Petar Ćirić osuđen na 15 godina robije za mučenja i ubojstva na Ovčari

0

ovčara

Petar Ćirić osuđen je danas na 15 godina zatvora za sudjelovanje u ratnom zločinu na Ovčari, odnosno u mučenjima i ubojstvima 193 ratna zarobljenika kod Vukovara 21. studenog 1991. godine.

U kaznu koju mu je izrekao žalbeni sud u Beogradu uračunata je i kazna od 10 godina zatvora koja mu je izrečena u pravostupanjskoj presudi Okružnog suda u Novom Sadu, piše B92.

Žalbeni sud usvojilo je žalbu Tužiteljstva za ratne zločine Srbije i preinačio kaznu iz prvostupanjske presude kojom je Ćirić bio osuđen na 20 godina zatvora.

petar ćirić– Prvostupanjski sud povrijedio je kazneni zakon time što je okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, imajući u vidu da, u skladu sa zakonom, ta kazna nije mogla prijeći 15 godina zatvora – naveo je na Žalbeni sud na službenim stranicama objašnjenje donesene odluke.

Ćirić je osuđen jer je s pripadnicima jedinice ”Leva supoderica” mučio i tukao hrvatske ratne zarobljenike koji su bili primorani protrčati kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari. Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odvezeni na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih i ubio ih. Po povratku s Grabova, ispred hangara na Ovčari sudjelovao je i u strijeljanju posljednje skupine desetak ratnih zarobljenika.

Ratni zarobljenici bili su iz redova hrvatske policije i dobrovoljačkih jedinica koji su prethodno dali oružje pripadnicima JNA u Vukovarskoj bolnici nakon čega su predani srpskim postrojbama.

Za ubojstva više od 200 hrvatskih civila do sada je u Srbiji osuđeno 15 osoba na ukupno 207 godina zatvora.

facebook komentari