Pratite nas

Religija i Vjera

PAVUNA: ‘Jučer se u mom uredu molilo Isusu Kristu!’

Objavljeno

na

Poznati sveučilišni profesor na Švicarskom institutu za tehnologiju u Lausanni i hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Davor Pavuna, prije nekoliko godina je izjavio: „U Hrvatskoj me u svakom razgovoru pitaju kako znanstvenik može biti vjernik. A slušajte ovo: jučer u podne, u mom uredu na Švicarskom institutu, onom istom na kojem su bili Einstein, Ružička i Prelog, u mom uredu se molilo jučer Isusu Kristu.

Već 23 godine u mom uredu na Švicarskom institutu za tehnologiju se moli. A tko to? Fizičari, profesori. I nikad mi nitko to u Švicarskoj nije prigovorio. Kako je to moguće? Pa znate kako počinje ustav Švicarske: ‘U ime dragog Boga svemogućega, mi građani…’ A ovo je tobože katolička zemlja s 85% katolika i 95% vjernika“, čudio se gospodin Pavuna.

I zaista, kako je moguće da u zemlji u kojoj se na zadnjem popisu 92,96 % njenih stanovnika izjasnilo vjernicima, a ateistima tek njih 3,81 %, čovjek u medijima stalno mora objašnjavati zašto je vjernik? Štoviše, to čak i nije objašnjavanje svog legitimnog uvjerenja, nego pravo opravdavanje pred medijskom porotom.

I ne radi se samo o dr. Pavuni. Sjetimo se žestokih napada na ministra Šustara prigodom jedne njegove posve utemeljene izjave, ili, pak, nedavnog intervjua prof.dr. Ivana Đikića, inače još jednog u cijelom svijetu cijenjenog hrvatskog znanstvenika, koji je dao za jedan domaći medij. U naslov tog intervjua stavljena je, pogađate, činjenica da je prof.dr. Ivan Đikić znanstvenik i vjernik. Kakva senzacija!!! Za neupućene svakako jest.

Stoga je lijepo podsjetiti se da su najveći znanstvenici kroz povijest uglavnom bili vjernici. Među takve spadaju Johannes Kepler, Galileo Galilei, Rene Decartes, Blaise Pascal, Isaac Newton, Robert Boyle, Michael Faraday, Francis Bacon, Gregor Mendel, William Thomson Kelvin, Max Planck, Albert Einstein, James Clerk Maxwell, Louis Paster, Ruđer Bošković, Georges Lemaitre, Andre-Marie Ampere, Allesandro Volta, Nikola Tesla, Werner Heisenberg, Robert Millikan, Guglielmo Marconi, Alexis Carrel, William Herschel, Carl von Linne, James Joule, John A. Fleming… niz bi mogao ići u beskonačnost. Ugodno se ovoga prisjetiti i pročitati poneki tekst na ovu temu iako to, nažalost, najčešće spada u zaista nepotrebnu vjerničku defenzivu.

A zašto su vjernici u Hrvatskoj u stalnom obrambenom stavu i zašto se stalno nekome moraju opravdavati? Pa to čine čak, kako vidimo, i hrvatski znanstvenici svjetskoga glasa. Kome se to moramo opravdavati i zašto? Problem je mnogo dublje i ozbiljnije naravi od pukog nadmudrivanja i prepucavanja na kakvo nerijetko nailazimo u domaćim medijima.

Kad bismo temeljito zaronili u meritum stvari i pokušali odgovoriti na gornja pitanja, otvorili bi pravu Pandorinu kutiju. Dotakli bi smrtonosno leglo opasnih guja pa bi nam se vjerojatno dogodilo ono što se već dogodilo ministru Hasanbegoviću. Jer došli bi do pravog izvorišta svih naših nevolja koje je duboko ukorijenjeno u četrdesetpetogodišnjoj komunističkoj strahovladi obilježenoj najgorom diktaturom, razbojstvima, otimačinama i ubojstvima. Lako bismo zaključili da su mnogi nositelji tog nečovječnog sustava s demokratskim promjenama samo presvukli odijela, usput kreirajući današnje stvarne vladare Hrvatske.

Mi kao njihov istureni dio vidimo razne rogliće, tedeschije, todoriće, ježiće… za koje konačno, iako teškom mukom, izlazi na vidjelo tko su i kako su došli do svega što imaju. A oni i njihovi mentori imaju stvarnu moć pod čijom su kapom svoje mjesto pronašli mainstream mediji i različite ‘nevladine’ udruge, čijem sinkroniziranom djelovanju u posljednje vrijeme često svjedočimo.

Dakle, stare komunističke strukture kolokvijalno poznate kao udbaši i kosovci (najčešće su to i bili), njihovi potomci koje danas možemo vidjeti u ulogama različitih političara, tajkuna i financijskih mogula (svi su međusobno umreženi) te na koncu (mainstream) mediji i tzv. civilni sektor, koji su dobrim dijelom pod njihovom kontrolom. Naravno da uz nabrojene postoje i drugi faktori, no oni u današnjoj Hrvatskoj imaju sporedno značenje.

Tolika koncentracija političke, financijske i medijske moći sposobna je stvoriti paralelnu stvarnost u kojoj je, primjerice, Stepinac zločinac, Tuđman uglavnom negativan, a vjernik pripadnik zatucane manjine. Tu dijaboličnu paralelnu stvarnost serviraju nam već niz godina, a ona se vremenom, jer čovjek nije izolirani otok i nije cijepljen protiv svih mogućih utjecaja i manipulacija, ljudima uvlači pod kožu.

NIKOLA MILANOVIĆ
Vjeroučitelj/misija.slobodnadalmacija.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Papa Franjo je kanonizirao 35 rimokatoličkih svetaca, uključujući i troje djece koja su ubijena u 16. stoljeću u Meksiku, a smatraju se prvim mučenicima koji su ubijeni zbog svoje vjere u Novom svijetu, javlja Reuters.

Papa Franjo je sazvao i sinod, sastanak biskupa iz šire amazonske regije, a kako bi razgovarali o stanju crkve i široj regiji koja uključuje Brazil, Venecuelu, Ekvador, Kolumbiju, Boliviju, Peru i Surinam.

Također, kanonizirao je još 30 mučenika koji su u 17. stoljeću ubijeni u Brazilu, uljučujući i dvojicu portugalskih misionara koje su ubili Holanđani u vrijeme progona Katolika.

facebook komentari

Nastavi čitati