Planira li predsjednik Josipović doista izvesti ustavni puč!

0

Na trećini naslovnice Večernjeg lista 12. srpnja 2014. osvanula je velika fotografija predsjednika Republike dr. Ive Josipovića i najava intervjua kojeg je dao novinarki Ivanki Tomi za Obzor, subotnji političko-revijalni prilog tog dnevnog lista.

Na naslovnici je mamutskim otisnut naslov: „Pokrenut ću referendum za promjenu Ustava”.

vecernjiDa se predsjednik Josipović zanima za ustavnu tematiku, pa i da želi inicirati ustavne promjene, nipošto nije čudno, jer je poslanje predsjednika Republike Hrvatske vođenje brige o skladnom djelovanju ustavnog poretka, a Ustav RH daje mu i izričitu zakonsku ovlast da može samostalno inicirati ustavne promjene.

Međutim, sve ostalo o čemu je i kako je u intervjuu o ustavnim promjenama divanio predsjednik Republike u najmanju je ruku čudno, da ne kažem čudačko, ali i pomalo jezovito.

Naime, on uopće ne razmišlja o mogućnosti da potakne i koordinira političku i javnu raspravu o ustavnim promjenama u Hrvatskom saboru, već otvoreno najavljuje svojevrsni ustavni puč: u ime i uz pomoć naroda kojem je prije pet godina najavio „borbu” za – Novu pravednost. Sada se sprema za novi dični boj: uz pomoć voljenog mu naroda, na referendumu, planira srušiti postojeći i zasnovati novi ustavni poredak kojem želi biti jedini autor-kreator.

Ovako je zborio: „Upravo radim na projektu cjelovite promjene Hrvatske kroz promjenu Ustava.”

U tom pregalačkom predsjednikovu radu, a vrijedno je ponoviti njegove riječi, „na projektu cjelovite promjene Hrvatske kroz promjenu Ustava”, pomaže mu Stručno povjerenstvo za promjenu Ustava koje je sam izabrao, a koje zapravo čine ugledni „fahidioti”: profesori ustavnoga prava.

Jasno najavljuje i kako se u nakani da voljenu Hrvatsku – koju je u prvom mandatu „usrećio” novom pravednošću – ubuduće kani mijenjati pomoću promjena Ustava oko kojih se uopće ne kani „gombati” s političkim strankama, Vladom i Saborom: „Kao ovlašteni predlagatelj idem s idejama i prijedlozima koje su, kako sada stvari stoje, većini stranaka neprihvatljive i teško će se za njih skupiti dvotrećinska većina u Saboru. Ali vremena se mijenjaju. Tu je i mogućnost da se novi ustav građanima ponudi na referendumu.”

Na pitanje „nevjerne” Ivanke Tome je li uopće moguće cijeli Ustav dati na referendum, smireno odgovara: „Da. I spreman sam to učiniti, naravno uz suradnju onih političkih opcija i nevladinih organizacija koje bi bile spremne založiti se da referendum uspije.”

Da predsjednika Republike nisam nedavno sreo u HNK na koncertu u povodu Dana državnosti po kalendaru pokojnog Ive Škrabala i da tom prigodom nisam zaključio da je sasvim smiren i pri zdravoj pameti, nakon čitanja intervjua u Obzoru, MORAO bih zaključiti da je nam je vrli predsjednik, nažalost, porebambio.

Naime, iako nije povjesničar, predsjednik sigurno zna da je posljednji vlastodržac s „ovih prostora” koji se tako odnosio prema demokraciji, demokratskoj proceduri, institucijama pravne države i političkim strankama, bio „jugoslavenski” kralj-diktator Aleksnadar Karađorđević koji je razvlastio i raspustio parlament uz objašnjenje kako želi uspostaviti izravnu vezu sa svojim voljenim „jugoslavenskim” narodom. Nakon toga je oktroirao zlokobni i zločinački Vidovdanski ustav i njime ozakonio vlastitu diktaturu.

Kako mi je dr Ivu Josipovića ipak teško zamisliti kao diktatora – koji u ime nekoliko apatridskih udruga, koje je zasuo predsjedničkim odličjima, i nekoliko fantomskih „političkih opcija” koje bi ga podržale u „projektu” rušenja staroga i uspostavi novoga ustavnog poretka na referendumu – sklon sam zaključku da se zapravo radi o predsjednikovom predizbornom marketinškom triku.

Naime, pošto ga u javnosti prati glas mlakonje, političkog konformiste iliti metaforičnog „lignjuna”, možda su mu ratoborni savjetnici i eksperti za stvaranje javnih ukazanja (imidž mejkeri) u zao čas predložili da napokon udari šakom u stol i da u ime naroda kojem je „donio” novu pravednost zarati s omraženim političarima i saborskim zastupnicima: javno pozivajući napaćeni i opljačkani narod da na referendumu sruši nenarodni ustavni poredak i da ozakoni onaj na kojem on danonoćno radi.

A možda je naprosto razmišljao ovako: s mađioničarskim trikom zvanim Nova pravednost uspio sam zavesti i zavarati više od 50% Hrvata i Hrvatica koji su izišli na izbore 2009., pa sam tako pobijedio Milana Bandića. Možda mi se ovog puta posreći s trikom Nova ustavnost, pa uspijem pobijediti Kolindu Grabar Kitarović koja mi dosadno puše za vratom, šuteći poput Sfinge i Brace sa Srebrenjaka; ne smijem joj dopustiti da me pobijedi s Hrvatima omiljenom predizbornom parolom-sloganom: „Šutnja je zlato”.

Možda, pak, razmišlja i ovako: jao meni i nama, mom mnogobrojnom savjetničkom i činovničkom „jatu” – koje se trenutno „gnijezdi” na Pantovčaku – ako izgubim izbore, jer će se u moje i naše dvore useli KGK i „Vasino jato”.

Od njih se najgoremu mogu nadati JA koji radim na projektu Promjene Hrvatske kroz promjenu Ustava, ali i cijeli napaćeni hrvatski narod.

Zato je, eto, naš vrli predsjednik Republike pred voljeni narod odlučio izići sa potpuno novim Ustavom RH.

Da nije opasno i žalosno bilo bi ipak itekako zabavno i smiješno.

Slaven Letica / velecasnisudac

facebook komentari