Connect with us

“Pjesmom protiv zaborava”

Published

on

Udruga „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije”, dana 1. srpnja 2014. godine, po drugi put raspisuje natječaj za najljepšu, neobjavljenu domoljubnu pjesmu, pod nazivom „PJESMOM PROTIV ZABORAVA”.

Na natječaju mogu sudjelovati svi punoljetni državljani Republike Hrvatske.

pjesmomprotivzaborava2Sudionici natječaja mogu dostaviti samo jednu pjesmu, pisanu čitko ili tiskanu na pisaču ili pisaćem stroju.

Pjesma mora biti pisana na hrvatskom jeziku.

Ove godine ključna riječ je „SRCE HRVATSKO“, a tema je domoljublje u širem smislu, Domovinski rat, Hrvatska i sl.

Pjesma ne smije biti duža od 50 pisanih redova, računajući i naslov i razmake između strofa ako ih ima.

Do trenutka objave rezultata, pjesma ne smije nigdje biti objavljena.

Pjesma mora biti pisana u pet kopija i potpisana isključivo šifrom, koja ne smije biti uvredljiva ili neumjesna.

Kopije treba staviti u veću kuvertu. U njoj se treba nalaziti i manja, zalijepljena kuverta, na kojoj se izvana treba nalaziti samo šifra, a u kojoj se nalazi papir sa podacima o autoru – ime i prezime, adresa, OIB, broj telefona i e-mail na koji se može kontaktirati natjecatelja.

Dakle, IME AUTORA PJESME NE SMIJE BITI VIDLJIVO OSIM AKO SE OTVORI MALA KUVERTA. Na velikoj kuverti, na poleđini, NE SMIJE pisati ime i adresa pošiljatelja, dakle, ne smije biti poslana preporučeno ili sa povratnicom.

Sve pjesme koje udovoljavaju gore navedenim kriterijima, moraju na adresu Trg hrvatskih branitelja br. 1 P.P. 53 , 32000 Vukovar, (s posebnom naznakom za natječaj „PJESMOM PROTIV ZABORAVA”), stići najkasnije do 30. rujna 2014.g., što je i konačan nadnevak na poštanskom pečatu. Tekstovi poslani nakon određenog nadnevka, neće se razmatrati.

Pristigle radove, zasebno, ocjenjivat će četveročlano prosudbeno vijeće, 3 člana plus predsjednik vijeća, koje se sastoji od književnika i branitelja.

Autori plagijata bit će javno navedeni u obrazloženju diskvalifikacije.

Prijavom na natječaj, smatramo da su sudionici dali dopuštenje za objavljivanje i izdavanje pjesama u organizaciji UBDRVSŽ.

Deset prvoplasiranih pjesama, uz prigodne zahvalnice autorima, čitat će se na Večeri domoljubne poezije, u organizaciji UBDRVSŽ, na „Danima sjećanja”, i to 16. studenog, 2014.g., a trideset prvoplasiranih bit će objavljeno u našem 2. zborniku domoljubnih pjesama.

Pjesma koja od prosudbenog vijeća bude proglašena kao najbolja ovogodišnja neobjavljena domoljubna pjesma, osvojit će novčanu nagradu u iznosu od 1.500,00 kn, drugoplasirana pjesma bit će nagrađena sa 1000,00 kn, a trećeplasirana sa 500,00 kn.

Udruga napominje da se ovim natječajem želi utemeljiti stalni festival domoljubne poezije, a prije svega potaknuti na pisanje iste, kako bi se kroz stih i riječ očuvale vrijednosti Domovinskog rata i sjećanja na sve poginule i nestale braniteljice i branitelje.

Udruga „Braniteljice Domovinskog rata

Vukovarsko-srijemske županije”
predsjednica Violeta Grdić

braniteljski-portal.hr

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading