Peđa Grbin: Ploča s pozdravom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu treba se ukloniti

7

Nakon gotovo trosatnog sastanka saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je aključak da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni” u grbu Udruge, vrijeđa žrtve tog ustaškog logora, te je pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, posebice na mjestima kao što je Jasenovac.

“Postavljanje Spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima ‘ Za dom spremni’ u grbu Udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu da utvrdi pretpostavke za institucionalno pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava”, stoji u zaključku Odbora.

“Odbor je donio zaključak da se ovakve stvari u posebnim mjestima ne poduzimaju te pozvao mjerodavna tijela da takva obilježja uklone. Moraju se honorirati sve žrtve, ali se pri tome ne smije vrijeđati druge”, izjavio je za HRT Peđa Grbin. Odbor je također pozvao na stvaranje institucionalnog okvira koji će dodatno objasniti koji su to simboli totalitarizma u Hrvatskoj nedopušteni.  “Zakon iz 1997. omogućio je postavljanje ploče s pozdravom ‘Za dom spremni’, ali je Ustavni sud dvjema odlukama osudio takav pozdrav. Možda bi bilo malo samodopadno ako kažem da ovime završavamo s podjelama u hrvatskom društvu, ali ovom odlukom pokazujemo smjer kojim bi politika morala ići”, dodao je. Na pitanje hoće li se sporna ploča u Jasenovcu doista i maknuti Grbin je odgovorio: “Odbor nije nadležan da uzme šrafciger i ukloni ploču, ali nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebale tu ploču ukloniti i postaviti ploču žrtvama Domovinskog rata koja neće vrijeđati druge žrtve”, ponovio je.

Odbor za Ustav o ovome je pitanju i danas raspravljao na zatvorenoj sjednici. Jučer je sjednica prekinuta nakon dvoipolsatne rasprave, a konsenzusa nije bilo ni nakon njezina nastavka iza zatvorenih vrata pa je dogovoreno da se nastavi danas. Oporba je najprije predložila da se Vladu pozove na skidanje ploče u Jasenovcu, a danas su svoje zaključke predložili HDZ te zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

No nakon rasprave članovi Odbora ponovno su uzeli stanku kako bi još jednom pokušali postići konsenzus.

facebook komentari

 • Agromentum

  Crvene petokrake vrijeđaju sve žrtve komunizma. Najprije treba njih sve ukloniti (šarafciger dati Grbinu i Pusićki) jer stoje duže, pa onda tek raspravljati, ima li potrebe i druga obilježja sklanjati.

 • Istina

  Treba njega i njemu slične skloniti na način da ih se lustrira, a ne bih imao ništa protiv da ih se i kastrira.

 • Malleus_Haereticorum

  „Odbor je donio zaključak da se ovakve stvari u posebnim mjestima ne poduzimaju te pozvao mjerodavna tijela da takva obilježja uklone. Moraju se honorirati sve žrtve, ali se pri tome ne smije vrijeđati druge“

  Pozdrav „Za dom spremni“ ne vrijeđa nikoga osim onih koji su neprijatelji hrvatskoga naroda i njegove države. A takve i treba vrijeđati, zato što su gamad. Kao naprimjer tebe, Grbine.
  Osim toga, što bi ti rekao na činjenicu da su ustaše govorili hrvatskim jezikom? Da treba zabraniti hrvatski jezik, i sam naziv „hrvatski jezik“? Naravno, ovo je samo retoričko pitanje zato što je odgovor poznat. Gamadi—poput tebe Grbine—smeta i sam hrvatski jezik i naziv „hrvatski jezik“. To znamo. Tebi je draži, recimo, talijanski jezik upravo zbog fašista koji su ga nametali hrvatskom narodu u Istri. To je zato što si fašist. I za kraj, zašto lažeš da ti je stalo do sviju žrtava, kad znamo da nije? Uobće ti nije nimalo žao za više od stotinu tisuća zvjerski ubijenih Hrvata nakon završetka 2. svj. rata, čije su kosti razasute diljem Slovenije i Hrvatske itko zna gdje sve ne, diljem tvoje „divne Jugoslavije“. Zato, šuti prokleta nakazo.

  • bakran

   Istini za volju taj glavati Yeti nema veze s Talijanima; on je ‘govno s Lovćena’..

   • Malleus_Haereticorum

    To je istina, ali nije prijesudno. Njemu je važno samo da NE BUDE hrvatski.

 • bakran

  O Bože, ima li tim poniženjima kraja? Koliko su se i ti prokleti HDZ-ovci (Članovi Odbora iz kvote HDZ-a: B. Bačić, D. Bošnjaković, G. Jandroković, M. Jelkovac, M. Šimić) :u stanju saginjat?! Bagro jedna beskičmena i izdajnička; pa zar niste mogli skupiti mrvicu hrabrosti i reći ‘ne’?! Pa dajte više, gamadi odurna, shvatite da razmišljate potpuno drugačije od svih onih koji su vas doveli na vlast.
  ‘Ne znam zašto’, ali sjetio sam se kad mi je jedna starija Mađarica rekla kako su za vrijeme tro-tjedne revolucije u Mađarskoj 1956. bacali komuniste kroz prozor..

 • milanU

  Koji je to Srbin Peđa da on tako naopako rezonira. Umjesto da kaže da se samo ukloni riječ “DOM” i stavi riječ “KUĆA”, što bi značilo: “ZA KUĆU SPREMNI”! , taj Srbin Peđa zahtjeva da se cijala ploča ukloni, kao što je i tito zahtjevao i uklonio spomenik Bana Jelačića, a kada su se probudili DRŽAVOTVORNI HRVATI, povratili su i stavili taj isti spomenik Bana Jelačića na isto mjesto. Doći će vrijeme i to ubrzo da će se ta ploča ponovno staviti; i tada ću na javnom mjestu pljunuti u lice tom Srbinu Peđi Grbinu za njegovo antidržavotvorno hrvatsko držanje.

  “OBRANA” GLASILO HRVATSKOG NARODNOG ODPORA
  TKO NEĆE HRVATA ZA BRATA – HOĆE SRBINA ZA GOSPODARA … ://otporas.com/tko-nece-hrvata-za-brata-hoce-srbina-za…/ PODRIJETLO “ZA DOM…

  PODRIJETLO “ZA DOM SPREMNI” datira iz 1069 godine. | Otporaš
  otporas.com/podrijetlo-za-dom-spremni-datira-iz-1069-godine/