PISMO POTPORE HAŠKIM UZNICIMA

  0

  Upravni odbor DHK HB je na sjednici od 11. srpnja 2014. donio zaključak da se pismo potpore Haaškim uznicima koje je upućeno po Odluci Izborne skupštine DHK HB objavi u domaćim medijima.

  Gosp. Jadranko Prlić

  Gosp. Bruno Stojić

  Gosp. Slobodan Praljak

  Gosp. Milivoj Petković

  Gosp. Valentin Ćorić

  Gosp. Berislav Pušić

  Poštovani prijatelji!

  Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne sa svoje Redovite izborne skupštine upućuje Vam iskrenu potporu, priziva pravednost i istinu da pokažu svoje lice i dovedu vas nama, ponosne i neokaljane.

  Uzdamo se da će pravomoćni pravorijek Haškoga suda sagledati sve okolnosti Vaše uloge i odgovornosti u minulom ratu i donijeti razumnu i oslobađajuću presudu. Prisjećamo se Vašega dragovoljnog pristanka na odlučivanje haškoj pravdi koji je bilo utemeljen na našemu zajedničkom uvjerenju u plemenitost ideje za koju smo se borili i ispravnost načela kojih smo se pridržavali, što nam je davalo snagu da sačuvamo ovo ozemlje i ovaj puk. Vaša je uloga u svemu tome bila golema i Vaša je odgovornost bila velika. Tu ulogu i odgovornost Vi ste časno nosili i ništa ne može umanjiti u našim očima Vaše značenje i doprinos. Stoga smo ponosni na Vas.

  Naša ideja zacijelo nije bila zločinačka, naprotiv, bila je i jest duboko humana. Borba za ljudsku i nacionalnu slobodu u svome temelju nikada nije bila, i nadamo se da ne će nikada ni biti zločinački pothvat pa makar se dokazalo da je netko pojedinačno u toj borbi počinio neki zločin. Mi zločin nikada nismo prihvaćali ni kao sredstvo, a pogotovu ne kao cilj. U to smo uvjereni svim svojim bićem; nismo bili jednoumni, ali jesmo bili jednodušni. Zato san o hrvatskoj slobodi „teče u našoj suzi i živi u našoj duši“ i dan danas, teći će i živjet će dok nas bude.

  Danas kad se Vaše uzništvo pretvara i u našu moru, jasno vidimo kako haška boginja pravde još ne razaznaje da se jedna plemenita ideja časne borbe za puku opstojnost i vlastiti identitet obezvrjeđuje i pokušava dokazati potpuno nečasnom i zločinačkom. Sam proces svojim predugim trajanjem i prvostupanjska presuda svojom neprimjerenom duljinom pokazuje davno rečeno: Qui nimium probat, nihil probat!

  Istina, međutim, polako putuje, nju se ne može zaustaviti.

  S osobitim poštovanjem!
  Predsjednika DHK HB
  Ivan Sivrić , S. R.

  facebook komentari