Pratite nas

Pregled

Pavuna: Dosjei Udbe bi uskoro trebali biti objavljeni na Internetu, Hodak: Zašto ne?

Objavljeno

na

[quote]U Hrvatskoj će to ići najteže, ali ne vidim zašto se to ne bi moglo dogoditi. U krajnjoj liniji, sad smo u EU pa su pravila igre malo drugačija, rekao je Zvonimir Hodak.[/quote]

– Dosjei Udbe i ostalih špijuna bi trebali uskoro biti objavljeni na Internetu. Naime, Srbi, Slovenci, Rusi, Mi6 i CIA … ih imaju, pa će se ipak dogoditi i malo lustracije – rekao nam je poznati hrvatski znanstvenik Davor Pavuna. Dodao je kako to nije nikakva tajna jer je sve objavljeno u ‘barem 50-100 knjiga’, ali kako je očito da ‘mediji naprosto sustavno zataškavaju, a vladajući manipuliraju pukom’.

– Ali ionako će svi ti antikristi, razni socijalni šminkeri, partitokrati, sluge Novog svjetskog poretka, propasti – dodao je Pavuna i naglasio ‘kako je svima jasno da sve i dalje dirigiraju i kontroliraju Udba i inozemni centri moći te kako je u zadnjih 18 godina od oslobođenja ostalo tek ‘o”.

Vukušić: Najprije treba promijeniti zakon

Tragom Pavunine informacije obratili smo se Boži Vukušiću, autoru nekoliko knjiga na tematiku Udbe. Vukušić vjeruje kako bi takva objava u Hrvatskoj bila protuzakonita.

– Ne mislim da je takva ideja realna, jednostavno zato što je taj dio po zakonu državna tajna i to se ne može objavljivati. U slučaju da netko i objavi, hrvatska država će tražiti skidanje toga i kazneni progon onog koji je to napravio. Najprije treba promijeniti zakon. No, ne vjerujem ni da netko to ima u obliku da bi mogao to staviti na internet – kaže Vukušić. Na primjedbu kako bi onaj koji bi objavio tako nešto završio kao američki zviždač Bradley Manning, Vukušić kaže:

– Hrvatska nije SAD pa da može tako progoniti nekog. Ali postupak bi bio otprilike isti.

Hodak: Moglo bi se dogoditi

Za mišljenje smo upitali i uglednog odvjetnika i kolumnista portala Dnevno, Zvonimira Hodaka.

– Je li ideja realna ili ne, to će pokazati vrijeme, ja mogu samo špekulirati. Usporedbe koje je Pavuna napravio sa drugim zemljama ne stoje jer je svagdje napravljena nekakva lustracija osim u Hrvatskoj gdje su oni još uvijek u samom vrhu ove vlasti. A bili su i u HDZ-u; ne mislim u ideološkom smislu, nego da su u Hrvatskoj uhvatili najčvršće korijene. U Hrvatskoj će to ići najteže, ali ne vidim zašto se to ne bi moglo dogoditi. U krajnjoj liniji, sad smo u EU pa su pravila igre malo drugačija. S obzirom na rezoluciju Vijeća Europe o komunizmu kao zločinačkoj ideologiji i s njihove strane je moguć pritisak. Do 1. srpnja takav pritisak nije mogao biti formalno izvršen, a sada može – kaže Hodak. Dodaje kako smatra da u takvoj objavi ne bi bilo ništa protuzakonito.

–  Ne vidim što bi bilo protuzakonito ukoliko bi se na Internetu objavila imena suradnika Udbe i njihove djelatnosti. Ako su radili za Udbu, u komunističkom sustavu kojeg je Vijeće Europe proglasilo zločinačkom ideologijom, što bi bilo protuzakonito u objavi njihovih imena? To bi bilo u skladu s tim da su i nacizam i fašizam i komunizam zločinačke ideologije. Možda je g. Vukušić bolje upućen u interne propise, to je njegova uža specijalnost. Osobno, mislim da ne bi bilo protuzakonito da se objavi da je npr. gospodin Budimir Lončar bio šef Ozne u Zadru  poslije rata – objašnjava Hodak.

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati