Pratite nas

BiH

Picula: BiH je stres test za EU

Objavljeno

na

Kao predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, zastupnik Tonino Picula danas sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom ”Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlantskim integracijama” u Sarajevu, koja traje do 26. listopada.

picula-sarajevo-konferencij”Štefan Füle je kao europski povjerenik za proširenje naveo tri kriterija po kojima će se mjeriti napredak BiH: vladavina prava, ekonomija i jačanje kapaciteta državne administracije. Ja bih tome dodao još jedan kriterij: suradnju u regiji. Volio bih da BiH iznenadi svojim napretkom, jer europeizacija Hrvatske bit će potpuna tek kada svi naši susjedi budu u EU”, rekao je Picula u svom govoru.

Napomenuo je da je “BiH stress test za EU za širenje ne samo teritorija već i utjecaja. Bruxelles prema zapadnom Balkanu mora imati drugačiji pristup jer je zapadni Balkan unutrašnje dvorište Europske unije.”

”Volio bih da BiH nova rješenja pronađe na principu unutrašnjeg konsenzusa, a ne isključivo vanjskog pritiska. Nova vlast neće imati previše prostora za blef-politiku jer živimo u kriznim vremenima, vremenima resetiranja političkih odnosa u svijetu”, naglasio je Picula.

”Junckerova izjava kako u idućih pet godina neće doći do proširenja ne smije biti razlog za razočaranost niti alibi za nedjelovanje pogotovo u BIH, koja prema riječima Fülea zauzima predzadnje mjesto po napretku”, rekao je Picula i dodao da je ta izjava više bila namijenjena domaćoj EU publici nego publici zemalja u čekaonici EU. ”Ovo je vrijeme za veliki posao koji će biti adekvatno nagrađen nakon isteka Junckerovog mandata. Ukoliko zemlje Zapadnog Balkana ostvare adekvatan napredak možda bi nakon 2020. moglo doći do drugog velikog vala proširenja (nakon 2004.)”, zaključio je Picula. Dodao je i da je zadatak međunarodne politike kako novim izazovima prilagoditi sigurnosni sustav koji je kreiran u San Franciscu i nadopunjen u Helsinkiju i to će se pitanje svakako naći na agendi u idućih 5 godina.

Na konferenciji sudjeluje veliki broj predstavnika Paneuropskih organizacija, predstavnici bh vlasti, međunarodne zajednice i akademske zajednice, navodi se u priopćenju. 

bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati