Pelješki most – BiH traži koridor po ‘slovenskom modelu’

12

Hoće li SDA zaozbiljiti spor time da od Vijeća ministara BiH kojega vodi SDA-ov Denis Zvizdić zatraže da uputi prosvjednu notu Hrvatskoj!?

Kada predsjednik Glavnog odbora SDA, glavne Bošnjačke političke stranke Halid Genjac sazove u Sarajevu u subotu izvanrednu presicu kako bi proveo izravni politički napad na Hrvatsku te zaprijetio da će BiH ultimativno zatražiti da se zaustavi gradnja Pelješkog mosta, onda se to zove – namjerna politička eskalacija u odnosima između RH i BiH.

Stoji li iza nastupa Genjca i politički šef Bakir Izetbegović, izlišno je spekulirati, a do kuda su u SDA pripravni ići u eskalaciji vidjet će se jako brzo. Hoće li sve ostati na izvanrednoj presici ili će prema Bruxellesu krenuti protestna pisma još neidentificiranih “bh parlamentaraca”? A još više – hoće li SDA prijeći Rubikon i “zaozbiljiti” spor time da i službeno od Vijeća ministara BiH (vlada) koje vodi SDA-ov Denis Zvizdić zatraži, sukladno zahtjevima Zastupničkog doma parlamenta BiH od 5. srpnja, da uputi prosvjednu notu Hrvatskoj te zatraži prekid svih radova, te zaustavljanje raspisivanje natječaja za izvođača, sve do rješavanja spornih pitanja (!).

BiH “priključni koridor”

Hrvatska i BiH već se desetak godina spore oko izgradnje Pelješkog mosta, no u posljednjih nekoliko godina činilo se da je nastupio “status quo” te da je most “izvučen” izvan sporenja dviju država oko razgraničenja na kopnu i moru oko Neuma. U tijeku sporenja sastajale su se međudržavne komisije koje su, napokon i dogovorile rješenje s kojim je, činilo se i BiH, zadovoljena. Most je, naime, od prvog projekta u visini narastao s 35 na 45 metara, da bi na kraju hrvatska strana pristala dotjerati ga na 55 metara visine te 200 metara širine prolaza između glavnih stupova mosta. I onda je 7. lipnja Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 357 milijuna eura za gradnju mosta. BiH nije reagirala.

No, onda dolazi 29. lipnja, kada se u Haagu čita arbitražno rješenje za razgraničenje Hrvatske i Slovenije i tu su opet narasli politički apetiti SDA, a moguće i srpskog vodstva u BiH. To otvoreno priznaje i SDA-ov Genjac jer gradnju mosta opet izravno veže uz pitanje konačnog razgraničenja. Definira da BiH ima pravo na priključni koridor od svojih teritorijalnih voda do otvorenog mora te da taj koridor podliježe istom principu kakav je dodijeljen Sloveniji.

Čak se spominje i “junction”, dakle onaj “dimnjak” koji su Slovenci tražili do otvorenog mora. Što može doista tu BiH napraviti, tužiti Hrvatsku? – Mogu, pred Međunarodnim sudom u Haagu, primjerice, no nema međunarodnog suda pred koji tužena država mora izaći.

Dakle Hrvatska bi trebala dati pristanak da izađe pred sud, pred kojim je eventualno tuži BiH. Oni mogu dići tužbu, a Hrvatska oglušiti se – kaže naš stručnjak i bivši ministar vanjskih poslova Davorin Rudolf. Smatra kako RH i BiH imaju toliko zajedničkih interesa za suradnju i dobrosusjedstvo tako da je ova politička eskalacija potpuno nepotrebna i bespredmetna.

Davor Ivanković/vecernji.hr

 

 

facebook komentari

 • srka

  Meni Pelješki most nije dobra opcija…auto- cesta treba ići Neumom…teritorij BiH i HR ne treba zidine i zaobilaznice…već ceste koje povuziju povijesno jedan teritorij.
  by Srka®

  • Lilith

   Kad bi BiH bila normalna država… pa da uđe u EU…

   pozz Srka

   • Begovi-i-Age-Glamochhaaaaa

    pa nenormalnim ste vas ni napravili zajedno sa srbskim agresorom, BiH ce biti drzava Bosanske nacije a ti sa mojom drzavom neces imati nista, nikakva prava tj ko nepozeljni turista

   • srka

    Biće…mora ak Bog da i sreća junačka!
    Pozz i tebi Lilith.
    by Srka®

  • EMINƎM

   i što taj kratki koridor kroz teritorij Hercegovine nudi nova, nove carinske i policijske kontrole na autoputu, upravo bi bilo dovoljno zaustavnog prostora za nove kontrolne kućice i autoputa ne bi ni bilo, Neum bi ispao kao Checkpoint

   • srka

    Podrazumijeva se bez novih nesretnih Checkpoint-a!
    Pa ne zivi se i orbitira u srednjem stoljeću?
    by Srka®

    • Sivooki

     Srka, malo si nerealan.

     • EMINƎM

      srka je mrvicu memščini romantičar

     • Sivooki

      Ne znam koliko ima romantike u “dogovorima” s ljudima koji su potpuno neraspoloženi za dijalog i posao.

     • srka

      Ja za ono što se borim…spreman sam od nereala napraviti realu.
      No, to je posebna priča Sivooki…
      by Srka®

 • EMINƎM

  kad je već rasprodaja neka i Makedoniji Hrvatska da izlaz do međunarodnih voda,

 • Zdravko Sondic

  Bakir nastavlja politiku svoga oca Alije a ne zaboravlja sto je pokojni pred.F. Tudman
  ucinio za bosanski narod,spasio ih od veceg genocida nego sto je bila Srebrenica
  i prihvatio 500 tisuca izbjeglica u Hrvatsku kada je navise krvarila.To je sramota da
  se tako ponasaju.Alija potpisao u Splitu zajednicki ugovor protiv zajednickog
  neprijatelja Srba a na koncu doveo muhadzedine kao njihove spasioce.Zbilja im hvala
  na vijerodostojnosti prema ugovornom potpisu i za sve sto im je hrvatska ucinila za
  vrijeme srpske agresije.Gdje su reakcije od hrvatskih politicara.