Pratite nas

Povijesnice

PJESNIKU U POHODE

Objavljeno

na

Berlin/ Kiša …ma šta kiša, kišurina, grad, nevrijeme, grmljavina …sve zajedno, upravo u trenutku kad moram krenuti s radnog mjesta ne bi li stigla u dogovoreno vrijeme na stanicu podzemne željeznice Fehrbelliner Platz.

Naime, u tom dijelu općine Charlottenburg-Wilmersdorf, točnije, iza vijećnice Wilmersdorf, na trgu lijepa naziva Morgenroth (jutarnje crvenilo), brončani je spomenik hrvatskom pjesničkom velikanu, Marku Maruliću.

A njemu je rođendan. I to ne bilo koji, već 564. po redu!
030

– Čekajte me, dolazim i ja pjesniku u pohode, poručujem pa skakućem iz lokve u lokvu već dobrano mokrih nogu. Osjetim hladnoću no ne marim, trčim iz dvorišta Državne službe za socijalu i zdravstvo gdje već duže vremena skrbim kruh svagdašnji pa do podzemne željeznice Turmstraße, U Bahn 9 pa na Berliner Straße U Bahn 7 i eto me već nadomak cilja.

Izlazim ispred Vijećnice Wilmersdorf i odmah primjećujem kako tu naširoko i nadugačko nema nikakvih tragova ni kišice a kamo li upravo u drugom dijelu grada doživljene oluje.

Berlin je predivan kako u svojoj veličini tako i u svojoj raznolikosti koju njegova veličina i širina omogućavaju i dozvoljavaju.

Čuh iz obavijesti nakon ovonedjelje mise kako će u ponedjeljak izjutra oko 11 sati, HKD “Mažuranić” položiti cvijeće u ime Krovne udruge.

Rekoh već, spadam u radni sloj ovog grada, pa u ta doba ne stignem misliti niti na vlastiti rođendan.

Za 16 i 30, vrijeme koje su za posjet pjesniku i tvorcu Judite, odabrali Hrvatska zajednica, Zavičajni klub “Brođani” i SD Croatia, bi izglednije stići.

Eto, “zahvaljujući” kiši stigoh ipak s malim zakašnjenjem do Marula. Već je primio čestitare i okitio se cvijećem. Slikam cvijeće i natpise …Verband kroatische Vereine pa na drugom okićenom hrvatskom trobojnicom …Kroatische Gemeinde, Heimatklub “Brodjani” i SD Croatia …Ne vidim natpis općine iza čije je vijećnice spomenik. Do sad su Nijemci, uvijek bili redoviti i točni. Zaboravili? Nisu stigli?

– Bez preuranjenih zaključaka molim, korim autoricu ovih redaka, znaš kako prođeš nakon koje kritičke note. Pa ona …barem na kratko …zašutje. -Koliko je to “kratko”, pita kolega zavirujući u ove redove? 🙂

Marul ne bi šutio. Zamišljam, Marul bi …onako visok …glasno rekao: – Pa gdje ste gospodo Nijemci i moji Hrvati? Ja čekam tu na trgu Morgenroth. Gledam vas svakoga dana dok promičete put vijećnice, put gradskih stolica, gradskih ulica, trgova, parkova, crkava … Jeste li me zaboravili?

Velim, zamišljam …

Načinih par fotografija. Ovaj spomenik mi s oduvijek dopadao …elegantan, postojan, ponosan. Dok činimo koju fotografiju, zagledamo izbledjela slova i progovaramo koju o životu. Prilaze nam u više navrata Nijemci s pitanjima o kome se tu radi, tko je čovjek ovjekovječen u bronci, tko smo mi …

Da, tko smo mi?

Poradi tog pitanja i jesmo ovdje. Odgovori su i u Marulovim stihovima. Naime, prvi ep na hrvatskom jeziku, iz njegova je pera. Marul je otac jezika kojim zborim i pišem.

Sretan ti 564. rođendan pjesniče! U tvoju čast pohitah (pohitasmo) ulicama ovog grada. Velim, iz lokve u lokvu doskakutah …pa stigoh eto u želji umanjiti tvoju samoću.

Jedni prije drugi popodne, jedni kroz kišu, drugi kroz sunce …može to …važno je stići k cilju.

Fotografiramo se s Marulom, uz cvijeće, na trgu Morgenroth. Sunce je još zadnjim tracima obasjavalo njegov lik.

– Tolike su godine prošle od Tvog rođenja (564 čak) a Ti još nisi zaboravljen, mislim.

Lijep je to zalog za budućnost. Sjetit ćemo ga se s ponosom i idućih godina. Pa na taj dan, 18. kolovoza, posjetiti pjesnika, uz njegov lik progovoriti koju na svojem materinjem jeziku.

– Idemo danas k našem Marulu, reći ćemo i ne čekajući da nas netko posebno pozove. Za njegov rođendanski stol, gozbu, jelo i piće s njegova pjesničkog vrela, svi smo pozvani.
izvor:hrvatski glas Berlina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Povijesnice

17. listopada 1990. – Prva postrojba hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Objavljeno

na

Objavio

Iako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo službeno osnovano u prosincu 1991., manje je poznato da je više od godinu dana prije, 17. listopada 1990. osnovana njegova prva postrojba.

Ona je nastala prema dogovoru tadašnjeg Općinskog sekretarijata za narodnu obranu u Zračnoj luci Sinj i članova Aerokluba Sinj i Splita a vodio ju je pilot Matko Raos.

Postrojba je u travnju 1991. ustrojena kao Samostalni zrakoplovni vod sastavljen od dva odjeljenja: zrakoplovnog i padobranskog.

Vod je od početka rata pa sve do veljače 1992. djelovao pri 4. gardijskoj brigadi kada je prvo odjeljenje ustrojbeno potpalo pod Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a drugo je ostalo s gardistima. Prva borbena akcija izvedena je u lipnju 1991. na neprijateljski kamp kod Crvene zemlje.

Borbena djelovanja izvođena su ultralakim zrakoplovima s bombama domaće izrade, s malih visina u sumrak ili noću. Nešto veći zrakoplovi Utve-75 naoružane su s četiri ručna raketna lansera Osa i raznim bombama.

Jedno od najznačajnijih borbenih djelovanja Utvom bio je napad na RTV odašiljač Ćelavac koji je privremeno onesposobljen.

Vrhunac improvizacije bile su kasetne bombe napunjene bombicama zaostalima nakon napada neprijateljevih Orkana, ozloglašenim zvončićima.

U kolovozu 1992. dobavljen je zrakoplov Antonov An-2 koji ubrzo u zadaćama prijevoza ranjenika leti i do tri puta dnevno na relaciji Dubrovnik-Split-Zagreb. Potkraj 1993. Samostalni zrakoplovni vod Split pripojen je Zrakoplovnoj bazi Divulje.

15. listopada 1992. – Zračni most iz Pleternice (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati