Pratite nas

Kultura

Pešes: Naša glazba je stil života

Objavljeno

na

Širokobriješki bend Pešes u petak, 28. studenog održao je promociju svog prvog albuma “Bajka” u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Pešes su odsvirali gostima četiri pjesme s novog albuma, nakon čega je uslijedio domjenak i druženje uz izložbu slika, vizualni identitet albuma koji sadrži 14 radova autorice Tee Jurišić.

Album “Bajka” sadrži 10 pjesama, a na njemu se nalaze i prethodno objavljeni singlovi benda Pešes. Pjesme uz Mateja Mikulića potpisuje i Igor Duraković, koji se na albumu našao i kao gost-pjevač u jednoj pjesmi.

Album je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti te u Morris studiju u Zagrebu, a izdavač je Croatia Records.

Više o svemu rekli su članovi benda u intervjuu za portal Jabuka.tv nakon promocije albuma u Mostaru.

peses bajka

Prvi album je tu. Kako se osjećate kad ste ga konačno realizirali?

Matej: Pa dobro je…

Joško: Vidjet ćemo za nekoliko dana kad počne stvarna prodaja i kad album izađe na tržište. A za sada, napravili smo to, vani je, stojimo iza toga i dobro nam je. I to je to.

Nikola: Osjećaj je super. Napokon smo zaokružili jednu cjelinu koju konačno posjedujemo materijalno i možemo je dijeliti drugima. I nadam se da će ljudi poslušati, da će im se dopasti i da će uživati u tom.

Hoće li se na albumu naći i prethodno objavljeni singlovi?

Matej: Hoće. Svi su tu onakvi kakvi su snimljeni, iako ima malo razlike u produkciji.

Joško: Glavna razlika je da je kompletan album masteriziran ponovno, zajedno sa ta tri singla pa možda netko i primijeti razliku u zvuku. Prije šest mjeseci smo počeli sa snimanjem u Pavarottiju još šest pjesama, pored tri singla koja smo imali. Zatim smo otišli u Zagreb u Morris studio i nastavili posao te uz to snimili i jednu potpuno novu pjesmu i miksali, masterizirali, popravljali aranžmane i na tim starijim pjesmama. Kad smo ušli u Morris studio te uz Filipa Vidovića, Nevena Marinca i Gordana Dragića Goca popričali i malo sagledali stvari, dobili smo neke nove ideje i osvježili malo i stare snimke te im dodali nešto novo da se i nama ponovno sviđa. Uglavnom, završni produkt je izašao iz Morris studija.

Jesu li sudjelovali i neki gosti na albumu?

Matej: Igor Duraković kao pjevač i autor dvije kompozicije.

Tekstovi i glazba ostalih pjesama?

Matej: Tekstovi su Matejevi, a glazbu svi radimo.

Kako su se mijenjali članovi benda, Pešes su mijenjali zvuk od bluesa do grungea. Je li album nastavak te grunge faze ili u opet nešto drugačije?

Matej: Pa nije ovo grunge. Ne znam što je ovo. Ovo je Pešes. “It’s a lifestyle.”

Joško: Ali zadnja pjesma na albumu nagovještava nešto novo.

Na promociji albuma je održana i izložba slika. O čemu je točno riječ?

Joško: To je vizualni identitet albuma. Sveukupno je 14 radova, a svaka pjesma ima svoju ilustraciju.

Znači, spojili ste i likovnu umjetnost sa glazbom? 

Joško: Pa da. Nekako je to bio logičan slijed.

Matej: To radi Lady Gaga pa moramo i mi.

Kada “Bajka” izlazi u prodaju?

Matej: “Snedilje”.

Joško: Točnije 03. prosinca, ali pazi ovo: Ante Zovko (gitarist) je najavio na promociji 06. prosinca, iz Croatia Recordsa su rekli da će biti 03. prosinca, a na CMC-u je bila reklama da je album već izašao. Pa ti vidi, evo ne znamo ni mi.

Nikola: Uglavnom, “snedilje” će sigurno.

Kad kreće turneja i hoće li uskoro koncert u Širokom Brijegu?

Nikola: Turneja kreće sljedeće godine u ožujku, kada ćemo svirati u 10 gradova u Hrvatskoj i Sloveniji. Sljedeći mjesec ćemo svakako raditi koncerte u Hercegovini. Za sada, 19. prosinca u Širokom Brijegu u caffe bar-u “Puž”, a vjerojatno i u Mostaru. Nismo sigurni još za datum, ali nadamo se da će biti.

Joško: I važna napomena: na svakom od naših koncerata kroz prosinac i ožujak publika će moći kupiti naš album.

 

jabuka.tv / Razgovarao: Drago Ljubić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

NOSTALGIJA

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek ode iz rodnoga mjesta
I gdje dođe živi u spokoju
Al nemože zaboravit nikad
Rodnu kuću i rodbinu svoju.

Kad odlazi iz svog rodnog mjesta
Da je tužan to niko ne krije
U principu svi idu za boljim
Ali opet nikom lako nije.

Kad mu neko rodni kraj spomene
Glas zadrhti a duša ga boli
Pedeseta prođe kako ode
Al ga srce i sad jako voli.

Svako mjesto od Boga je dano
I slično je drugima u biti
Rodno mjesto svima je posebno
Ne može ga ništa zamjeniti.

Nostalgija to je teška bolest
Tu lijekovi nikakvi ne vrijede
Rodni kraj se u grudima nosi
Do starosti i do kose sijede.

To je teško objasniti onom
Koji nikud odlazio nije
Kada dođeš svome rodnom kraju
Drugačije pjeva se i smije.

  Ivan Čuljak, Rovišće / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje knjige autorice Blanke Matković u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ autorice Blanke Matković bit će predstavljena 17.10. u Zagrebu.

Promocija knjige održat će se u prostorima Tribine Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27.

Organizator je HDP “Dr. Rudolf Horvat”, a uz voditelja Damira Ljubičića, knjigu će predstaviti Ivan Kozlica, Stipo Pilić, Magdalena Vuković i autorica Blanka Matković.

Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju koji se čuva u Državnom arhivu u Splitu i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a većina nikada ranije nije objavljena.

Okosnicu ove zbirke dokumenata, na preko tisuću stranica, čine elaborati Narodne milicije iz 1956. i 1957. godine i to za svako selo Imotske krajine zasebno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo.

U knjizi se nalaze popisi nestalih 1945., 1946. i 1947. te razni popisi kojima se i ne znaju točni autori obzirom da su neki od njih bez potpisa i pečata. Dokumenti u zbirci uključuju popise likvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja“, „ratnih zločinaca“, iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo.

Ova zbirka dokumenata predstavlja doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“.

Posjetitelji će ovu knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kn, a ukratko će biti predstavljena i zbirka dokumenata „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ autorice Blanke Matković

Glasnović: Moramo shvatit da smo svi sudionici u odlučnom boju za povijesnu istinu

facebook komentari

Nastavi čitati