Pratite nas

PISMO LEGENDARNOG VITEZA EMIGRACIJE MIRE BAREŠIĆA

Objavljeno

na

Iznosim jedan mali dio uspomene Legendarnog Viteza hrvatske nacionalne političke emigracije Mire Barešića. Miro Barešić je skoro u svim hrvatskim državotvornim novinama bio svake godine HRVAT GODINE.

Priložena slika nam svjedoči kako je Miro Barešić osvojio svjetsko prvenstvo u karatama. Pri uzimanju pehara, zatražio je da mu se donese hrvatska zastava, što je automatski privuklo pažnju i prijatelju i neprijatelju Hrvatske. Taj potez je uveliko privukao pažnju američkih federalnih vlasti, te su počeli tragati za njim. Zašto???

Poznato je da je Miro Barešić upucao 1971. godine juguslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, da je bio izručen Španjolskoj, suđen i osuđen u Španjolskoj, Franco da pomilovao i pustio na slobodi, s tim da napusti Španjolsku. Miro je otišao u Paragvaj, stupio u pargvajsku vosku, vojnički se izvježbao, usavršio u karatama, postao jedan od vojnika predsjednikove zašite. U toj dužnosti stekao predsjednikovo povjerenje koji ga šalje pod imenom Toni Šarić da bude paragvaskom Ambasadoru u Washingtonu gosp. Lopezu osobni čuvar.

Sada, kada je Miro Barešić zatražio hrvatsku nacionalnu zastavu na ovoj svetčanosti, otkrio je svoj hrvatski nacionalni identitet. Federalne američke vlasti su odmah počele tragati za njim. Jako uski mali broj Hrvata u velikoj tajnosti su radili na tome da se Miri pomogne i da ga se izvuče iz Amerike i pošalje nazad u Paragvaj. Miro je išao iz mjesta u mjesto a konspirativno ime mu je bilo “BOSANAC”. Tako je i pod tim imenom došao kod jednog od tih “jako mali broj Hrvata”, koji je znao tko je on i da ga vlasti traže pod imenom Toni Šarić.

Vlasti su po cijeloj zemlji išli kod državotvorno istaknutih Hrvata u potrazi za Toni Šarićem, pa su tako došli i kod mene. Čim su počeli s menom razgovarati, upozorili su me da ne smijem lagati nego samo istinu govoriti, našto sam klimnuo glavom. Pokazali su mi sliku, kopiju kopije, ispod koje piše velikim slovima TONY SARIC.  Pitaju me: Da li sam ikada i kada sam vidio “ovu” sliku. Odmah sam se dosjetio da je pitanje krivo postavljeno, te sam im uvjerljivo odgovorio da “tu” sliku nikada u životu nisam vidio…

Poslije ovog razgovra sam odmah javio jednom od tih “jako mali broj Hrvata” razgovor sa električarima, tako smo ih zvali. Nabrzinu smo skupili 25 krpa prebacili Miru u Paragvaj.

Neka ovaj opis bude kao uvod u ono što se još ne zna o Legendarnom Miri Barešiću iz hrvatske političke nacionalne emigracije. Sada počimam iznositi jedno od njegovih pisama meni:

 Zatvor, 3.2.1984.

Dragi suborče Mile,

Želja mi je da Vas, Vašu dragu obitelj (jer Miro je bio moj kućni prijatelj, spavao mi u kući, poznavao moju obitelj, a da mi supruga ni nejakih šestero djece nisu znali tko je on. Tek sada dok ovo pišem, utorak 8 travnja 2014. zovem suprugu i govorim joj da li se sjeća tog i toga…, našto je rekla da se ona sjeća slučaja a ne čovjeka. S ovim želim reći kako se je sve u tajnosti radilo, reklo bi se po “ustaški” iako nismo bili Ustaše, mo. Otporaš) 
i suborce zateče ovaj moj list u dobrom zdravlju i još boljem raspoloženju, i ujedno potvrdjujem primitak Vašeg mi dragog pisma…

Ja sam fala dragom Bogu i Hrvatskom Narodu živ a moral je na visini kako i to dolikuje Hrvatskom Vojniku. Dragi Junače Mile ja ne očajavam, moje je geslo pobjedničko: I ja kao i moji Suborci stojim u stroju s nevinima. (Ovdje se radi o onim Hrvatima koji su na njujorškim procesima osuđeni skoro na 300 godina robije, za koje naš Miro kađe da “…stoji u stroju s nevinima…”, mo. Otporaš.) A onome tko jednom tu stane nitko više ništa ne može učiniti – ni za njega, ni protiv njega. Mi smo sebe ostavili i otišli…..

Dragi Mile mi Hrvatski Borci a pogotovu mi vojnici Slavnog H.N.OTPORA smo bili i moramo ostati Sluge Domovine sve do zadnjeg dana svojega života. Odora na nama nije važna: Važno je što radimo. Važna je naša ljubav za najljepšu zemlju na svijetu, i naša spremnost za Hrvatsku se Boriti, za Hrvatsku živjeti, pa kad zatreba, za Hrvatsku i umrijeti. Slažem se s Tobom Junače Mile da mi Hrvatski Borci moramo raditi na tome da se naš rad i solidarnost s Domovinom mora više proširiti, produbiti i na taj način zajedničkim snagama rušiti tu umjetnu tvorevinu jugu i uspostaviti Slobodnu Državu Hrvatsku.

Zato danas razni pojedinci a razne službe i izrodi čine sve da nas skrenu s puta koji nas vodi K Slobodi i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Dragi Mile važno je da mi Borci ustrajemo u ovim momentima kad na Domovina najviže treba.

Nadam se da ste pročitali ono što sam za Božić rekao u H. Tjedniku. Tome ne bih za sada imao šta nadodati, jer sam bio prilično jasan pa bi za sada svaki komentar bio suvišan…

Ja sam se od štrajka do danas vrlo dobro oporavio, već sam prešao 85 kg. i redovito vježbam.(Potrebno je ovdje reći riječ/dvije o tom štrajku, osobito za one koji ništa ili vrlo malo o tome znaju. Miro je u svojem zatočeništvu u Švedskoj nekoliko puta išao na štrajk glađu poradi nepravdi koje su mu se pravile i činile dok je kaznu izdržavao. Ne sjećam se točno više koliko je dana zadnjeg štrajka štrajkovao, mislim da je prešlo preko mjesec dana, te se on tada odlučio ići na štrajk da neće ni vode piti. Tada su ga išli mnogi Hrvati posjećivati u zatvor i sokoliti ga da prestane s štrajkom. Konačno, nešto zatvorska uprava nešto naš Miro popustio te se prestalo s štrajkom glađu. Mo. Otporaš) Ove godi će Švedi moju doživotnu pretvoriti u vremensku kaznu (Zatvor) pa ću znati koiko mi još preostaje za izdržati…Inače sad je puno bolje, hoću kazat nakon štrajka gladju sve je O.K: Suborci mi pomažu jer i dalje se nalazim pod kontrolom i jedem specijalnu hrvanu i razne vitamine ali Bogu hvala neću imati nikakvih posljedica.

Eto toliko da znaš dragi Junače Mile da sam ja Živ i da je moja ljubav i dalje Hrvatska i da se i dalje nalazim u stroju s nevinim…

Inače kako Vi drugi Suborci Mile? Kako Vaša obitelj? Kako Vas služi Junačko zdravlje? Kako naši Borci u Vašoj sredini? Sve pozdravite i recite im da im je Suborac Miro porušio da pročitaju moju poruku Božićnu i da se po tom ravnaju…

Dragi Mile ako u nečemu mogu biti od koristi za rad za Domovinu ili u bilo čemu samo mi Vi javite, ja sam tu…

Dragi Mile na kraju ovog mog Bratskog pisma želim još jednom uputiti Vam bratske pozdrave i zaželiti mnogo uspjeha u Borbi za Oslobodjenje.

SVE ZA HRVATSKU!!!

Vaš Suborac miro Barešić (Otporaš/kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Magazin

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Ima li ijedna tema koja već godinama intrigira hrvatsku javnost i služi kao svojevrsna dijagnoza našeg društva od fenomena Thompsona?

On je figura oko koje se odvija ključna podjela u Hrvatskoj, na ove i na one, na jedne i na druge, na lijeve i na desne, gornje i donje

U nedjeljnjoj epizodi Božanstvene komedije na Laudato TV-u gostovao je poznati novinar s liberalne strane političkog spektra Jurica Pavičić i, kao njegov antipod s desne strane, Velimir Bujanec prenosi direktno.hr

U prvom je prilogu gostovao Jurica Pavičić, pisac i novinar. Na pitanje što mu sve smeta kod Thompsona, odgovorio je: “Jako učestalo koristi nacistički pozdrav kao priziv u svojoj pjesmi, to je temeljni razlog”.

“Tekstovi su impregnirani nacionalističkom mistikom koja je po mojem mišljenju zapravo poganska”, nastavio je, razgovarajući s novinarom katoličke televizije Laudato.

Kao proučavatelj kulture, rekao je, više voli gledište po kojemu se “prava ideologija vidi u stilu, a ne u tekstu”.

Ono što mu je posebno zanimljivo kod Thompsona jest, tvrdi Pavičić, što je “po svojem muzičkom idiomu najjugoslavenskiji glazbenik koji postoji”, pa mu je zato “na paradoksalan način drago da Thompsonova muzika postoji, jer pokazuje da postjugoslavenski nacionalizmi izviru iz istog jugoslavenskog supstrata”.

Priznajući da je opći društveni kontekst ranih 1990-ih bio ratni, Pavičić je ustanovio kako su mu zapravo i najsimpatičnije Thompsonove pjesme iz tih godina, a ne one “kolonijalne i molećive” kao “Stop the War in Croatia”.

Kao problem koji se javlja kasnije Pavičić je istaknuo “konstrukciju ideološke mistike koja se pojavljuje u kasnijim pjesmama, paravjersko djelovanje s mačem kao u kralja Arthura te neukusno korištenje benediktinskih oznaka”.

Bujanec: Zaustavljanjem Thompsona žele spriječiti hrvatsko zajedništvo

Završni gost Božanstvene komedije bio je urednik i voditelj emisije Bujica Velimir Bujanec.

Na početku priloga, Bujanec se osvrnuo na Thompsonov nedavni koncert na Šalati i novinare jednog portala koji su “obrijali svoje neuredne brade, istuširali se i okupali” i došli u ono za što su mislili da je VIP loža. Napisali su da tamo nisu vidjeli nikakve poznate osobe.

No očito su, nastavio je Bujanec, pogriješili mjesto, jer u toj svojoj VIP loži vidjeli ni Joea Šimunića, ni Željka Glasnovića, ni Željku Markić, ni Brunu Esih,.

Govoreći o medijskom praćenju Thompsonovih nastupa, Bujanec je rekao kako su ti novinari o koncertu na Šalati izvijestili “kao da su vidjeli Crnu legiju na ulazu u Staljingrad, krvavih očiju i čeljusti kao u vampira iz Sumrak sage”, a zapravo je riječ o “tisućama mladih koji su tri sata pjevali s Thompsonom i nisu željeli da napusti pozornicu”.

Na voditeljev upit zašto se u medijima stalno vrti jedna te ista priča, Bujanec je ustvrdio da je to zato jer se želi spriječiti “hrvatsko zajedništvo koje demonstrira Marko Perković Thompson”.

“To dolazi iz medija i udruga plaćanih iz hrvatskog državnog proračuna”, nastavio je, “koji se nikad nisu pomirili s nastankom suvremene demokratske hrvatske države, i koji nikada Marku Perkoviću Thompsonu neće oprostiti devedesete”.

O Thompsonu možemo govoriti na dva načina

Osporavaju HOS-ov pozdrav s jednakim žarom kao i kunu ranih devedesetih godina, a nju je osobno odobrio dr. Franjo Tuđman, dodao je.

“Možemo o Thompsonu govoriti na dva načina”, nastavio je Bujanec. “O svjetonazoru koji promiče, ali i o najkvalitetnijoj produkcijskoj razini, od bine i razglasa do rasvjete. Odite na koncert Rammsteina i vidjet ćete produkciju možda i nižu od Thompsonove”, rekao je.

To iritira ljevičare, jer oni bi željeli da se ništa ne čuje i da kvaliteta bude loša, zaključuje Bujanec. “Hrvatima je teško oprostiti uspjeh, čak i unutar same ljevice”, dodao je.

“Ja kupim svaki Thompsonov koncert, ne skidam ga s interneta jer želim pokazati da ga cijenim”, rekao je voditelj Bujice. “Koncert na Šalati je bio komercijalan, a lijevi izvođači imaju firme koje otkupljuju ulaznice i onda ih dijele svojim zaposlenicima”.

Thompson je čovjek koji na hrvatskoj glazbenoj sceni najviše puni proračun, poentirao je.

Snimajući prilog u kafiću na Šalati, voditelj i Bujanec našalili su se kako sjede baš na crnim stolcima. “Nadam se da nećemo završiti u Pupovčevom biltenu i izvješću State Departmenta”, rekao je Bujanec.

‘Thompsonov poster vjerojatno gađaju strelicama’

Na pitanje koketira li Thompson ipak malo s ustaštvom, Bujanec je odgovorio: “Mislim da promovira pozitivne hrvatske vrijednosti iz Domovinskog rata 1990-ih, koji je temelj hrvatske države”.

“Riječ je o ljudima koje žalim jer su 1990. godine izgubili svoju državu, koja se zvala Jugoslavija, i sada moraju pronaći krivca. Vjerojatno doma imaju Thompsonov poster i gađaju ga strelicama”, našalio se.

Na pitanje zašto Thompson ne prizna da je pjevao pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” ako je to doista istina, Bujanec je odvratio kako poznaje Thompsonov životni i profesionalni put, te kako je ta pjesma namontirana u emisiji Latinica, gdje je Denis Latin djelovao sukladno svojim političkim uvjerenjima, i pustio audio verziju za koju nikad nije dokazano da reproducira Markov glas. “Riječ je o podvali, što je on već i demantirao”, dodao je.

“Interesantno je kako je to problem, a nije problem kada ministri iz Milanovićeve bivše Vlade pjevaju ‘od Vinkovci do Pakraca nema više pravoslavca’, ili kada Stipe Mesić u Australiji pjeva ustaške pjesme, ili kada Drago Pilsel baca kamenje na sinagoge u Argentini. Ali zašto je njima to oprošteno? Ako izdaš Hrvatsku i primiš 30 srebrnjaka, sve ti je oprošteno, a ako ostaneš na hrvatskom putu onda ti ništa neće biti oprošteno”, rekao je Bujanec.

Mi smo svi žrtve onoga što Trump u svojim istupima zove “fake news”, istaknuo je.

“U Slunju sam bio svjedok kad je policajac procijenio da je na koncertu 50 000 ljudi, a kasnije se ispričao Thompsonu u backstageu, da su na nalog iz Karlovca morali objaviti da ih je bilo samo 15 000”, prisjetio se Bujanec.

Je li Hasanbegovićev poklon marcipanska ploča?

Ne želim opet uvaliti Bernardića kao s čestitkom za svadbu, rekao je Bujanec, “ali znam mnogo ljevičara i liberala koji vole Thompsonove pjesme. Glazba nema politički predznak”.

Na voditeljevo pitanje o tome kakv je Thompson osobno, Bujanec se prisjetio svoje nedavne svadbe.

Ustvrdio je da je to što mu je Thompson pjevao na svadbi možda i najveći dar njegovoj ženi, kojoj su dva strica poginula u Vukovaru, a borili su se s HOS-ovim pozdravom “Za dom spremni” i Thompsonovom pjesmom “Bojna Čavoglave”.

“I meni je to bio najljepši dar, uz ploču koju mi je poklonio dr. Zlatko Hasanbegović, iako neću reći je bila od marcipana ili nije”, našalio se.

Što se tiče Thompsonove osobnosti, Bujanec se prisjetio anegdote sa svojeg vjenčanja gdje su za istim stolom sjedili Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Ivo Banac i njegova supruga Andrea Feldman, koja je često percipirana kao osoba liberalne orijentacije, i koja je ostala šokirana nakon što je upoznala Thompsona, ustvrdivši da on uopće nije onakav kakvim ga prikazuju lijevi mediji, nego topla osoba koja zrači ljudskom, domoljubnom i kršćanskom energijom.

Na pitanje o najdražoj pjesmi Bujanec je odgovorio da mu je to “Ljutu travu na ljutu ranu”, a na molbu da zapjeva je odgovorio:

“Ja se u životu mislim baviti samo novinarskim poslom, a to bi bila potpuna antireklama. I Dante bi se zgrozio kada bih zapjevao”, zaključio je, pokazujući na sliku Dantea Alighierija, maskote emisije.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Objavljeno

na

Objavio

Kada se već činilo da će dugo očekivani Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je ovih dana aklamacijom prihvaćen od svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, biti naposljetku donesen konsenzsom i mirno, svoje primjedbe na zakon javno su iznijeli Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Ovaj potonji, srpski predsjednik, o Zakonu se referirao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

– U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za nas izuzetno teško – kazao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS).

Istodobno, Pupovac je o zakonu govorio za Radio Beograd. – Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv jer se stvari koje su bile dio ratnih propagandi nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema BiH i Crnoj Gori – naveo je Pupovac dodajući kako “ne može biti dobro da se Hrvatska neprestano vraća, održava i zaoštrava ratnu priču”.

Za Večernji list je najprije komentirao ministar branitelja Tomo Medved koji je kratko poručio kako su “odredbe novog zakona temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu”. No novi prijedlog zakona kroz formulaciju “agresiju na RH izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”, preciznije i šire imenuje sve agresore, s naglaskom na “veliki broj” Srba, dok Deklaracija ne spominje BiH te navodi oružanu pobunu tek “dijela srpskog pučanstva”, što je Pupovca i Vučića potaknulo na reakciju.

– Vučić je smiješan, što on ima sa Zakonom o hrvatskim braniteljima? Očito se boji naknade štete koju će Srbija prije ili kasnije morati platiti, koja se navodi u jednoj od pet pristupnih točaka Srbije u EU – kaže Josip Đakić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

– Što se tiče formulacije o “dijelu” ili “velikom dijelu” Srba koji su sudjelovali u agresiji i koja je za njih sporna, može se lako usporediti broj Srba koji je tada živio u Hrvatskoj i onaj koji se protiv nje borio. No činjenica je da je taj broj bio velik – kaže Đakić.

Član Odbora Zdravko Ronko (SDP) kaže pak kako podržava većinu članaka ovog zakona, no kako bi bilo točnije napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne “veliki broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ima nedvosmislenu poruku za Vučića. – Je li broj bio velik ili nije, to Vučić najbolje zna, kao jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gdje su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj koja će ga koštati 40 milijardi eura. Sramota je da Vučić uopće komentira naš zakon, a da mu Pupovac suflira – zaključio je Miro Bulj. Dodao je i kako činjenica da su Srbi 90-ih okupirali trećinu Hrvatske dovoljno govori sama za sebe.

facebook komentari

Nastavi čitati