Pratite nas

Kultura

Pjesme o Vukovaru i za Vukovar

Objavljeno

na

POSVEĆENO  Darku Pajičiću, maloljetnom hrvatskom branitelju, logorašu srpskih koncentracijskih logora i velikom  Domoljubu, koji je preminuo u noći 20./21. studenog, od posljedica nasilja i premlaćivanja  “čuvara mira i reda” .

[ad id=”93788″]

 

BEZIMENOM BRANITELJU

[gap height=”40″]

Ne može te pjesma mimoići

Ni molitva-nadanjima hrana.

Ne može te ni zla sudba stići,

Jer si vjerna Domovine brana!

[gap height=”20″]

Branitelj ti vjeru darovao,

Tebe snio. Za te ratovao.

I spreman je bio umrijeti

Da ti, Grade, uzmogneš živjeti.

[gap height=”20″]

Vjerov’o je u te, Vukovaru,

 U slobodu-zavjet od Hrvata,

Kuću mira i pravicu staru.

[gap height=”20″]

Ovčara mu tek križ bijeli dala.

Vidio je more ljudskih zala,

 A ljubio tebe iznad svega.

[gap height=”20″]

Roda diko, sjećaš li se njega?

Studeni, 2015.   MALKICA DUGEČ

120px-Pleter52.svg

 

OVČARA

[gap height=”40″]

JAUK

Svih NAŠIH

KRIKOVA-A-A-A-AAA…!!!

120px-Pleter52.svg

VUKOVAR

 [gap height=”40″]

Razrušene kuće…

Okolo

Nevina Mrtva

Tjelesa

Kolone očajnika…

Ljudi  Djece Žena

Ruševine… Gomile tjelesa…

Krik

I

Jauk

Do

NEBESA…

VERA PRIMORAC

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

Batarelo: Dosta je frljićizacije Hrvatske!

Objavljeno

na

Objavio

Udruga Vigilare od Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu traži povlačenje plakata kojima promovira pretplatu za kazališnu sezonu 2017./2018.

Na plakatu se, naime, nalazi par koji aludira na seksualni čin.

– Nakon zaprimanja više pritužbi zabrinutih građana, udruga je i formalno uputila prosvjedno pismo HNK-u, Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za kulturu te pozvala građane da učine isto kako bi zajedničkom akcijom spriječili daljnje promicanje bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru – priopćila je Udruga Vigilare.

– Hrvatsko narodno kazalište kulturna je ustanova od nacionalnog značenja i ne može biti prepuštena umjetničkim aktivistima i kulturnim revolucionarima. Zadaća HNK-a jest očuvanje nacionalne i njegovanje klasične kulture, a ne prizemno provociranje kroz poigravanje vrijednostima najvećeg dijela hrvatskog naroda. Ovi prostački plakati ispod su razine HNK-a i pravi su primjer neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika koji obilno financiraju tu ustanovu.

Ovoj frljićizaciji Hrvatske konačno ćemo stati na kraj – rekao je predsjednik udruge Vigilare dr. sc. Vice Batarelo.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

VII. NAGRADNI NATJEČAJ na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, raspisuje nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa.

Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Radovi (ako su tekstualni, trebaju biti napisani na računalu) neka se pošalju najkasnije do 15. prosinca 2017. na adresu: Vicepostulatura, Kard. Stepinca 14, 88220 Široki Brijeg. Mogu to biti i objavljeni radovi u vremenu od zadnjih Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca. Obavezno čitko naznačiti ime i prezime, adresu, broj telefona, nadnevak rođenja te ako dotični ide u školu koju školu i koji razred, odnosno godinu, pohađa.

Dodjeljuju se 3 nagrade za najbolje radove u kategoriji uzrasta iz nabrojanih područja koje će biti uručene na »VIII. danima pobijenih hercegovačkih franjevaca« 4. – 7. veljače 2018. Nagrađenima se uručuju prigodna nagrada i plaketa te im se rad postavlja na portal Vicepostulature pobijeni.info (Odjek u puku – Glas o mučeništvu – Natječaj) i objavljuje u glasilu Stopama pobijenih.

Molimo sve pučke i srednje škole s hrvatskim nastavnim programom te Sveučilište u Mostaru da u nastavi povijesti spomenutih dana održe prigodno predavanje o pobijenim hercegovačkim franjevcima i povijesnom okviru u kojem se to dogodilo. Svima unaprijed zahvaljujemo!

facebook komentari

Nastavi čitati