Connect with us

Nebuloze

Piše Ivo Josipović: Moja vizija Hrvatske

Published

on

Za index.hr kolumnu je napisao Ivo Josipović koju prenosimo u cijelosti:

Ustavne promjene temelj su gospodarskog oporavka, a ja ću i dalje biti predsjednik koji predstavlja sve građane svoje zemlje

PITALI ste me koja je moja vizija Hrvatske? Ne mogu odoljeti da upravo čitateljima Indexa ne napišem važnu napomenu uz pitanje kakvu viziju Hrvatske imam. Ja sam protiv političara koji imaju samo vizije, a nemaju i konkretne napisane programe. Posebno na ovim našim prostorima razne političke “vizije” bez programa pokazale su svoje dramatične posljedice. I ovoj kampanji imamo vizionare i vizije. Političari bi morali imati programe. Racionalno upravljive i demokratski provjerljive.

Moj program je Hrvatska kao otvorena i konkurentna zemlja koja prepoznaje svoje potencijale i na njima gradi novu svijest i novu ekonomiju. Zbog toga moj program uključuje precizne ustavne promjene kao osnovu strukturnih reformi te potiče politiku koja promovira održivi razvoj i povezano “zeleno ponašanje” kao važan društveni i gospodarski cilj naše zemlje.

Hrvatska je danas pravednija zemlja, nego prije 5 godina.

Povratak odgovornosti i morala u politiku kao temelj pravednog društva – to je bila i ostaje moja politička misao vodilja. Društvena je klima potpuno promijenjena i danas nitko tko se bavi korupcijom ili drugim kriminalom, bez obzira na funkciju koju obavlja, ne može računati na to da će izbjeći pravdi. U Hrvatskoj više nema nedodirljivih pred zakonom.

Ključan doprinos tome dale su promjene Ustava koje sam inicirao 2010. godine, koje su dokinule zastaru kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji te kaznena djela ratnog profiterstva. O promjeni društvene klime najbolje govori broj visokih dužnosnika kojima je suđeno ili kojima se sudi za različita kaznena djela.

Pravda nije jednokratni koncept, to je dugoročni cilj koji premašuje jedan mandat.

Moja vizija Druge Republike je Hrvatska koja je provela uspješne ustavne promjene, dovršila tranziciju i koja djeluje po najvišim europskim standardima razvijenog društva. Ustavne promjene najsnažniji su alat društvenih promjena kojim raspolaže Predsjednik i uvjet su daljnjeg demokratskog razvoja i provođenja ekonomskih reformi. Ovo je moja druga, posebno važna ustavna inicijativa nakon inicijative iz 2010. godine.

Ustavne promjene temelj su gospodarskog oporavka.

Ozbiljni kandidati imaju ozbiljne programe. Dajte povjerenje kandidatu koji nudi ozbiljna i konkretna rješenja. Koji vam kaže ŠTO TREBA, ali i KAKO će to napraviti. Kriza se ne može riješiti lupanjem šakom o stol.

Rješenja za izlazak iz krize postoje, ali su zahtjevna i traže zajedništvo. Situacija je u Hrvatskoj toliko ozbiljna i kompleksna da zahtijeva ozbiljna i kompleksna rješenja. Kao kad gradimo kuću – krećemo od temelja. Ako posložimo dobre, kvalitetne, ispravne temelje, sve drugo će također biti čvrsto, stabilno i dugoročno. Ustav je temelj svake moderne države.

Zašto baš sada?

Mogu ustvrditi da su ustavne promjene rezultat iskustva s funkcioniranjem hrvatske države i njezinih ključnih institucija, te primjera iz dobre europske prakse s kojima sam se upoznao tijekom proteklih pet godina. Ustavne promjene donose kraj klijentelizma, administrativne reforme i Hrvatsku snažnih regija i u konačnici velike strukturne reforme. Bez dubokih političkih promjena, posebno liberalizacije izbornih zakona i novih temelja stranačkog organiziranja, nemoguće je provesti ekonomske reforme. Zato je potrebna reforma političkog sustava. Sve uspješne ekonomske reforme u Europi počele su snažnim institucionalnim promjenama (Poljska, Estonija, Finska, Danska). Novi Ustav propisao bi jasne kriterije koji bi obvezali zakonodavca na administrativnu reformu i novi teritorijalni ustroj s pet do osam regija. To bi bio snažan poticaj gospodarskom i ukupnom razvoju zemlje.

Predsjednik sam koji predstavlja sve građane svoje zemlje.

U proteklih pet godina imali smo predsjednika koji je okupljao i posredovao, predstavljao sve građane, kako u zemlji tako i u svijetu. Kako bi se nužne i korjenite promjene provele u život, potreban nam je predsjednik koji će u svakom trenutku voditi brigu isključivo o interesima građana i biti iznad dnevne stranačke politike i interesa.

Jedna je Hrvatska. I iako o nekim stvarima možda razmišljamo drugačije, vizija Hrvatske je zajednička. I svi je jednako volimo. Proteklih pet godina radio sam s dvije Vlade i dva politički sasvim drugačije profilirana Sabora. I jednako sam kritizirao, ali i surađivao sa svima. Nisam dijelio vlade, a ni građane na plave i crvene, na desne i lijeve. I nemojte se dati zavarati jeftinim predizbornim štosevima. Nitko ne dijeli Hrvatsku, nema podjela, postoji samo jedna Hrvatska.

Zašto su ovi izbori iznimno važni?

Na ovim izborima ne odlučujemo samo o Predsjedniku Republike, već i o smjeru kojim će Hrvatska ići sljedećih pet godina.

Želim nastaviti put stabilnosti, put borbe protiv korupcije i put u kojem razvijamo dobre odnose s našim susjedima, jer nam je to u sigurnosnom i gospodarskom interesu. Isto tako, želim modernu i uspješnu hrvatsku državu okrenutu budućnosti, a ne prošlosti. A za to su nam potrebne moderne europske reforme, kakve su provele neke druge uspješne europske države poput Danske, Poljske ili Estonije.

Pozivam sve da izađu u što većem broju na ove izbore i odaberu predsjednika s jasnom vizijom, predsjednika koji predstavlja sve građane svoje zemlje. To je pravi put!

Piše: Ivo Josipović/Index.hr

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Nebuloze

Nakon Lidla i Nestle uklonio križ – Kome smetaju križevi u kolijevci Europe?

Published

on

Nestle je ovaj tjedan napravio ogroman “politički korektan” korak protiv europske kulture, ali i kršćanstva, te je pošao stopama Lidla.

Tako Nestlé ubrzo nakon Lidla uklanja križ s grčkog pakiranja jogurta, bez obzira što je križ bio toliko malen da je bio gotovo jedva vidljiv.

Sjedište Lidla nalazi se u Švicarskoj, državi čija se zastava sastoji se od bijelog križa na crvenoj podlozi.

Najveći svjetski proizvođač hrane i pića uklonio je kršćanski križ iz grčke jogurtne ambalaže koja prikazuje staru kršćansku crkvu na grčkom otoku Santorini. Odluka podsjeća na onu koji je prethodno učinio supermarket  Lidl ciljem ‘da ne povrijedi senzibilitet drugih religija’, piše therebel.media, prenosi narod.hr

Ovo je još jedan primjer tvrtke koja se kreće u smjeru zatiranja tisućugodišnje europske kulture, a osobito njenog utemeljenja na kršćanskoj simbolici, retuširanjem stvarnosti čak skidajući križeve s krova crkava koji se u stvarnosti svatko može vidjeti.

facebook komentari

Continue Reading

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Published

on

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Continue Reading