Pratite nas

Vijesti

Pita Snowden Putina: prisluškuje li Rusija?

Objavljeno

na

Odbjegli američki špijun Edward Snowden, koji je svijetu razotkrio da su američke tajne službe prisluškivale milijune pojedinaca, u četvrtak je putem televizije pitao ruskog predsjednika Vladimira Putina postupa li i Rusija na taj način.

snowden putinBio je to vjerojatno prvi izravni kontakt Putina i Snowdena otkako je ljetos Rusija pružila azil američkom bjeguncu kojega njegova domovina traži zbog razotkrivanja tajnih podataka. 

“Da li Rusija na bilo koji način presreće, pohranjuje ili analizira komunikacije milijuna pojedinaca?”, pitao je najpoznatiji svjetski zviždač. 

Putin, koji je bio špijun u doba Sovjetskog Saveza, izazvao je smijeh u studiju kazavši: “Vi ste bivši agent, a i ja sam imao veza s obavještajnom agencijom”. 

Rusija prati komunikacije u sklopu kriminalističkih istraga, “ali masovno, nekontrolirano prisluškivanje sigurno ne dopuštamo i nadam se nikad i nećemo”, odgovorio je Snowdenu. 

Drugim pitanjem predsjedniku o tome vjeruje li da svrha učinkovitije, bolje istrage opravdava sredstvo da se zbog toga “čitava društva nadziru” Snowden je htio pokazati da ga zabrinjavaju slobode posvuda u svijetu, uključivo u Rusiji koja mu je pružila azil. 

Putin je tako dobio priliku pokazati da Rusija manje zadire u privatne slobode nego što to čini SAD. 

Ruske vlasti trebaju odobrenje suda da provode takav nadzor nad nekim specifičnim pojedincem i “zbog toga ovdje nema masovnog nadzora i prema zakonu ne može ni biti”, odgovorio je Putin. 

Snowden nije bio u studiju kada je postavio pitanje Putinu putem videosnimke i nije jasno je li pitanje bilo unaprijed snimljeno iil je išlo uživo, objašnjava Reuters.

Hina/Reuters

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati