Pavuna: Dosjei Udbe bi uskoro trebali biti objavljeni na Internetu, Hodak: Zašto ne?

0
[quote]U Hrvatskoj će to ići najteže, ali ne vidim zašto se to ne bi moglo dogoditi. U krajnjoj liniji, sad smo u EU pa su pravila igre malo drugačija, rekao je Zvonimir Hodak.[/quote]

– Dosjei Udbe i ostalih špijuna bi trebali uskoro biti objavljeni na Internetu. Naime, Srbi, Slovenci, Rusi, Mi6 i CIA … ih imaju, pa će se ipak dogoditi i malo lustracije – rekao nam je poznati hrvatski znanstvenik Davor Pavuna. Dodao je kako to nije nikakva tajna jer je sve objavljeno u ‘barem 50-100 knjiga’, ali kako je očito da ‘mediji naprosto sustavno zataškavaju, a vladajući manipuliraju pukom’.

– Ali ionako će svi ti antikristi, razni socijalni šminkeri, partitokrati, sluge Novog svjetskog poretka, propasti – dodao je Pavuna i naglasio ‘kako je svima jasno da sve i dalje dirigiraju i kontroliraju Udba i inozemni centri moći te kako je u zadnjih 18 godina od oslobođenja ostalo tek ‘o”.

Vukušić: Najprije treba promijeniti zakon

Tragom Pavunine informacije obratili smo se Boži Vukušiću, autoru nekoliko knjiga na tematiku Udbe. Vukušić vjeruje kako bi takva objava u Hrvatskoj bila protuzakonita.

– Ne mislim da je takva ideja realna, jednostavno zato što je taj dio po zakonu državna tajna i to se ne može objavljivati. U slučaju da netko i objavi, hrvatska država će tražiti skidanje toga i kazneni progon onog koji je to napravio. Najprije treba promijeniti zakon. No, ne vjerujem ni da netko to ima u obliku da bi mogao to staviti na internet – kaže Vukušić. Na primjedbu kako bi onaj koji bi objavio tako nešto završio kao američki zviždač Bradley Manning, Vukušić kaže:

– Hrvatska nije SAD pa da može tako progoniti nekog. Ali postupak bi bio otprilike isti.

Hodak: Moglo bi se dogoditi

Za mišljenje smo upitali i uglednog odvjetnika i kolumnista portala Dnevno, Zvonimira Hodaka.

– Je li ideja realna ili ne, to će pokazati vrijeme, ja mogu samo špekulirati. Usporedbe koje je Pavuna napravio sa drugim zemljama ne stoje jer je svagdje napravljena nekakva lustracija osim u Hrvatskoj gdje su oni još uvijek u samom vrhu ove vlasti. A bili su i u HDZ-u; ne mislim u ideološkom smislu, nego da su u Hrvatskoj uhvatili najčvršće korijene. U Hrvatskoj će to ići najteže, ali ne vidim zašto se to ne bi moglo dogoditi. U krajnjoj liniji, sad smo u EU pa su pravila igre malo drugačija. S obzirom na rezoluciju Vijeća Europe o komunizmu kao zločinačkoj ideologiji i s njihove strane je moguć pritisak. Do 1. srpnja takav pritisak nije mogao biti formalno izvršen, a sada može – kaže Hodak. Dodaje kako smatra da u takvoj objavi ne bi bilo ništa protuzakonito.

–  Ne vidim što bi bilo protuzakonito ukoliko bi se na Internetu objavila imena suradnika Udbe i njihove djelatnosti. Ako su radili za Udbu, u komunističkom sustavu kojeg je Vijeće Europe proglasilo zločinačkom ideologijom, što bi bilo protuzakonito u objavi njihovih imena? To bi bilo u skladu s tim da su i nacizam i fašizam i komunizam zločinačke ideologije. Možda je g. Vukušić bolje upućen u interne propise, to je njegova uža specijalnost. Osobno, mislim da ne bi bilo protuzakonito da se objavi da je npr. gospodin Budimir Lončar bio šef Ozne u Zadru  poslije rata – objašnjava Hodak.

dnevno.hr

facebook komentari