Pratite nas

Pregled

Perković u višegodišnjem posjetu Njemačkoj!

Objavljeno

na

Zrakoplov s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem sletio je u 14.45 sati.

Na internetskim stranicama zračne luke Franza Josefa Straussa objavljeno je da je zrakoplov s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem sletio u 14.45 sati u Muenchen.
Perkovića je Hrvatska predala Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. U Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann.

Okružni zatvor južno od bavarske prijestolnice ne odiše luksuzom, a Perković će biti smješten u jednokrevetnu ćeliju. Osim svakodnevne šetnje, može dva puta tjedno pjevati u zatvorskom zboru, a nedjeljom će moći ići i na misu.

Ćelija u minhenskom okružnom zatvoru već čeka svog hrvatskog gosta. Nakon što ga njemački policajci izvedu iz zrakoplova Josip Perković će u specijalnom vozilu s lisicama na rukama biti otpremljen u “Institut za izvršenje pravde”, kako Nijemci moderno nazivaju zatvor južno od bavarske prijestolnice koji je opće poznat jednostavno kao Stadelheim.

Inače, ustanova u kojoj će Perković sigurno provesti nekoliko mjeseci – dok traje istraga i suđenje, ima mjesta za 1.210 zatvorenika. Postoje 1.033 jednokrevetne i 177 dvokrevetnih ćelija, no pretpostavlja se kako će Perković biti smješten u jednokrevetnu jedinicu. Inače, Justizvollzugsanstalt Stadelheim je prvotno izgrađen 1894. godine. S vremenom je nadograđivan i danas je četvrtastog oblika i prostire se na 8.850 četvornih metara. Područje je okruženo sa dvije ograde: vanjski zid je visok tri metra kako bi se spriječile provale i opasan je bodljikavom žicom. Također postoji i unutarnja ograda koja spriječava bilo kakve izlaske ili bijegove. Na svakom uglu zatvora nalazi se kula, a ograde su zaštićene najnovijom tehnologijom, uključujući video-kamere i razne druge senzore. U zadnjih dvadesetak godina nije zabilježen nijedan bijeg iz njega.

Same ćelije imaju osam kvadrata, vlastitu kupaonicu koja se sastoji od otvorenog toaleta i umivaonik sa samo hladnom vodom. Sav namještaj trajno je prikovan za zidove, a oni koji su boravili u njemu tvrde kako je to sve samo ne luksuzni zatvor.

Doručak se zatvorenicima poslužuje ujutro u 6,30 i vrlo je skroman, obično tradicionalno njemački (bijeli kruh, maslac i marmelada). Ručak se poslužuje već od 10,30, a večera između 15 i 16 sati. Svjetla se gase u 22 sata, a pansion po zatvoreniku njemačke porezne obveznike košta oko 70 eura ili 500-tinjak kuna po danu. Osim redovitih šetnji u 11 sati, pritvorenici mogu pjevati u zboru (dva puta tjedno) te ići na Svete mise nedjeljom.

Ukoliko želite pisati Josipu Perkoviću njegova adresa od danas je: München Prison – JVA Stadelheim, Stadelheimerstrasse 12, Giesing. Želite li ga posjetiti to će za vrijeme istrage biti moguće svaka dva tjedna po pola sata. Do zatvora je najbolje doći javnim prijevozom Ubahnom U1 do Mangfallplatz. Telefonom iz Hrvatske zatvor možete dobiti na broju: 004989 699220, a za odvjetnika Nobila tek informacija da su posjete od ponedjeljka do četvrtka između 12 i 15 sati, ali maksimalno tri osobe po posjeti.

Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann. Nobilo je kazao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se obrani Perkovića, kojega njemačko pravosuđe traži zbog upletenosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Muenchena.

Poznatiji stanovnici JVA Stadelheim bili su Adolf Hitler koji se u njemu našao 1924.godine, zatim zapovjednik nacističkih SA odreda Ernst Röhm nakon puča 1934., pa tijekom 2. svjetskog rata antifašisti iz pokreta Bijela ruža, zatim nacistički zločinac John Demjanjuk te kriminalci, neonacist kao i članovi njemačke terorističke skupine Baader – Meinhof.

dnevno.hr/kamenjar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati