Pet godina od rušilačkog pohoda ‘Hordi zla’ na Pecari u Širokom Brijegu

3

Na današnji dan, 4. listopada 2009. godine, prije točno pet godine, oko stadiona Pecara u Širokom Brijegu vodio se ulični rat između sarajevskih huligana ‘Hordi zla’, policije i domaćeg pučanstva koje je stalo u obranu svojih domova. 

Istog dana u Mostaru se igrao gradski derbi između Zrinjskog i Veleža te je većina policijskih snaga bila raspoređena na toj utakmici, a tek 40-ak minuta nakon početka nereda iz Mostara su stigli specijalni policajci koji su smirili situaciju.

U rušilačkom pohodu ‘Horde zla’ uništile su sve što se našlo pred njima, zapalili su jedan policijski automobil, a još nekoliko su ih uništili. Također, sarajevski huligani na kućnom pragu nožem su zboli Željka Zadru, a za taj gnusan čin još nitko nije odgovarao.

Tog dana Široki Brijeg je napadnut, a umjesto nogometnog praznika, dogodio se niz stravičnih događaja, ono najgore je ubojstvo 24-godišnjeg Sarajlije Vedrana Puljića, koji je usmrćen hicem iz pištolja. Pucalo je više osoba, pištolji su bili na balističkom tumačenju, no ništa nije dokazano ni pet godina poslije.

horde_zla_neredi

Dok su sarajevski mediji već odavno ‘razapeli’ i proglasili Olivera Knezovića ‘ubicom’, postupak u ovom slučaju još je na niskim granama. Tek početkom ove godine Županijski sud u Širokom Brijegu je ustupio postupak hrvatskom pravosuđu.

Famozan će ostat i čin potpredsjednika Federacije BiH, Mirsada Kebe, koji je poput turskog age ‘upao’ u Policijsku stanicu u Širokom Brijegu te odveo sa sobom u Sarajevo sedam pritvorenih huligana.

Tih dana dizala se velika bura po medijima, čulo se mnogo različitih viđenja i mišljenja, što i kako. No, očekivano, sve se ubrzo smirilo, i pet godina nakon nemilih scena na Pecari, ništa se ne zna; kažnjeno je nekoliko huligana iz Sarajeva, sudi se policajcima koje se optužuje da su pomogli u bijegu iz pritvora osumnjičenom Oliveru Knezoviću, no konkretnijih pomaka u istrazi nema.

6. listopada dogodio se spontani prosvjed u Širokom Brijegu: Sve je počelo s desetak okupljenih građana na Trgu širokobrijeških žrtava, a kulminiralo je kada je više od 600 učenika Gimnazije fra Dominika Mandića bojkotiralo nastavu te se u koloni uputilo ka središtu grada. Iz sata u sat pristizale su stotine ljudi, a prosvjedovalo se ispred zgrade Vlade ŽZH te ispred PU Široki Brijeg. Na prosvjedu se tada okupilo 5.000 ljudi.

A već 9. listopada održan je veličanstveni mirni prosvjedni skup na Trgu širokobrijeških žrtava na kojem se okupilo više od deset tisuća Širokobriježana i gostiju.

Na utakmici 9. kola Premijer lige BiH koja se igrala na Pecari 28. rujna 2014. godine, ‘Horde zla’ su pripremile repertoar majica i transparenata kako bi obilježile pet godina od smrti Vedrana Puljića, no MUP ŽZH je zbog sigurnosnih razloga takva obilježja zabranio. Unatoč zabrani, igrači Sarajeva su ispod dresova ‘prošvercali’ majice s likom Vedrana Puljića te ih prije početka utakmice ‘ubacili’ u kavez svojim navijačima, a Nogometni savez BiH još se nije oglasio povodom ovog čina. Tu utakmicu obilježilo je sramotno i uvredljivo navijanje sarajevskih ‘navijača’.

(www.jabuka.tv)

 

facebook komentari

 • peppermintt

  rekoh ja vama neki dan ovo za majice ( hehe imala sam promptono insajdersk einformacije ) i pratim medije al svi šute a športski savez ni slova
  skidanje majica je kažnjivo bez obzira što je na majicama.
  Hoće li po tko zna koji put biti nejednaka mjerila za sve i zbog čega uprava Širokog Btiejga se nije oglasila ?

 • neponovilo se

  Podpredsjednik FBiH Mirsad Kebo je pokazao kakva je ovo država kada je došao iz Sarajeva i samo pokupio svoje klošare (Horde zla) iz zatvora i vratio ih u Sarajevo znači ni suda ni p…. materine a u pritvoru su bili oni glavni kolovođe što su razbijali…

  • To su metode ‘divljeg zapada’.. kebo, ovdje su mu pjevali, m*mu *ebo