Pratite nas

BiH

Planira li predsjednik Josipović doista izvesti ustavni puč!

Objavljeno

na

Na trećini naslovnice Večernjeg lista 12. srpnja 2014. osvanula je velika fotografija predsjednika Republike dr. Ive Josipovića i najava intervjua kojeg je dao novinarki Ivanki Tomi za Obzor, subotnji političko-revijalni prilog tog dnevnog lista.

Na naslovnici je mamutskim otisnut naslov: „Pokrenut ću referendum za promjenu Ustava”.

vecernjiDa se predsjednik Josipović zanima za ustavnu tematiku, pa i da želi inicirati ustavne promjene, nipošto nije čudno, jer je poslanje predsjednika Republike Hrvatske vođenje brige o skladnom djelovanju ustavnog poretka, a Ustav RH daje mu i izričitu zakonsku ovlast da može samostalno inicirati ustavne promjene.

Međutim, sve ostalo o čemu je i kako je u intervjuu o ustavnim promjenama divanio predsjednik Republike u najmanju je ruku čudno, da ne kažem čudačko, ali i pomalo jezovito.

Naime, on uopće ne razmišlja o mogućnosti da potakne i koordinira političku i javnu raspravu o ustavnim promjenama u Hrvatskom saboru, već otvoreno najavljuje svojevrsni ustavni puč: u ime i uz pomoć naroda kojem je prije pet godina najavio „borbu” za – Novu pravednost. Sada se sprema za novi dični boj: uz pomoć voljenog mu naroda, na referendumu, planira srušiti postojeći i zasnovati novi ustavni poredak kojem želi biti jedini autor-kreator.

Ovako je zborio: „Upravo radim na projektu cjelovite promjene Hrvatske kroz promjenu Ustava.”

U tom pregalačkom predsjednikovu radu, a vrijedno je ponoviti njegove riječi, „na projektu cjelovite promjene Hrvatske kroz promjenu Ustava”, pomaže mu Stručno povjerenstvo za promjenu Ustava koje je sam izabrao, a koje zapravo čine ugledni „fahidioti”: profesori ustavnoga prava.

Jasno najavljuje i kako se u nakani da voljenu Hrvatsku – koju je u prvom mandatu „usrećio” novom pravednošću – ubuduće kani mijenjati pomoću promjena Ustava oko kojih se uopće ne kani „gombati” s političkim strankama, Vladom i Saborom: „Kao ovlašteni predlagatelj idem s idejama i prijedlozima koje su, kako sada stvari stoje, većini stranaka neprihvatljive i teško će se za njih skupiti dvotrećinska većina u Saboru. Ali vremena se mijenjaju. Tu je i mogućnost da se novi ustav građanima ponudi na referendumu.”

Na pitanje „nevjerne” Ivanke Tome je li uopće moguće cijeli Ustav dati na referendum, smireno odgovara: „Da. I spreman sam to učiniti, naravno uz suradnju onih političkih opcija i nevladinih organizacija koje bi bile spremne založiti se da referendum uspije.”

Da predsjednika Republike nisam nedavno sreo u HNK na koncertu u povodu Dana državnosti po kalendaru pokojnog Ive Škrabala i da tom prigodom nisam zaključio da je sasvim smiren i pri zdravoj pameti, nakon čitanja intervjua u Obzoru, MORAO bih zaključiti da je nam je vrli predsjednik, nažalost, porebambio.

Naime, iako nije povjesničar, predsjednik sigurno zna da je posljednji vlastodržac s „ovih prostora” koji se tako odnosio prema demokraciji, demokratskoj proceduri, institucijama pravne države i političkim strankama, bio „jugoslavenski” kralj-diktator Aleksnadar Karađorđević koji je razvlastio i raspustio parlament uz objašnjenje kako želi uspostaviti izravnu vezu sa svojim voljenim „jugoslavenskim” narodom. Nakon toga je oktroirao zlokobni i zločinački Vidovdanski ustav i njime ozakonio vlastitu diktaturu.

Kako mi je dr Ivu Josipovića ipak teško zamisliti kao diktatora – koji u ime nekoliko apatridskih udruga, koje je zasuo predsjedničkim odličjima, i nekoliko fantomskih „političkih opcija” koje bi ga podržale u „projektu” rušenja staroga i uspostavi novoga ustavnog poretka na referendumu – sklon sam zaključku da se zapravo radi o predsjednikovom predizbornom marketinškom triku.

Naime, pošto ga u javnosti prati glas mlakonje, političkog konformiste iliti metaforičnog „lignjuna”, možda su mu ratoborni savjetnici i eksperti za stvaranje javnih ukazanja (imidž mejkeri) u zao čas predložili da napokon udari šakom u stol i da u ime naroda kojem je „donio” novu pravednost zarati s omraženim političarima i saborskim zastupnicima: javno pozivajući napaćeni i opljačkani narod da na referendumu sruši nenarodni ustavni poredak i da ozakoni onaj na kojem on danonoćno radi.

A možda je naprosto razmišljao ovako: s mađioničarskim trikom zvanim Nova pravednost uspio sam zavesti i zavarati više od 50% Hrvata i Hrvatica koji su izišli na izbore 2009., pa sam tako pobijedio Milana Bandića. Možda mi se ovog puta posreći s trikom Nova ustavnost, pa uspijem pobijediti Kolindu Grabar Kitarović koja mi dosadno puše za vratom, šuteći poput Sfinge i Brace sa Srebrenjaka; ne smijem joj dopustiti da me pobijedi s Hrvatima omiljenom predizbornom parolom-sloganom: „Šutnja je zlato”.

Možda, pak, razmišlja i ovako: jao meni i nama, mom mnogobrojnom savjetničkom i činovničkom „jatu” – koje se trenutno „gnijezdi” na Pantovčaku – ako izgubim izbore, jer će se u moje i naše dvore useli KGK i „Vasino jato”.

Od njih se najgoremu mogu nadati JA koji radim na projektu Promjene Hrvatske kroz promjenu Ustava, ali i cijeli napaćeni hrvatski narod.

Zato je, eto, naš vrli predsjednik Republike pred voljeni narod odlučio izići sa potpuno novim Ustavom RH.

Da nije opasno i žalosno bilo bi ipak itekako zabavno i smiješno.

Slaven Letica / velecasnisudac

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati