Pratite nas

Politika

Perković optužen i za sudioništvo u ubojstvu Đurekovića!

Objavljeno

na

Sudsko vijeće zaključilo je da iz optužnice proizlazi ne samo pomaganje nego i sudioništvo u ubojstvu

Visoki zemaljski sud u Münchenu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg šefa u Službi državne sigurnosti Jugoslavije Josipa Perkovića zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića te je odredio datum početka suđenja – ponedjeljak, 13. listopada ove godine.

perkovic udbaKako je priopćila sutkinja Andrea Titz, voditeljica Službe za odnose s javnošću suda u Münchenu, Sudsko vijeće (7. senat Visokog zemaljskog suda u Münchenu) odredilo je i privremeni raspored suđenja.

Kako bi se proveli svi predviđeni dokazi, a radi se o brojnim svjedocima i opsežnom dokaznom materijalu, ukupno je zakazano čak 61 ročište. Tako bi suđenje trebalo trajati sve do 28. travnja sljedeće godine.

Radi se, kako smo već naveli, o privremenom rasporedu koji je, ovisno o tijeku suđenja, podložan promjenama.

Sudsko je vijeće, uz potvrđivanje optužnice Saveznog njemačkog tužiteljstva, donijelo još neke odluke, među kojima je i odluka kojom se udovici ubijenog Stjepana Đurekovića, Giseli Đureković, odobrava status stranke, odnosno sporednog tužitelja u ovom kaznenom postupku.

Nadalje, kako je priopćeno sa suda, Sudsko vijeće donijelo je i odluku s uputom “o mogućoj pravnoj kvalifikaciji po činjeničnom stanju prezentiranom u optužnici”.

Kako neslužbeno doznajemo, Vijeće je zaključilo da iz činjeničnog stanja za koje se optužnicom tereti Perkovića ne proizlazi samo kazneno djelo pomaganja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. u Wolfratshausenu kod Münchena, nego da bi se radilo o sudioništvu u ubojstvu. Za tu težu kvalifikaciju predviđena je i teža kazna – doživotni zatvor.

Kad je riječ o Perkovićevu nekadašnjem šefu u SDS-u Zdravku Mustaču, očekuje se da bi Savezno tužiteljstvo moglo podići optužnicu protiv njega do kraja ovog mjeseca.

U tom slučaju još bi moglo doći do spajanja postupaka te bi se protiv Perkovića iMustača vodio jedinstveni postupak. Obojica su za sada porekli bilo kakvu umiješanost u izvršenje ubojstva Stjepana Đurekovića.

Njemačko savezno tužiteljstvo tereti Perkovića i Mustača za pripremu ubojstva hrvatskog emigranta koji je do 1982., kada je pobjegao iz SFRJ, bio direktor marketinga u Ini.

“Perković je najvjerojatnije u proljeće 1982. kao voditelj Odjela za neprijateljsku emigraciju jugoslavenske tajne službe u Zagrebu dobio nalog od svog tadašnjeg pretpostavljenog Zdravka Mustača da pripremi i isplanira ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića. Kako bi to izvršio, optuženi je kontaktirao svog doušnikaKrunoslava Pratesa koji je u SR Njemačkoj bio u bliskom kontaktu s Đurekovićem i uživao je njegovo povjerenje. Optuženi je upoznao doušnika sa svojom namjerom nakon čega su odlučili da će atentat izvršiti u Pratesovoj garaži – improviziranoj tiskari u Wolfratshausenu. Potom je Prates izradio kopiju ključa garaže koju je optuženi preuzeo te je ključ osobno ili preko treće osobe predao izvršiteljima.

Mustač nalogodavac

Uz pomoć tog ključa za sada neidentificirani počinitelji uspjeli su neometano ući u garažu u kojoj su 28. srpnja 1983. zaskočili Đurekovića i usmrtili ga s više hitaca i udaraca u glavu”. Sažetak je to optužbe protiv Josipa Perkovića, a ujedno i protiv njegova tadašnjeg šefa Mustača kao nalogodavca.

Krunoslav Prates već je 2008. osuđen na kaznu doživotnog zatvora na istom sudu u Münchenu. Zanimljivo je da je u tom postupku član sudskog vijeća bio sudac dr.Manfred Dauster, koji je sada predsjednik sudskog vijeća u slučaju Perković.

Sporni ključ

Iako je Perkovićeva obrana, barem po onome što su do sada javno prezentirali, bila prvenstveno usmjerena na pobijanje iskaza nekadašnjeg Udbina atentatora Vinka Sindičića, jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji dokaz u predstojećem postupku mogao bi biti onaj vezan uz ranije spomenuti ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

A to nema previše veze sa Sindičićevim iskazom već s obranom osuđenog Krunoslava Pratesa. Naime, sam Prates, iako je poricao svaku povezanost s pripremom i izvršenjem ubojstva, priznao je na sudu da je predao Perkoviću sporni ključ nekoliko tjedana prije ubojstva, kada su se upravo zbog toga sastali u Luksemburgu.

JL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Dragan Čović se u New Yorku sastao s Donaldom Trumpom

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, nalazi se u New Yorku gdje je sudjelovao na prijmu za šefove vlada i država povodom Generalne debate 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Čović je jučer nazočio nizu bilaterlanih sastanaka, koji ga očekuju i danas, a u ime Bosne i Hercegovine će se obratiti skupštini. “Govor je nešto duži, balansiran.

Govorit ću u interesu BiH, našoj ulozi u mirovnim misijama, borbi protiv terorizma, značaju transformiranja UN-a, i potrebi služenja malim nacijama, u kakve spada i Bosna i Hercegovina”, kazao je jučer za N1.

Čović se jutros susreo s Donaldom Trumpom, predsjednikom SAD-a koji su i organizirali prijem u Općoj skupštini UN-a.  Dragana Čovića očekuje niz sastanaka, kako se europskim dužnosnicima, tako i s predstavnicima UN-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić poručio nezadovoljnima da mogu otići i da ih ima tko zamijeniti

Došlo je do žestoke paljbe po Bernardiću kojemu je više zastupnika predbacivalo da stranka glavinja, da nema politike, da je u stranci potpuna paraliza odlučivanja…

Nakon dva i pol sata dogovaranja, koje se vrlo brzo pretvorilo u žučnu raspravu, a potom u otvorenu svađu tijekom koje je bilo teških optužbi i poruka, SDP-ovci su se razišli, a predsjednik stranke Davor Bernardić izjavio je da se izbor sudaca Ustavnog suda ipak vezuje uz povjerenstvo za Agrokor, a da će razgovore s HDZ-om o tome voditi predsjednik njihovog kluba Arsen Bauk.

Saborski Klub SDP-a sastao se u utorak kako bi konačno zauzeo stav oko izbora ustavnih sudaca, odnosno hoće li izbor troje sudaca (Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec), koji su usuglasili još početkom lipnja s HDZ-om, uvjetovati formiranjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

SDP se od početka predomišlja oko ove teme i zato je sazvan sastanak Kluba njihovih zastupnika da bi se konačno dogovorilo na čemu su. No razišli su se tako da je predsjednik stranke Bernardić dao izjavu kako se i dalje ustraje u ultimatumu HDZ-u, dok su neki drugi SDP-ovci trvdili da se na sastanku Kluba nije dogovorilo ništa, nego su se samo dobro posvađali.

Kako su za jutarnji list prepričali neki od SDP-ovih zastupnika, na trenutke je bilo vrlo žestoko pa je tako Bernardić dobio u lice optužbu da laže. Nije, prenose nam, ni Bernardić ostajao dužan pa je svojim zastupnicima otvoreno rekao da svi oni kojima se ne sviđa u Klubu SDP-a mogu slijediti primjer Ivana Klarina (zastupnika koji se nedavno povukao iz Sabora i ostavio mandat stranci) i otići “jer ima onih koji jedva čekaju ući u Sabor”. Na to je žestoko reagirala Milanka Opačić koja mu je otvoreno rekla kako ga radi toga može biti sram.

Oko dvanaest SDP-ovaca sudjelovalo je u raspravi i prigovaralo Bernardiću i stranačkom vodstvu da ne vode dobro stranku i da se ne zna na čemu su i kakva se politika vodi. Ukazivali su na to da Predsjedništvo SDP-a mora donositi jasne političke odluke i o njima informirati saborski klub koji će ih provoditi i pretakati u konkretnu stranačku politiku. Bernardiću i stranačkom vodstvu stavilo se pod nos što se stalno mijenja stav oko izbora ustavnih sudaca. U lipnju su, kažu, dogovoreni i usuglašeni na Klubu, a onda je Bernardić samoinicijativno, da nitko to nije znao, iz saborske klupe promjenio odluku i kazao da se izbor uvjetuje povjerenstvom za Agrokor. Potom se reteriralo i na zadnjoj sjednici Predsjedništva odustalo od ultimatuma. No odustajanje je verzija jednog dijela Predsjedništva, a drugi dio je tvrdio da takva odluka nije donesena.

Radi svega je Peđa Grbin koji je inzistirao da se ovo pitanje riješi prije neki dan podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Kada je na Klubu bilo postavljeno pitanje što s njegovom ostavkom, Bernardić je, kako nam prenose, kazao da on za tu ostavku ne zna, osim iz medija. Na to mu je Grbin pred svima kazao da ga gleda u oči i laže, te da mu je osobno rekao za ostavku, a potom je izašao iz dvorane.

Nakon sastanka Kluba predsjendik SDP-a Bernardić novinarima je kazao kako vjeruje da Grbin nije poput generala Damira Krstičevića koji malo daje, a malo ne daje ostavku, te da će on Grbinovu prihvatiti ako na njoj inzistira.

Tijekom prepucavanja na sjednici Kluba SDP-a bilo je više tema radi kojih se kritiziralo Bernardića, a jedna od njih je bila i njegova tvrdnja izrečena ujutro na sjednici Sabora kako revizije prikrivaju kriminal.

– Kako može reći da revizije o radu ministarstava koje se referiraju na 2013. godinu i kasnije pokrivaju kriminal? Zar on optužuje našu Vladu i ministarstva koja su dobila bezuvjetna pozitivna mišljenja za kriminal i muljažu? – kazao nam je jedan član SDP-a. Drugi nam je prenio kako se tijekom rafala koji su se ispaljivali po Bernardiću govorilo čak i to da se srame Bernardićevih izjava čitajući kako mu novinari dijele lekcije jer govori besmislice o privatizaciji privatne tvrtke.

SDP na koljenima: Što se to događa u najvećoj oporbenoj stranci?

facebook komentari

Nastavi čitati