Peticiju podrške Josipu Šimuniću potpisalo više od 53.000 ljudi

  4

  Peticiju podrške hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću pod sloganom “S Josipom Šimunićem na SP u Brazil 2014” do danas, 21. siječnja, potpisalo je više od 53 tisuća osoba.

  Uz poruku da “noćas nitko ne spava, cijeli svijet sa nama”, upućen je poziv na prikupljanje 200.000 potpisa podrške Šimuniću.

  Zbog skandiranja “Za dom spremni” nakon utakmice kvalifikacija između Hrvatske i Islanda, FIFA je kaznila hrvatskog reprezentativca s deset utakmica suspenzije.

  U izjavi za Fenix, magazin hrvatske dijaspore, odvjetnik Prtenjača, koji Šimunića zastupa u postupku žalbe FIFA-i za ukidanje ili smanjenje izrečene kazne od deset utakmica, kazao je da je podršku dosad potpisalo više od deset tisuća Hrvata iz Australije, te gotovo dvadeset tisuća iz BiH. S ciljem podrške Šimuniću organizirana je radijska emisija za Hrvate izvan domovine i Hrvate u domovini u saradnji sa RADIO MOST, Radio Herceg-Bosne i Radio Melbourne.

  Uz novinarku HTV-a Branku Šeparović i odvjetnika Prtenjača, kako se prenosi u medijima hrvatske dijaspore, u emisiji je gostovao i Marinko Čavara, zastupnik HDZ-a BiH u Federalnom parlamentu i član Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

  Govoreći o “slučaju Šimunić” i razlozima pokretanja peticije, odvjetnik Prtenjača je izjavio kako potpisima podrške želi pokazati FIFA-i “da najveći broj Hrvata nije osudio Šimunićev istup nakon utakmice” te da “ogromna većina Hrvata ne razmišlja poput onih koji su ga prijavili nogometnoj organizaciji”.

  Ako se potpisivanje nastavi ovakvim tempom, očekujemo da bi do kraja tjedna mogli prikupiti oko 75.000 potpisa. Kada smo krenuli sa prikupljanjem potpisa za peticiju, nadali smo se da će je potpisati 100 tisuća ljudi. Sad procjenjujemo da će to biti i više od 180 tisuća jer novi val potpisivanja očekujemo nakon objave obrazloženja FIFA te naših argumenata za obranu Šimunića“, kazao je Prtenjača.

  U obrazloženju FIFA-e je navedeno da je Šimunić, zajedno s grupom navijača, koristio pozdrav kojeg su tijekom Drugog svjetskog rata koristili fašisti pod imenom “Ustaše”, prenosi Anadolija.

  Disciplinski odbor FIFA-e zaključio je kako je Šimunićev pozdrav bio diskriminirajući te je “uvrijedio dignitet skupine ljudi na rasnoj, religioznoj i etničkoj razini”.

  facebook komentari

  • peppermintt

   Podapisat neg što 😉

   • Potpisat i evo mogao bi Milan koji argument kazat u vezi pozdrava ” Za Dom” kao što se traži u gore prikazanoj slici!

  • peppermintt

   Podapisat neg što 😉

   • Potpisat i evo mogao bi Milan koji argument kazat u vezi pozdrava ” Za Dom” kao što se traži u gore prikazanoj slici!