Pratite nas

‘Petrovdan’ – Sveti Petar Apostol: Od priprostoga galilejskog ribara do stijene na kojoj je Crkva sazdana

Objavljeno

na

[quote]Od priprostoga galilejskog ribara do stijene na kojoj je Crkva sazdana – što je sve trebao učiniti sv. Petar da prevali taj put? Zašto je Isus baš njega izabrao za prvoga poglavara Crkve, za prvoga papu? Zašto je upravo sv. Petru dao “ključeve kraljevstva nebeskoga” (znak po kojem će ga se kasnije lako prepoznavati na brojnim umjetničkim prikazima)?[/quote]

[dropcap]P[/dropcap]ovršnom čitatelju Svetoga pisma teško će biti pronaći taj odgovor. Istina, Petar se tu spominje kao jedan od onih koji je s Kristom u prisnijim odnosima – ali zar nije Ivan taj kojega se naziva “najmilijim Isusovim učenikom”? Teško da je i po učenosti i znanju Petar bio među prvima… Jer, možda je on bio kao i većina ribara uobičajeno bistar, žilav i strpljiv, ali se sigurno nije načitao puno knjiga! Osim toga, zar nije stalno Isusu pravio neke “probleme”? Triput ga se odrekao “prije nego je pijetao zapjevao”, pravio se kao da ga ne poznaje kad su ga uhvatili… Pa onda, još prije toga, kad su na Maslinskoj gori došli uhititi Isusa, Petar se začas dohvatio mača i odsjekao uho sluzi velikoga židovskog svećenika, tako da mu je Isus morao uho “namještati”, a Petra opominjati da vrati mač u korice, “jer svi koji se mača hvataju od mača ginu”… Kao da Petar nije bio ni baš silno smjeran i pobožan? Pa opet, baš je on izabran za apostolskog prvaka! Zašto?

Bit će da je to bilo, ponajprije, upravo zbog tih njegovih slabosti! Zbog toga što je bio čovjek “od krvi i mesa”, spreman i silom na nepravdu uzvratiti, ponekad slab i grešan – ali iskren i predan u potpunom pokajanju, u uviđanju svoje grešnosti. I najveći u jednostavnosti onih “siromašnih duhom čije je kraljevstvo nebesko”! Jer, kad je Isus u Cezareji zapitao svoje učenike znaju li tko je on, onda je upravo iz Petra prvoga progovorila ta velika vjera koju nosi jednostavno i otvoreno ljudsko srce: “Ti si Krist – Pomazanik, Sin Boga Živoga!” I na te riječi Isus mu je odvratio: “Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati” (Mt 16,15-19).

I to se dokazalo – i u kasnijem Petrovu životu kad je nakon Isusova uzašašća pronosio Radosnu vijest širom Male Azije i u Rimu sve do svoje smrti, također na križu (ali naglavce, kako je sam tražio smatrajući se nedostojnim da umre na isti način kao Isus), ali i u nizu papa koji su ga slijedili i slijede na čelu Crkve sve do današnjih dana.

glas koncila

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Komadina poručio Opačić: Budi pristojna i slušaj svog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uzvratio je u srijedu na kritike SDP-ovaca upućene vodstvu stranke, poručivši im da obiđu teren i rade u interesu stranke, umjesto da “rovare po medijima”.

Nakon jučerašnje burne sjednice Kluba zastupnika, na kojoj je predsjednik stranke Davor Bernardić optužen i da laže, Komadina je u izjavi novinarima situaciju u stranci okarakterizirao konstatacijom da je “za sukob potrebno dvoje” te istaknuo da su izjave predsjednika stranke Bernardića s te sjednice u medijima “istrgnute iz konteksta”.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

“Oni koji su u Saboru trebaju se boriti za interese građana, davati zakonske inicijative, obilaziti teren izbornih jedinica u kojima su izabrani. Svi imaju dovoljno posla, umjesto da se bave jedni drugima”, izjavio je Hini Komadina.

Uzvratio je i na kritike saborske zastupnice Milanke Opačić, poručivši joj kako bi joj bilo bolje da bude pristojna i sluša svog predsjednika (Davora Bernardića) dok govori u Saboru.

“Ne znam i ne razumijem zbog čega se kolegica Opačić bavi sa mnom. Ja nemam problema ni sa kim u stranci, radim svoj posao, a na svoju sam dužnost izabran voljom birača kako za župana tako i za potpredsjednika stranke za razliku od nje koja je postavljena.

Preporučam joj da obiđe svoju izbornu jedinicu, poplavljene u Ogulinu, da bude pristojna na aktualnom prijepodnevu i sluša svog predsjednika dok govori, umjesto da bude prazna sabornica”, rekao je Komadina.

Milanka Opačić danas je u Saboru izjavila kako Davor Bernardić od SDP-a nastoji napraviti sektu svojih prijatelja, među kojima je posebno apostrofirala Zlatka Komadinu za kojega je rekla da je “pobjegao iz Vlade (Zorana Milanovića) jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru”.

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati