PISMO LEGENDARNOG VITEZA HRVATSKE EMIGRACIJE MIRE BAREŠIĆA

  21

  (Iznosim jedan mali dio uspomene Legendarnog Viteza hrvatske nacionalne političke emigracije Mire Barešića. Miro Barešić je skoro u svim hrvatskim državotvornim novinama bio svake godine HRVAT GODINE.

  miro barešić karatePriložena slika nam svjedoči kako je Miro Barešić osvojio svjetsko prvenstvo u karateu. Pri uzimanju pehara, zatražio je da mu se donese hrvatska zastava, što je automatski privuklo pažnju i prijatelju i neprijatelju Hrvatske. Taj potez je uveliko privukao pažnju američkih federalnih vlasti, te su počeli tragati za njim. Zašto???

  Poznato je da je Miro Barešić upucao 1971. godine juguslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, da je bio izručen Španjolskoj, suđen i osuđen u Španjolskoj, Franco ga pomilovao i pustio na slobodi, s tim da napusti Španjolsku. Miro je otišao u Paragvaj, stupio u pargvajsku vosku, vojnički se izvježbao, usavršio u karatama, postao jedan od vojnika predsjednikove zašite. U toj dužnosti stekao predsjednikovo povjerenje koji ga šalje pod imenom Toni Šarić da bude paragvaskom Ambasadoru u Washingtonu gosp. Lopezu osobni čuvar.

  Sada, kada je Miro Barešić zatražio hrvatsku nacionalnu zastavu na ovoj svetčanosti, otkrio je svoj hrvatski nacionalni identitet. Federalne američke vlasti su odmah počele tragati za njim. Jako uski i mali broj Hrvata u velikoj tajnosti su radili na tome da se Miri pomogne i da ga se izvuče iz Amerike i pošalje nazad u Paragvaj. Miro je išao iz mjesta u mjesto a konspirativno ime mu je bilo “BOSANAC”. Tako je i pod tim imenom došao kod jednog od tih “jako mali broj Hrvata”, koji je znao tko je on i da ga vlasti traže pod imenom Toni Šarić.

  Vlasti su po cijeloj zemlji išli kod državotvorno istaknutih Hrvata u potrazi za Toni Šarićem, pa su tako došli i kod mene. Čim su počeli s menom razgovarati, upozorili su me da ne smijem lagati nego samo istinu govoriti, našto sam klimnuo glavom. Pokazali su mi sliku, kopiju kopije, ispod koje piše velikim slovima TONY SARIC. Pitaju me: Da li sam ikada i kada sam vidio “ovu” sliku. Odmah sam se dosjetio da je pitanje krivo postavljeno, te sam im uvjerljivo odgovorio da “tu” sliku nikada u životu nisam vidio…

  Poslije ovog razgovra sam odmah javio jednom od tih “jako mali broj Hrvata” (to je bio sada pok. Mile Markić iz Chicaga, mo. Otporaš) razgovor sa električarima, tako smo ih zvali. Nabrzinu smo skupili 25 krpa i tajnim kanalima prebacili Miru u Paragvaj.

  Neka ovaj opis bude kao uvod u ono što se još ne zna o Legendarnom Vitezu Miri Barešiću iz hrvatske političke nacionalne emigracije. Sada počimam iznositi jedno od njegovih pisama meni, Otporaš.)

  ” Zatvor, 3.2.1984.

  Dragi suborče Mile,

  Želja mi je da Vas, Vašu dragu obitelj (jer Miro je bio moj kućni prijatelj, spavao mi u kući, poznavao moju obitelj, a da mi supruga ni nejakih šestero djece nisu znali tko je on. Tek sada dok ovo pišem, utorak 8 travnja 2014. zovem suprugu i govorim joj da li se sjeća tog i toga…, našto je rekla da se ona sjeća slučaja a ne čovjeka. S ovim želim reći kako se je sve u tajnosti radilo. mo. Otporaš)
  i suborce zateče ovaj moj list u dobrom zdravlju i još boljem raspoloženju, i ujedno potvrdjujem primitak Vašeg mi dragog pisma…

  Ja sam fala dragom Bogu i Hrvatskom Narodu živ a moral je na visini kako i to dolikuje Hrvatskom Vojniku. Dragi Junače Mile ja ne očajavam, moje je geslo pobjedničko: I ja kao i moji Suborci stojim u stroju s nevinima. (Ovdje se radi o onim Hrvatima koji su na njujorškim procesima osuđeni skoro na 300 godina robije, za koje naš Miro kaže da “…stoji u stroju s nevinima…”, mo. Otporaš.) A onome tko jednom tu stane nitko više ništa ne može učiniti – ni za njega, ni protiv njega. Mi smo sebe ostavili i otišli…..

  Dragi Mile mi Hrvatski Borci a pogotovu mi vojnici Slavnog H.N.OTPORA smo bili i moramo ostati Sluge Domovine sve do zadnjeg dana svojega života. Odora na nama nije važna: Važno je što radimo. Važna je naša ljubav za najljepšu zemlju na svijetu, i naša spremnost za Hrvatsku se Boriti, za Hrvatsku živjeti, pa kad zatreba, za Hrvatsku i umrijeti. Slažem se s Tobom Junače Mile da mi Hrvatski Borci moramo raditi na tome da se naš rad i solidarnost s Domovinom mora više proširiti, produbiti i na taj način zajedničkim snagama rušiti tu umjetnu tvorevinu jugu i uspostaviti Slobodnu Državu Hrvatsku.

  Zato danas razni pojedinci a razne službe i izrodi čine sve da nas skrenu s **** koji nas vodi K Slobodi i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Dragi Mile važno je da mi Borci ustrajemo u ovim momentima kad nas Domovina najviše treba.

  Nadam se da ste pročitali ono što sam za Božić rekao u H. Tjedniku. Tome ne bih za sada imao šta nadodati, jer sam bio prilično jasan pa bi za sada svaki komentar bio suvišan…

  Ja sam se od štrajka do danas vrlo dobro oporavio, već sam prešao 85 kg. i redovito vježbam. (Potrebno je ovdje reći riječ/dvije o tom štrajku, osobito za one koji ništa ili vrlo malo o tome znaju. Miro je u svojem zatočeništvu u Švedskoj nekoliko **** išao na štrajk glađu poradi nepravdi koje su mu se pravile i činile dok je kaznu izdržavao. Ne sjećam se točno više koliko je dana zadnjeg štrajka štrajkovao, mislim da je prešlo preko mjesec dana, te se on tada odlučio ići na štrajk da neće ni vode piti. Tada su ga išli mnogi Hrvati posjećivati u zatvor i sokoliti ga da prestane s štrajkom.
  Pokojni Ranko Primorac mu je pisao pismo i mnogi drugi Hrvati, posebo ja kao Pročelnik Hrvatskog Narodnog Otpora, da prestane sa štrajkom. Konačno, nešto zatvorska uprava nešto naš Miro popustio te se prestalo s štrajkom glađu. Mo. Otporaš)
   Ove godine će Šveđi moju doživotnu pretvoriti u vremensku kaznu (Zatvor) pa ću znati koiko mi još preostaje za izdržati…Inače sad je puno bolje, hoću kazat nakon štrajka gladju sve je O.K: Suborci mi pomažu jer i dalje se nalazim pod kontrolom i jedem specijalnu hrvanu i razne vitamine ali Bogu hvala neću imati nikakvih posljedica.

  Eto toliko da znaš dragi Junače Mile da sam ja Živ i da je moja ljubav i dalje Hrvatska i da se i dalje nalazim u stroju s nevinim…

  Inače kako Vi drugi Suborci Mile? Kako Vaša obitelj? Kako Vas služi Junačko zdravlje? Kako naši Borci u Vašoj sredini? Sve pozdravite i recite im da im je Suborac Miro poručio da pročitaju moju poruku Božićnu i da se po tom ravnaju…

  Dragi Mile ako u nečemu mogu biti od koristi za rad za Domovinu ili u bilo čemu samo mi Vi javite, ja sam tu…

  Dragi Mile na kraju ovog mog Bratskog pisma želim još jednom uputiti Vam bratske pozdrave i zaželiti mnogo uspjeha u Borbi za Oslobodjenje.

  SVE ZA HRVATSKU!!!

  Vaš Suborac Miro Barešić

  Otporaš/kamenjar.com

  facebook komentari

  • zdenka

   Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!

   • Zagrebgrad

    ———————————.

    • Alan B’Stard

     Dobar dan četniče s kozare! Šta ima u Zagrebu? Od kud tebe u našemu Zagrebu?

     • Ida Galić

      Jel” to misliš Purger s Kozare hahaha!!

      • Alan B’Stard

       Ima jedan, krije se još od drugog rata!

    • zdenka

     Šta je ovo,nemoš ni kafe popit u miru.E,pa,sad-Hvala vam na ovom “Bosanka”,to mi je naravno,kompliment. Tek ako ste to izrekli imajući za nakanu, negativnu ikonotaciju,pa,evo,naučite nešto: Značenje riječi Bosna, je “Sol zemlje”.Toliko o tome.A to šta se vi meni obraćate sa “ti”,držim za teški primitivizam. Pa loše vas je mater odgojila,a,!? I ded bolan,nemojte više da komentarišete ovdje međ poštenim svijetom! Kuš!!! Nazad u rupu!!!

     • Alan B’Stard

      Bravo Zdenka, ne dozvolite da Vas obeshrabri ovaj gore levat. Bit će njemu kad kučibaka dođe!

     • kučibaba

      poštovana
      nedajte se ometati ovim polupismenim primitivnim upadima , pun ih je virtualni prostor.
      ugodno forumiranje

      • zbilobrk

       Kućibaba? Haha..Vi ga obrisali? Ma niste morali..Bez ovakovih vam dikad bude skoro pa nezanimljivo. Ja ih ne bih brisala.Zdenka

      • Alan B’Stard

       Neka ga je.. S obzirom da je došao sa zlim namjerama, čak je predobro ugošćen! Neka produži

      • zbilobrk

       Eh, a vani sunce sja, pa ajmo malo na zrak. Pozdrav:d

      • Alan B’Stard

       Treba i to, Malo na zrak, pa u hladovini lubenicu ohlađenu nakrižat

      • Ida Galić

       Ma ja ove godine nemam sriće sa lubenicama! Kolikod sam ih kupila nisu bile dobre, a one što su mi drugi donili su se izkazale, tako, da me je strah kupiti još koju!!

      • Alan B’Stard

       Ženu, krme i Lubenicu je Božja sreća potrefit 🙂

      • Ida Galić

       I ja mislim, da je tako!!

      • zbilobrk

       Ev taman sve po kasabi poredila u đulistanu cvijeće pozalijevala i dočekala svog čoeka,a on,pa ništa.nit da me je pogledo.Ništa za danas o ljubavi u kasabi,pa rekoh,ded da malo poćirim šta školovan i učen svijet pripovijeda, da barem štagod naučim,kad mi već dan uludo prođe..

      • Alan B’Stard

       Opet ćeš mužu pod jorgan 🙂 kako i spada 🙂

      • zbilobrk

       Oću valabogu,ako se lahko vrati iz gostijone.Ima gor neka konobarica pa svi muški ,liston,gor trču.Kako ću je jedan dan sačekat i naprokidat.Pa nek se pripovida,

      • Alan B’Stard

       isprokidaj ti muža, nije cura kriva 🙂

      • zdenka

       Ma nedam svoje vlasništvo! I kad volim, volim “krvnički”

  • Pingback: Pismo Hrvatskod Viteza Mire Barešić Mili Boban 3 veljače 1984 | Otporaš()