Pratite nas

‘Perkovićev zakon riješit ćemo u dogovoru s Europskom komisijom’

Objavljeno

na

‘Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje’, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama.

Predsjednica Hrvatske narodne stranke, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je danas da će biti razmotrene primjedbe koje je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding dala na Zakon o europskom uhidbenom nalogu te da će taj problem biti riješen u dogovoru s Europskom komisijom.

“Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje”, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama.

Rekla je da u HNS-u smatraju kako to pitanje ne treba rješavati promjenama Ustava, nego usklađivanjem zakona te da “Ustav treba mijenjati malo i rijetko”.

Zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU, usvojen 28. lipnja, vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding upozorila je da u ugovoru o pristupanju Uniji nije bilo vremenskog ograničenja. Kazala je da očekuje da Hrvatska riješi taj problem, inače je to nepoštivanje čl. 39 Pristupnog ugovora.

Na upit kakva je perspektiva povratka bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića nakon odsluženja zatvorske kazne, Pusić je rekla “da to nije politička tema HNS-a”.

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je da žele vratiti optimizam u hrvatsko društvo i da na kraju mandata mogu reći da građani puno bolje žive nego danas.

Upitan o najavama rebalansa proračuna rekao je da to nije razlog gubitka optimizma i da će pokazati da mogu biti funkcionalni i s manje novca. Trebamo smanjiti pad potrošnje i već imamo neke pozitivne pokazatelje i to nam daje razloge za optimizam, rekao je Vrdoljak.

Autor: RTL/Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati