Platformaši su svoju priču ispričali, predsjednik im osuđen, dopremijer u zatvoru

1

Potvrdu da je vlast nezakonita i nelegitimna ne treba nikome ni davati, jer je Središnje izborno povjerenstvo poništilo taj izbor, nitko tu odluku nije promijenio, osim što je visoki predstavnik samo poništio njeno djelovanje.

Nitko nije legalizirao njihovo djelovanje, ni njihov način uspostave vlasti, a s druge strane oni su svojim djelovanjem pokazali i svoj cilj, počevši od samih stranaka od kojih je sastavljena ta vlast: dopredsjednik Vlade je u zatvoru, predsjednik Federacije je bio u zatvoru i osuđen je na šest mjeseci uvjetno zbog nedopuštenog nošenja oružja bez porijekla i sa metkom u cijevi, u zgradi državnog i Predsjedništva Federacije. Svu predizbornu priču, koju su imali 2010. godine, pokušali su ispričati i pred ove izbore. Vjerujem da će ocjena uslijediti 12. listopada ove godine, izjavio je dopredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara u intervju sarajevskom Oslobođenju”.

Na upit koga bi HDZ BiH volio vidjeti u vlasti u Federaciji BiH nakon listopadskih izbora Čavara je odgovorio:

– Poštivajući prvenstveno volju svog naroda, tražimo da i drugi poštuju volju hrvatskog naroda, kako bi oni koji dobiju većinu glasova Hrvata predstavljali Hrvate. BiH je nastala na temelju Vašingtonskog sporazuma, u kojem je definirano da Bošnjaci i Hrvati uređuju Federaciju kao dva konstitutivna naroda, a u Daytonu kao državu tri naroda zajedno sa Ostalima. Podsjetimo se referendumskog pitanja kada se BiH trebala osamostaliti iz bivše Jugoslavije: Jeste li za državu ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata? Dok te odnose ne relaksiramo, teško je stvoriti povjerenje, jer svako malo netko pokušava realizirati ratne ciljeve, da li je to separatizam ili centralizam, ali oni još postoje kod onih koji ne vide stvarnost. A stvarnost svima nama nameće potrebu da te stranice što prije zatvorimo i napravimo ustav koji će omogućiti racionalnije uređenje države, poštujući pravo svakog naroda da sudjeluje u odlučivanju u BiH, ali da se stvori politička stabilnost bez želje za dominacijom bilo čijom, kazao je Čavara za Oslobođenje!

facebook komentari

 • peppermintt

  Čavara je ok nadala san se kako bi on moga bit kandidat za člana predsjedništva al ne da Čova.
  Dobro je što je ponovio kako je 4 godine na vlasti zapravo nelegalna i nelegitimna vlast.
  I još prije toga bio je nelegitmni Komšić
  i još prije toga bila je “sječa ” hrvatskih kadrova…

  uvidjevši sav apsurd postojećih izbornih pravila i prije četiri godine bila sam za građanski neposluh bojkot izbora. kasniji tijek događaja samo je potvrdio kako sam posve u pravu.
  Obzirom kako izborna pravila nisu promijenjena ni u ovom izbornom cirkusu organizirani, masovni građanski neposluh bojkot izbora je rješenje za nas.
  Imamo li mi zapravo one koji bi nas organizirali u tom smjeru? HNS ???