek, mnogi su tada u Hrvatskoj podigli svoj glas (ala pupovci) te osudili, poglavito doček koji mu je tom prigodom priređen na središnjem trgu grada, kojeg je branio i obranio tijekom hrvatskog Domovinskoga rata.

I to od desetak i više puta jačeg neprijatelja (od kojih ni jedan nije osuđen).

Međutim, nitko ili malo tko je javno osudio odluku beogradskog suda kojom je prekinuto (sic!) izvršenje kazne šestorici osumnjičenih za sudjelovanje u ratnom zločinu protiv nevinih Hrvata, pretežno žene, djece, staraca, bolesnika i ranjenika iz ratne vukovarske bolnice, a koji se dogodio na Ovčari 1991. Ova nevjerojatno smiješna i žalosna odluka je donijeta nakon što je prije toga Vrhovni kasacioni sud Srbije usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti i ukinuo prvostupanjsku presudu te predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Oni će se braniti sa slobode, ali će biti u obvezi da ne napuštaju mjesto stanovanja i da se svakog tjedna javljaju policiji – izjavila je koordinatorica za medije Apelacionog suda u Beogradu, potvrdivši da, nakon ukidanja presude, prema procijeni suda ne postoji osnova da okrivljeni i dalje izdržavaju kaznu, odnosno budu u pritvoru. (sic!)

Ta šestorica (Vujović, Vujanović, Milojević, Radak, Šošić i Đanković) u pritvoru su od 2003. I njima je bila izrečena maksimalna zatvorska kazna za ratne zločine od po 20 godina. Optuženi su da su ubili najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari!

Na taj način Srbi su još jednom pokazali da iznimno cijene svoje “pomozbog” junake, krvnike s Ovčare te da im je, što je ipak najžalosnije, najmanje stalo do istine, pravde i kažnjavanja (svojih) ratnih zločinaca.

Eto, da se podsjetimo, ni krivog ni dužnog Veljka Marića, hrvatskog branitelja, oteli su Srbi poput barbara, pred nešto više od pet godina na bugarsko-srpskoj granici i za navodno jedno nerazjašnjeno ubojstvo srpskog civila u Vojno – redarstvenoj akcije Otkos 1991.,u općini Grubišno Polje, bez ijednog dokaza, osudili na strašnih 12 godina, od kojih je već odležao-pet.

Dakle, za istinske ratne zločince s Ovčare može čak i pomilovanje i niz privilegija, a za našeg, hrvatskog junaka Veljka Marića ne može ni da ga netko osim članova obitelji posjeti u zatvoru, (jedino je to uspjeli saborskoj zastupnici EU Marijani Petir), a kamoli da bude pušten na uvjetnu slobodu.

Da komedija bude veća, sad mu čak pripremaju i novo suđenje, samo da ostane u srpskom zatvoru.

No, nekako u vrijeme kad smo saznali za puštanje iz zatvora okorjelih srpskih zločinaca, iz Beograda je stigla vijest da će predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je i sam vrlo aktivno sudjelovao u Domovinskome ratu, ali na strani agresora, doći u nedjelju, u Zagreb, na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Hoće li ga tada netko pitati: što je radio u ratu, zbog čega su pušteni zločinci s Ovčare i hoće li pustiti Veljka Marića, barem na izdržavanje daljnje kazne u Hrvatsku?

Ili će Vučić iskoristiti i ovu prigodu da nam održi još jednu “lekciju” o tome kako se u Hrvatskoj “budi ustaštvo”, kako su ovdje “svi” protiv Srba, kako Hrvatska ne obnavlja obiteljske i ine kuće razrušene u ratu Srbima, koji su Hrvatsku (na papiru) prihvatili kao svoju drugu domovinu, kako im ne daju “generalske” činove i tome slično?

Prva koja se trebala javno oglasiti i osuditi puštanje srpskih zločinaca na slobodu je Vesna Pusić, ali ona se, trenutačno, na žalost, više bavi ukrajinskom krizom.

No, kako bilo da bilo i nakon ovog sramnog čina puštanja srpskih zločinaca, Srbija mora pustiti i nevinog hrvatskog junaka – Veljka Marića!

Mladen Pavković

[ad id=”40551″]

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

facebook komentari