Pratite nas

Pet stotina dana papinstva pape Franje

Objavljeno

na

Pet stotina dana nakon početka papinstva pape Franje, argentinski je dnevnik ‘El Clarín’, u svojemu tjednom prilogu „Viva“, objavio odlomke razgovora sa Svetim Ocem. Govorilo se o brojnim temama, od sjećanja iz djetinjstva do aktualnih tema iz svakodnevnih kronika poput doseljeništva, uz brojne Papine misli o smislu života.

500dana_papa

Mnogi se hvale da više ili manje dobro poznaju tajnu sreće – kada se taj pojam, priželjkivan ali i neodređen, ovisno o osjetljivosti osobe koja govori, može zamijeniti konkretnijim više zemaljskim imenicama poput: zdravlja, ljubavi, novca, vlasti, i slično. Upitan o tomu, papa Franjo, kao uvijek, iznenađuje, te novinaru objašnjava svoj način shvaćanja toga problema, posuđujući uzrečicu koja se koristi u gradu, čiji je novi i voljeni biskup već 500 dana. Rimljani imaju uzrečicu koju možemo uzeti kao uporište – rekao je Sveti Otac – a koja kaže: ‘Živi, i pusti živjeti’, odnosno, idi naprijed i pusti druge da idu naprijed. To je prvi korak prema miru i sreći – istaknuo je papa Franjo.

Intervju prikazuje čovjeka koji je postao papa, i dodaje komadiće mozaika o već poznatoj osobi, kojom vlada srce koje je poput uvijek otvorenih vrata prema ljudima, njihovim patnjama i nadama. Sjećanja iz djetinjstva izraz su pak ljubavi prema pralji koja je pomagala njegovoj majci u kućanskim poslovima, a koju je ponovno susreo kao odrasli čovjek i svećenik, te ju otpratio u trenutku preminuća, primivši od nje medaljicu za koju Papa kaže da ju poljubi svake večeri prije spavanja i svakoga jutra čim se probudi. Preminula je sretna, s osmjehom na usnama, i s dostojanstvom osobe koja je – kako je rekao papa Franjo – radila onim iskrenim divljenjem koje u njemu uvijek pobuđuju ponizne osobe.

Maleni svijet obitelji Bergoglio potom se proširio na razmišljanje o velikom svijetu međunarodne zajednice, koja je, međutim, često malena u velikodušnosti prema potrebama onih koji pružaju ruku tražeći gostoprimstvo, ostavljajući iza sebe različite strahote i patnje. Europa se boji – primijetio je Papa govoreći o doseljenicima, i hvaleći pritom Švedsku koja je, iako ima manje od 10 milijuna stanovnika, posljednjih godina napravila mjesta za 800.000 doseljenika.

Još je širi pogled Papa uputio na svijet koji, od sjevera do juga, zbog ravnodušja, ili još gore, iz interesa, i dalje rasipa Božje darove. Kada se, primjerice, želi kopati rudnik, ako se na određeni način postiže više nego na neki drugi, nije važno što se pritom zagađuje voda. I tako se nastavlja zagađivati priroda – primijetio je papa Franjo te dodao – Mislim da se nikada ne upitamo: ne ubija li se čovječanstvo tim nerazumnim i tiranskim rabljenjem prirode?

To pitanje ostaje na zajedničkoj savjesti, dok nije bilo nikakve dvojbe kada je novinar upitao papu Franju vidi li se kao mogućega dobitnika Nobelove nagrade. Papa je vrlo otvoreno odgovorio da nije nikada mislio o tomu, jer – kazao je – potraga za nagradama i doktorskim naslovima vrlo je daleko od njegova uma. Nego, snagu svoje ljudskosti radije sažima u svojoj naslijeđenoj kulturi gauchosa i pampâ, prostranih travnih ravnica. (…) – rekao je Papa ističući sposobnost kretanja u dobroti i poniznosti, u mirnoći života.

Autor: Radio Vatican/Laudato Photo: Laudato

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Blokirani: Javni bilježnici nisu Sud!

Objavljeno

na

Objavio

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Zorka Čačić Zagrajski na prigovor dužnika nepravomoćno je donijela presudu o ukidanju Ovrhe potpisane od strane javne bilježnice pozivajući se na presudu EU suda pravde jer se javni bilježnik ne može smatrati Sudom i takve ovrhe imaju ukinuti.

Ove su presude EU suda velika potvrda ispravnosti stavova čelnih ljudi Udruge Blokirani!

Takvih će presuda biti sve više, ovo je tek početak, i stoga revolucionaran jer EU počinje shvaćati nakaradnost hrvatske pravosudne farse, prisilnih izvrsnih naplata ( executive act) u maniri vojnog suda.Mi smo glas svih Blokiranih i onih koji to lako mogu postati sutra, Udruga Blokirani, još davne 2014. godine, u pravnoj predstavci Ustavnom sudu, RH ustvrdili da je, u Hrvatskoj, preko 90% ovršnih rješenja neustavno!

Ustavni sud je mogao problem riješiti. Čak morao obratiti se EU sud pravde i tražiti mišljenje vezano uz suspektne odredbe ovršnih propisa u Hrvatskoj. Ali nije! USUD je čekao odgovorom 3 godine, te krajem 2016. odbio naš zahtjev za Ocjenom ustavnosti Ovršnih zakona!Stoga, navedene EU presude daju vjetar u leđa aktivnostima Udruge Blokirani, koja se uz pravnu borbu za zaštitu prava osiromašenih i prezaduženih, bori za uređenu demokratsku državu koja štiti temeljna ljudska prava po mjeri čovjeka, a ne po mjeri političkih stranaka.

Otvara nam mogućnost da se obratimo EU sudu ali nas žalosti činjenica da će tisuće hrvatskih građana ostati zauvijek oštećeno.

Iskreno se nadam da će ova nepravomoćna presuda postati i pravomoćna i samim time, htjeli ili ne, ovršne postupke će voditi isključivo Sudovi za što se cijeli vrijeme zalažemo.

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati