Pratite nas

Pismo Djedu Božićnjaku

Objavljeno

na

Najprije, da se razumijemo. Nismo ovdje da raspravljamo kaže li se Djed Božićnjak, Božić Bata ili Djed Mraz. Ovdje moja malenkost piše pismo debelom, sijedom, bradatom djedici u toploj crvenoj pidžamici s krznastim porubima. Dakle…

Dragi Djede,

Pišem ti pismo jer sam cijelu ovu godinu bio dobar. Najprije, nisam gledao Dnevnik. Kad sam god bio u prilici zaobići središnju informativnu emisiju, zaobišao bih to jer svaki put kad bih gledao, postao bih nervozan najprije koliko je ovaj narod glup pa dosad nikom nije odlučio razbiti glavu.

Počeo bih govoriti riječi koje se stidim napisati, pojačao bih izričaj za nekoliko desetaka decibela, a samo bi me mrvica dijelila od bacanja stvari u ekran. Srećom, danas više ne prave televizore s katodnom cijevi pa znam da bi me žena izbacila na ulicu one minute kad bi mi daljinski ili šalica ili žlica ili ne daj Bože, nož za kruh proletjeli kroz LCD. Pa od toga odustanem. Doduše, pomaže i činjenica da otkako je ova kriza manje jedem slatkiše pa nisam toliko nabrijan, padne mi šećer pa sam napola katatoničan, a napola samo letargičan.

Dalje, nisam krao. Nisam varao ljude, nisam ih ni ogovarao. Nisam se čak ni s kim osobito ni družio ove godine. Znaš, zaključio sam da je visjeti tri sata na Facebooku mnogo jeftinije od visenja s tim istim ljudima u birtiji. Pa smo nakon kratkog izbacivanja stvari na papir sveli račun u korist virtualnog druženja.

Bio sam dobar, sad daj poklone

Znaš onog klinca što ti je poslao link sa Amazona šta želi za Božić ove godine?! U mene nije link pa ću ti objasniti.

Najprije, želim da ponovno uvedeš vize za bh. državljane u Europi. Jer, budimo iskreni, obični siroti svijet ovdje nema ni gdje ni čime otići. A i nitko ga ne želi primati, jer gdje bi god Bosanac ili Hercegovac odlučio otići, bio bi nekome na teret.

Drugo, želim da potpuno ukineš mirovine, invalidnine i slično. To je izgleda jedini način da u narodu popularno prozvana “minhenska bojna” prestane primati mjesečne akontacije zato što su u ratu jadni morali živjeti u Njemačkoj, a ne iskrenom svojom željom i životom braniti domovinu na prvoj crti bojišnice. Dok istodobno brojni muževi, očevi, čak i pokoja majka liječe PTSP radnom terapijom na baušteli, fizikanerstvu, konobarenjem… radeći, radeći i radeći bez, primjerice, zdravstvenog i mirovinskog jer ionako neće stići ni doživjeti dugu starost obilježenu bolešću. Samo se jednu zoru neće pojaviti na nadničarenju i svi će znati da su riknuli.

Treće, zamolio bih da ove godine ne bude nikakvih vremenskih oscilacija. Samo savršena vlažnost, savršen omjer osunčanosti i oblačnosti, bez daška vjetra (osim na mikrolokacijama gdje su vjetrenjače). To je napokon jedini način da ove godine ne slušamo kako su projekti, pogotovo oni poljoprivredni (i gradske administracije u Mostaru), propali zbog nevremena, velikoga snijega za kojeg nitko nije pripremljen u siječnju i veljači, poplava i visokih vodostaja koji nas iznenade u proljeće, velike suše i požara koji nas zateknu ljeti i opet drugog ciklusa plavljenja koji nas preduhitri svake jeseni.

I posljednje, ali najvažnije, kad budeš uvodio te vize za nas što ionako nemamo kuda jer vjerojatno gore mjesto od ovog ne postoji, osim poslije kakvog uragana, a i to samo na kratko, da nađeš napokon neku destinaciju koja je po volji naših političara, jednu gdje će poželjeti ostati. Jer očito je da su Budimpeštu i Prag neki od njih vidjeli dok su u srednjoj školi išli na ekskurziju, a Bruxelles im se jednostavno ne sviđa. Nađi im neko lijepo mjesto, primjerice, evo dogodine u Rio de Janeiro neka odu dogovarati Sejdića i Fincija i onda tamo Copacabana, Maracana, karnevali, lijepe preplanule putene žene… i neka se onda i ne vraćaju više natrag. Jer znaš, taj Sejdić-Finci je meni oduvijek i zvučalo kao neka turistička agencija. Ono, mogli su se zvati Sejdić i sin ili Finci i Finci, ali su se agencije udružile u eri klasterizacije radi bolje ponude i veće konkurentnosti. I sad su Sejdić-Finci turistička agencija.

P.S. (post scriptum)

Eh, pardon, zaboravio sam još nešto. Ako bi mogao da svakom članu predsjedništva dvaju HDZ-ova kupiš po jedne lego kockice, neki turbo ultra mega paket, da nas prestanu više pilat sa svojim pripajanjem i razdruživanjem. A lego-kockice nalegnu i ovako i pod 90.

I ako može Dodiku provjera šećera u krvi i jedne tablete za očni tlak, da mu se više ne priviđaju Arapi, milijuni za medije, Šarovići i ostali bijeli miševi. Gubi izbore, pobogu, pa šta, što nije ranije radio plinovode pa ga ne bi bila trta. I bošnjačkoj političkoj eliti, ili kako već vole da ih se zove, da kupiš neku političku enciklopediju, po mogućnosti sa slikama, ono tipa 1000 zašto, 1000 zato, da napokon odluče koji model Bosne i Hercegovine žele. Jer ovako mi se čini da jedino međunarodnoj zajednici ne trebaš donositi ništa za Božić. Oni k’o Tito, sve imaju. O našem trošku.

Eto, nisam čak nešto posebno ni tražio za sebe, vidiš kako sam dobar. Možeš mi nekog medu il’ zeku, bicikl il’ romobil.

Igor Božović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zdravko Marić: Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima, nego samo po činjenici gdje sam prije radio

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić jutros je na Markovom trgu priznao da mu teško pada spoznaja da je tzv. ‘uteg Plenkovićevoj vladi’, ali i dalje tvrdi da ne osjeća baš nikakvu krivnju zbog svega što se događalo u Agrokoru, te da je u Saboru prije pola godine rekao kompletnu istinu i tako zadržao posao.

– Od prvog dana svjestan sam svoje uloge, a uostalom prošli smo tu tematiku u ono vrijeme kada se tražio moj opoziv. Tada sam u Saboru časno i dostojanstveno branio sebe i funkciju ministra. Svima sam dokazao da su optužbe neutemljene – rekao je Marić koji je izgledao kao da mu je već dosta pitanja o Agrokoru.

– Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima? Svi gledaju sam gdje sam prije bio i radio… Da, radio sam u Agrokoru, ali sam i svima objasnio koja je bila moja funkcija tamo…

Očekivano, Marić nije htio komentirati procese protiv uhićenih ljudi iz Agrokora.

– Da, poznajem sve te ljude. Nije im jednostavno i nadam se da će oni i njihove obitelji imati fizičke i mentalne snage to prebroditi…

Nakon uhićenja, opet su sve glasnija šuškanja i o odlasku Marića iz Plenkovićeve vlade, piše jutarnji list

– Naravno da nije ugodno čuti da sam ja uteg ovoj Vladi. Međutim, imputiraju mi se neke stvari koje ne stoje. Moja prošlost nije dvojbena, radio sam u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, ali sam svima dokazao da sam cijelo vrijeme govorio istinu. Pa čak i taj dvojbeni HBOR-ov kredit. Ja sam dokazao da su tu ispoštovane sve procedure.

Marić je htio reći još nekoliko riječi.

– Imputirali su mi da želim ugasiti Porezni Uskok, ali meni to ni u jednom trenutku nije bilo na pameti. Baš suprotno. Htio sam da bude neovisan, bez političkog utjecaja – rekao je Marić koji je na kraju upitan kako nije primijetio da je u Agrokoru sve krenulo nizbro.

– Moj posao u Agrokoru je bio odnos s investitorima i rejting agencija, a ostalim nisam imao veze. Odgovorit ću na sva pitanja, neću se skrivati!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati