Pratite nas

Kronika

Suđenje Perkoviću i Mustaču: Obrana je predala potpuno bezvrijedan dokument

Objavljeno

na

Suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljeno je u petak očitovanjem predstavnika sutužiteljice na tvrdnje o nevjerodostojnosti mogućeg svjedoka optužbe Vinka Sindičića.

Markus Meissner, jedan od odvjetnika sutužiteljice ustvrdio je da su navodi obrane – koja je drugog dana suđenja u ponedjeljak pismenim putem od državnog odvjetništva zatražila očitovanje o navodima po kojima je Vinko Sindičić, glavni svjedok u prethodnom procesu u kojem je Krunoslav Prates zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića 2008. pred istim sudom osuđen na doživotnu kaznu i mogući svjedok u procesu protiv Mustača i Perkovića, za svjedočenje u jednom procesu početkom 70-ih godina od Njemačke obavještajne službe (BND) i Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka dobivao upute kako svjedočiti te za to bio novčano nagrađivan – neistiniti.

Zastupnici Gizele Đureković, udovice žrtve i sutužiteljice, na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču osporili su dokumente koje je predala Perkovićeva obrana. – Dokument je izrađen u Centru Službe državne sigurnosti u Rijeci i potpuno je bezvrijedan jer se ne može utvrditi tko ga je pisao, nema pečata ni službenog broja, a nedostaju i neki redovi – kaže Siniša Pavlović, odvjetnik koji zastupa G. Đureković.

K tomu, sadržaj zapravo upućuje na to da je SDS instalirao Vinka Sindičića u njemačke tajne službe i davao mu instrukcije što da radi – ističe Pavlović.

“Iz priloženih dokumenata ne proizlazi da bi navodi obrane bili istiniti”, rekao je Meissner. On je primijetio kako nije moguće utvrditi vjerodostojnost dokumenata koje je obrana priložila kao dokaz svojoj tvrdnji da je Vinko Sindičić primao upute i financijska sredstva jer da isti dokument Službe državne sigurnosti (SDS) ogranak Rijeka, nije potpisan, nema pečata niti službeni broj.

“Također se ne može isključiti da je dokument istrgnut iz neke cjeline te je moguće da je cenzuriran”, naveo je predstavnik sutužiteljice i udovice ubijenog Stjepana Đurekovića.

Tresla se brda, rodio se miš, kratka je ocjena odvjetnika Siniše Pavlovića bila nakon predaje pompozno najavljivanog podneska obrane Josipa Perkovića u slučaju likvidacije Stjepana Đurekovića, kojim su pokušali diskreditirati svjedoka tužiteljstva, inače Udbinog killera Vinka Sindičića.

Odvjetnik Meissner je također ustvrdio kako iz dokaznih dokumenata ne proizlazi da je njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka Sindičiću plaćao odvjetnika, što je obrana protumačila kao financijsku nagradu, nego da je samo putem ovog ureda Sindičiću angažiran odvjetnik. Na kraju izlaganja Meissner je zaključio kako “obrana nije iznijela bilo kakva saznanja” osim što je “potvrdila da je upravo SDS ‚Mišu‘ (kodno ime Vinka Sindičića) podmetnuo njemačkim tajnim službama kao SDS-ovog ‚ dvostrukog agenta‘ i kao takvoga ga instruirao kako se treba ponašati u kontaktu s njemačkim službama u korist SDS-a”.

Do pauze današnjeg ročišta nastavljeno je s čitanjem presude Krunoslavu Pratesu za suučesništvo u ubojstvu Đurekovića.

Suđenje se poslijepodne nastavlja čitanjem presude Pratesu, u kojoj se detaljno opisuje pozadina ubojstva Stjepana Đurekovića i u kojoj se spominju i optuženi Mustač i Perković. Obrana je najavila da će nakon toga iznijeti svoj komentar na navode iz presude.

Za danas je bilo planirano i čitanje osmrtnica svjedoka koji su tijekom istrage dali svoj iskaz, a koji su u međuvremenu preminuli.

Suđenje je započelo prošlog petka, a osuđeni su najavili da će se zasad braniti šutnjom.  (hina/VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kronika

Damir Kajin: Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a?

Objavljeno

na

Objavio

Policija je nešto, a DORH baš ništa

Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a? Ispričat ću slučaj Marije Kapetanke, priča nam Damir Kajin, bivši saborski zastupnik. Tko je ta časna žena? Radnica u turizmu, danas umirovljenica, majka dvojice sinova, narodna pjesnikinja, a osim toga pjeva i u crkvenom zboru. Po kome je dobila nadimak?

Po svojoj majci koja je u drugom svjetskom ratu bila dva puta ranjena i koja je kraj rata dočekala sa činom kapetana JNA. Inače toj istarskoj heroini nacisti za vrijeme Romelove ofanzive ubili su oca, mater, tri brata i dvije sestre od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće, nastavio je Damir Kajin.

Mužu naše Marije komunističke vlasti nacionalizirale su 3 ha zemlje u srcu Rovinja kojemu je ta zemlja vraćena 90-tih godina. Jasno, do tada je ta zemlja bila kao dio općenarodne imovine sa pravom korištenja Grada Rovinja urbanizirana, ali u trenutku povrata, IDS istu deurbanizira.

I sada bit. Brat pok. izraelskog predsjednika i premijera Peresa dolazi do Mesića koji vapi za investicijama. Tako on dolazi do Marije Kapetanke u Rovinj. Bio je zainteresiran za kupnju iste, a Marija ju je željela prodati. Jasno, uvjet je bio da se nekada urbanizirana zemlja ponovo urbanizira. Ona kumi vrh IDS-a: “Molim vas učinite to”, ali ne ide. Dakle, gradska vlast nije htjela, odnosno nije bila zainteresirana da se dogodi strana investicija i time zaposli nekoliko desetaka Rovinjaca, upozorio je Kajin.

I onda dolazi neki emisar i pred Mariju stavlja ponudu: “Može, ali to košta 600.000 €. Bila bi ona i na tu ucjenu pristala, ali brat izraelskog predsjednika je poručio: “Mi tako ne poslujemo”. Nakon toga nikad se više nije vratio niti u Istru, niti u Hrvatsku. A zanimljivo je da gradski i županijski oci koji žive u istoj ulici gdje i Marija o tome ništa ne znaju makar su joj prvi susjedi kojima se u više navrata obraćala, kaže nam Kajin.

Tako je propala jedna strana investicija, a još jedna časna, stara istarska familija nije se uspjela socijalno i ekonomski osigurati.

Židovska općina u Zagrebu o svemu je obavještena. Policija je nešto odradila, no DORH baš ništa i život ide dalje, a IDS govori o antifašizmu, zaključio je Kajin.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponovno zastrašivanje Hrvata Novog Travnika!? Oštećeno Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Da su Hrvati Novog Travnika ugroženi dokazuje i najnoviji incident. U noći sa petka na subotu nepoznati  “vandali” su po drugi put u zadnji godinu dana oštetili spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Ovaj put oštečen je i odnešen mramorni križ sa ugraviranom šahovnicom. Postolje križa je bačeno, a mramorni križ težak 70 kg je odnešen.

Ovaj čin je organiziran svjesno i sa jasnim ciljem zastrašivanja Hrvata i katolika Novog Travnika. Podsječamo da je isti spomenik oštečen prije nekoliko mjeseci, kada su sa spomenika odnešene golubice, piše centralna.ba

Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Novi Travnik.

facebook komentari

Nastavi čitati