Peticija za oslobađanje hercegbosanske šestorke

  8

  Najobimniji sudski postupak u povijesti Haaškog tribunala

  Skupina hrvatskih intelektualaca pokrenula je potpisivanje inicijative za oslobađanje generala Slobodana Praljka i petorice bivših političkih i vojnih dužnosnika Hrvata u BiH koji su prvostupanjskom presudom proglašeni krivim za zajednički zločinački pothvat osnivanjem Herceg Bosne i pripojenjem toga teritorija Hrvatskoj.

  sestorkaZahtjev, koji je do sada potpisalo više od 600 osoba, će biti poslan Vijeću sigurnosti UN-a koje je i utemeljilo Haaški sud. U međuvremenu je general Praljak ponovno dobio natrag svoje braniteljice jer je Žalbeno vijeće Haaškog suda odlučilo da tajništvo treba imenovati branitelje Praljku, s obzirom da ne govori niti razumije službene jezike suda, francuski i engleski, na kojima je najprije izrečena, a kasnije i prevedena presuda. Praljak je tražio da mu se postave dosadašnji branitelji. Postupajući po nalogu Žalbenog vijeća i zahtjevu Praljka, tajnik je Niku Pinter ponovno imenovao za braniteljicu, a Natashu Fauveau Ivanović za subraniteljicu.

  Kako je objasnila odvjetnica Pinter nakon ponovnog uključivanja u predmet, zajedno sa subraniteljicom je zatražila produženje roka za žalbu jer su gotovo godinu dana bile izvan predmeta. I ostale obrane su tražile produženje roka za žalbu. Sada se čeka odluka suda. Pinter navodi da obrana Praljka sada radi na obrazlaganju svakog razloga žalbe (oko 54 razloga žalbe), a pobija se presuda zbog pogreške u činjeničnom utvrđenju i zbog pogreške u primjeni i provedbi prava.

  Istodobno, obrane drugih dužnosnika Jadranka Prlića, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Milivoja Petkovića podnijele su 5. kolovoza najave žalbe. Napisali su razloge žalbe nakon što su dobili engleski prijevod presude .

  >>Slobodan Praljak o činjenicama

  ZoranKrešić/VL /kamenjar.com

  facebook komentari

  • Haški sud je replika Njujorškog suda Hrvatima osamdesetih godina prošlog stoljeća. Njujorški sud tada je zaštićivao probitke onih koji su bili za “STATUS QUO ANTE BELLUM” tj. svih oni koji su bili za propalu YU, a to je bila u svakom slučaju USA.

   • Alan B’Stard

    Haaški sud je politički sud, a na linku ispod je sve detaljno general Praljak objasnio! Pozdrav našim uznicima u Haagu! Izdržite još malo

  • peppermintt

   Peticiju potpisujem
   ali, svjesna kako je ona samo moralan čin, duboko se nadam kako se poduzimaju i druge konkretne mjere koje će na kraju rezultirati pravednom oslobađajućom presudom

   • Alan B’Stard

    Naravno, peticija može biti moralna podrška, Vukovarci su skupili 700 tisuća glasova za referendum pa nikom ništa! Duboko vjerujem da će naše uznike osloboditi

    • Zenga Nosterium

     Peticija, poput molitve ujedini snagu duha. Svaki duhovni napor je bitan.

     • Alan B’Stard

      Slažem se i vjerujem da uz potpisivanje peticije trebamo pozvati i na zajedničku molitvu! Mnogi se varaju ako misle da se ova presuda njih ne tiče! Ovo je vrlo važno i za Hrvatsku a još više za Hrvate u Bosni i Hercegovini kojima se traži dlaka u jajetu ionako!