Pratite nas

Herceg Bosna

Petarde: Policija u Mostaru će kontrolirati i učiti djecu

Objavljeno

na

”Policija će djecu u osnovnim školama podučavati i držati im predavanja o opasnosti i štetnosti uporabe pirotehničkih sredstava”, rekao je u razgovoru za Bljesak.info Srećko Bošnjak glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, povodom predstojećih blagdana kada je upotreba pirotehničkih sredstava iznimno povećana.

oglasnik-pirotehnikaBošnjak ističe kako će policajci djeci demonstrirati i pokazati kako izgledaju, kako se koriste, tko smije i u kojim uvjetima koristiti pirotehnička sredstva da bi se izbjeglo samoozljeđivanje i narušavanje mira kao i ozljeđivanje drugih osoba i ugrožavanje njihove sigurnosti.

”Te zadaće će trajati sve do iza Nove godine, a posebna predavanja koja smo organizirali za djecu će početi u Onovnoj školi na Cimu. Nadam se kako ćemo uspjeti obići što više škola, koje imaju velik interes”, kaže Bošnjak, dodajući kako su sve policijske uprave i postaje dobile posebna zaduženja od komesara da se kontrolira prodaja, upotreba i promet pirotehničkih sredstava.

Po njegovim riječima, policija trenutno u izvještajima nema prijavljenih osoba za nelegalno trgovanje pirotehničkim sredstvima, ali dodaje Bošnjak, tzv. pretpraznički duh se osjeća u pojačanoj upotrebi pirotehničkih sredstava u odnosu na drugo vrijeme u godini.

Veliku borbu s ilegalnim tržištem vodi i pirotehnika Mirnovec iz koje je za Bljesak.info rečeno kako u HNŽ-u imaju jako dobru suradnju s policijom, dok je u nekim županijama u Bosni, pogotovo u Sarajevskoj županiji, suradnja s policijom loša.

”U Bosni imamo najveće opstrukcije i tu je najveće crno tržište pirotehnike”, rekao je u razgovoru za bljesak.info Andreas Džinić direktor prodaje Mirnovec pirotehnike za BiH.

Džinić kaže kako je vrlo važno da se pirotehnika upotrebljava pravilno.

”Ako se s pirotehnikom rukuje pravilno i ako se upotrebljava kako treba, nema opasnosti. Svaki djelatnik u našoj firmi objašnjava što treba raditi, kako se radi, kako rukovati s petardama i slično. Važno je da se petarda baci 10-20 metara dalje od sebe, te da nema nikoga u okolici”, dodao je Džinić.

Istaknuo je kako na svakom proizvodu imaju otisnute informacije o tome kako se proizvod upotrebljava. Upute su jasne, ali, kaže Džinć, ima nesavjesnih ljudi i protiv toga se ne može boriti.

Nelegalno tržište petardi predstavlja veliku opasnost, a po riječima Džinića, ako se pirotehnika ne skladišti pravilno i pod određenim uvjetima, mijenja se sastav, pa se tako nerijetko dogode i nezgode.

”To također šteti našem ugledu, ako netko tko kupi od nas, ili ako se kupuje pirotehnika nekvalitetne proizvodnje, dogode se incidenti i to oštećuje i naš ugled”, kazao je.

Pirotehnička sredstva za zabavu prema županijskom Zakonu dijele se u četiri razreda. U prvi spadaju pirotehničke igračke, u drugi razred spadaju sredstva za male vatromete, treći razred su sredstva za srednje vatromete, a u četvrti za velike.

Zakon predviđa da se novčanom kaznom u iznosu od 200 do 1000 KM ili kaznom zatvora od 30 dana kazne fizičke osobe ako prodaju pirotehnička sredstva za zabavu razreda II. osobama mlađim od 18 godina ili ako prodaju ta sredstva u maloprodaji izvan vremena koje posebnom naredbom odredi ministar.

Pirotehnička sredstva nisu igračke, nisu namijenjene za djecu, stoga se u ovo predblagdaansko i blagdansko vrijeme posebno mora paziti na to kome se prodaje.

Naši sugovornici upozoravaju kako bi roditelji trebali obratiti pozornost što rade njihova djeca, te u što troše novac koji dobiju, jer svi smo znamo kakve ozljede mogu nanijeti pirotehnička sredstva.

Bljesak.info/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati